少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

smileyfacemama 發表於 16-8-18 21:44

我係一位特殊教育老師又就成為媽媽,更明白媽媽嘅憂慮 ...

Hihi 我女兒是7歲的獨女,她的自理能力及日常學習方面是不用擔心的。可惜,在情緒控制方很差,遇到別人説她的錯處,就發脾氣/喊;間中會不懂同人分享;非常容易忟⋯⋯好似有公主病

到底是否要尋求治療?

複式洋房

你好,我個仔岩岩三歳,講野好叻,我地都認為佢聽得明指領,但唔知係咪性格問題,叫佢做佢偏唔做,總知你話唔岩個d就做哂。我地兩公婆已經好好耐性,又氹又講道理,可能個下會乖一陣(但多數會古靈精怪去表示不滿)但轉頭又我行我素。會無端端響街搞人,撞人,又唔肯say sorry,,一唔鐘意會大聲話人。同埋我地最驚係,佢會同我地講佢鐘意話人,我唔驚人地咁樣,更加令我地知道佢係知而不為。有咩方法可以改善?謝謝

大宅

回覆 smileyfacemama 的帖子

我有2個仔, 一個7歲讀小二, 一4歲讀K2. 大仔在學習和情緒方面有問題.

不願做功課和溫習. 剛升讀小一時完全不肯做功課, 我和先生努力兩個月後決定將大仔放去補習社做功課. 去補習社後我和先生真的不用為了功課問題天天跟他鬧, 但補習社學生多不可能照顧每個學生, 偶然我們發現功課做錯或漏做, 大仔即時反應就是 "沒有錯!"/ "沒有做漏!"

默書前夕, 希望他默一遍但他一定拒絕並表示自己全部都識, 結果當然係唔識. 由於大仔拒絕溫習, 默書曾試過唔合格, 但他不覺有問題, 因為有同學默書成績比他更差. 我試過要求佢英文默書串字唔使寫, 但佢都唔肯.

考試溫習, 看不了15分鐘就話眼瞓. 不肯朗讀課文 (就算肯朗讀都係鬼食泥咁讀, 完全聽唔明佢講乜), 鬧佢就會發脾氣鬧 "點解要我溫習? 我只係會讀一次!"/ "我識晒, 唔使再講!"/ "點解又要溫書!"

在家做功課時書枱只有必需文具和枱燈, 沒有東西打擾他, 但他依然會玩鉛筆, 擦膠和發呆; 我為大仔制定一個時間表讓他有規律; 我也試過發貼紙獎勵來換他喜歡的東西, 但吸引不到他.

依家讀小二, 各科都要求備課, 但佢完全唔肯睇, 要佢朗讀課文就發脾氣. 我地講解就發夢.

我地有跟小一小二班主任老師傾過大仔的問題, 佢地都話在校表現沒有專注力不足問題, 但我地教佢真係覺得好大壓力, 好想搵一個合適的方法去教導佢.

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

你好, 小朋友K3, 小朋友活潑好動, 多口多手, 做事心急, 做事經常犯錯, 就算提點過佢, 點樣解釋佢都唔聽, 堅持自己, 我亦堅持自己, 佢就同我鬥堅持, 和同學相處, 自我主張強, 有乜都要爭到抵, 唔理人哋感受, 同佢講道理, 佢擺出一副不服氣的樣子, 喜歡鬥氣, ..........呢個問題困擾我好耐, 用咗好多方法, 呢人話大啲就會改, 但而家K3, 佢呢啲固執任性又自私的性格, 令到我好辛苦.

複式洋房

gokinjo 發表於 16-10-7 17:10

我有2個仔, 一個7歲讀小二, 一4歲讀K2. 大仔在學習和情緒方面有問題.

有可能哈爸爸媽媽!平時学校表現如何?屋企對住爸媽点架?

其實香港小學係難,爸媽可以將温習時間break down幾節,內容由淺入深,畀多少少成功感小朋友。

複式洋房

guzzia 發表於 16-10-7 22:55

請教一下: 我仔22m. 每次食飯,瞓覺同玩完要clean up都戰鬥一 ...

記住小朋友嘅行為好多時係學返黎。
做家長唔洗兇但要firm, 要有rules.對住细d口既小朋友要身體力行,demonstrate 佢睇,set timer, motor 佢對手都堅持要佢親手執。

大宅

學校老師無投訴, 但小一班主任曾講過他不闗心身邊事物, 難以提起興趣.

在家一般都係痴爸爸, 唔痴我. 但一要坐在書枱做功課溫習, 就算對住爸爸都係容易發脾氣, 唔聽講. 先生脾氣算好, 但亦試過幾次嬲到唔理佢走出街.

阿仔讀的小學家課不多, 默書都是每周一次. 溫習則以提問方式溫一遍當天教過的內容或應老師要求預習課文, 我地會跟他看讀一遍, 再講解一些生字.

大宅

回覆樓主:

你好,我女今年小四,但是越來越反叛,每天叫佢返到屋企先沖涼,然後做功課,等我放工返來吃晚飯,但是完全唔聽,晚晚都浪費時間,唔沖凉,唔做功課,只顧睇電視,玩,搞東搞西到9點幾才拿功課出來做,測驗評估默書從來唔叫唔準備,有時我知就有得提,但有時整家課册都寫唔齊,考完返來見超低分我先知,但佢完全唔在乎低分,日日返屋企另一件事就是不停同同學傾電話,好聲好氣同佢講又唔理,日日都要為這些日常生活小事同佢炒大獲。仲因為d生活時間唔跟正常,搞到晚晚12點才睡,我已經set 時間表比佢,行貼纸獎勵制去鼓勵佢,但都唔聽,變本加厲,晚上唔夠瞓,早上起唔到身返學,遲到,趕唔到校車,佢都唔驚,亦冇悔意。
我真係唔知點教! 樓主比d意見,我好depressed!

別墅

回覆樓主:

你好呀,小朋友3歲11個月k2,發現佢有以下問題:
1.極固執。無論大人講咩都唔聼。
2.成日打人。稍稍不合佢意就大叫,尖叫同埋喊同打人,大叫係可以近乎失控咁
3.好鐘意數字同埋英文字母,亦好鐘意將玩具排一直線
4.唔識同小朋友相處,自我中心

我都好擔心佢有自閉傾向……

別墅

mite 發表於 16-9-15 00:07
Hello
女女5y2m讀緊k3
每日兩樣寫字功課(中、英、數其中兩樣)

有冇人可以解答下我?
嘔血喇(emoji)

大宅

畀面勳章

inzaghi09 發表於 16-10-3 09:48
你好,我個仔岩岩三歳,講野好叻,我地都認為佢聽得明指領,但唔知係咪性格問題,叫佢做佢偏唔做,總知你話 ...

同我仔差唔多,佢4歲。我有時會模仿佢,佢要求我做既我都偏唔做, 再問返佢我咁樣做佢既感受,要佢 將心比心。 我eq低, 有時會體罰,我都知唔岩,想盡改。
感恩每天, 每人, 活在當下!

複式洋房

我仔仔四歲讀緊K2,佢一直都內向,唔多同小朋友玩,由第一日返K1就喊話唔返學,喊左兩個星期就好啲,間中都會扭下話唔想返,但氹下都可以,直到升K2開始要寫字就話好驚,朝朝早返學前都扭喊話唔返,問佢做咩又話驚寫字,又氹過,寫得唔好唔緊要,無人會鬧你,點氹都好到返學前都係喊住返,放學又無事,我可以點做,有人可以解答我嗎?thanks

大宅

MommyPanel勳章

你好,我小朋友已家k1係n班下學期去做評估時e生話似係自閉話佢有固執行為同講野同發展各遲3個月!現時排緊訓練!但教佢既班主任話佢肯定5係自閉既小朋友佢眼神係有交流同有同其他小朋友玩!咁我可以點

大宅

smileyfacemama 發表於 16-8-18 21:44

你好,我囡囡就快22m, 比較文靜(獨生女),平時少打少鬧,亦是happy girl, 最近囡囡會突然哭(玩玩下),喊一下自己收聲,叫家傭留意,發現平時返playgroup, 佢會自己坐一角(一會兒)不是經常,請問是情緒出問題嗎?

民房

我的囡囡自小性格害羞,去年她升小一,因此她在上小學初期沉默寡言也不覺得太大問題,然而,下學期情況急轉直下,我們相信是她未能結識新朋友,加上被同學言語欺凌所致。

今年,我們替囡囡轉校,囡囡最初倘有與老師作簡單交談,但最近又固態復盟,新老師亦注意到她有語塞或刻意壓低聲音的問題,也聽不到她唸書的聲音。當然,囡囡至今仍未能與其他小朋友主動溝通。

然而,囡囡踏出校園大門或當所有同學們離開校園便立刻恢復正常,而她與自小相識的小朋友相處一點問題也沒有。

上述情況已持續一年,我曾問囡囡原因,她說她害怕,但卻不知如何把聲線提高,猶幸她仍喜愛上學。我知道這個問題也對她造成困擾,現希望就此事尋求指導,希望囡囡可以逐步改變。

男爵府

Hello, 我囡囡3Y2M, 現時K1,
主要問題係食飯問題,
由細到大佢對食都冇乜興趣(飲奶都冇興趣, 飲得唔多),
而家餐餐食飯, 都係折磨,
食粥都仲好D, 如果食飯, 佢會含住唔吞, (開頭幾啖係OK 的)
食食0下就含住, 唔咬, 唔吞,
叫佢吞, 佢就放蚊唔理你,
就算0係學校食茶點都係咁, (食到全班最尾一個, 喊晒口都唔吞)
屋企小開電視, 更唔會電視送飯,
煮佢鍾意食0既餸會食得好小小,
如果唔0岩胃口, 佢真係可以食2啖之後唔食,
但係第2日佢都唔會叫肚餓...
咩方法都試過, 氹, 鬧, 打, 嚇, 1時,你講得出0既我都試過,
我已經冇比下午茶, 只係早午晚3餐, 都係咁,
我實在唔知仲可以點

大宅

妳好啊~ 見到妳呢個post 好感動~~

我有一個15個月大的仔仔, 佢由9個月開始, 一俾人話吓佢就會好嬲,
會好似兇人咁全身硼緊挺直, 有時甚至會咬牙切齒成個人喺度震.....
(通常係好嬲或好興奮就會咁~)

我初時見到真係好驚, 因為我同爸爸都一定唔會咁樣~ 所以唔sure佢係唔係天生性格有d咩缺憾; 又或者係因為我大肚時唔能夠成日保持心境開朗?

一歲時去健康院問, 姑娘只係好敷衍咁答我話"BB未識講嘢咪咁囉~" ... 但我問其他媽媽, 無一個人有同樣情況....

於是, 我哋惟有好少話佢, 但我覺得咁樣落去唔係辦法, 因為佢會越來越頑皮, 唔聽話.

每次見佢咬牙切齒我都會好驚好擔心.... 而只可以拍拍佢膊頭或掃吓佢背脊讓佢冷靜d....

佢對於人哋責備佢好敏感; 另一方面, 人哋讚佢時, 佢都好敏感, 佢每做到一個動作見人哋拍手佢就會好雀躍, 然後不停咁做嗰個動作, 仲要望晒在場所有人都拍晒手, 佢先會停低~~
我想請教一下, 面對佢咁既性格, 我可以點做?

別墅

回覆樓主:

首先謝謝樓主比呢個平台我地,最近我也好煩惱,希望樓主可比D意見。小兒5歲半讀高班,上年低班開始在校有行為問題,上課搗蛋,擾亂秩序,坐唔定,不守規則,挑戰老師,整估同学仔,情緒起伏大及敏感,社交上有退縮或憤怒行為,另一方面老師發現阿仔觀察力强,認知領悟力強,学野好快,但需要刺激才會專心集中。當時因情緒及行為問題於是叫我去评估。但排期到現在已过一年,孩子情緒社交上我看來已無乜野,上堂都肯專心,高班老師一方面又比些刺激阿仔令他不会搞搞震。而家终於排到期做評估我有無需要去呢?又不覺阿仔有咩問題,是有点小聰明及領悟力強、有他自己学習及做事模式,但又不覺有天才或資優行為,应不应去評估好呢?謝謝!!(期間家中並無重大改變令小朋友出現行為問題)

大宅

你好! 樓主! 估計你現時應該7個月了吧!要多多休息! 保重身子!

我有一對囝囡, 大的哥哥今年7歲, 他在6歲時確疹了AHAD...今年10月尾(我生日當日)醫生建議他服藥(Ritalin)到現在食左一星期左右

我本身是在職媽媽, EQ和耐性都不高,想想我地日日都係戰場上的衝突! 我耐性爆煲佢就會成為炮灰! 我吳想再係敢!想知道有D咩行為治療可以自學在家進行?好想搵一個合適的方法去教導佢.

另外,有沒有一些評估係比家長知道自己係咪有病,我覺得自己情緒控制方很差,非常容易忟,我覺得自己都有少少問題!

謝謝

首頁

尾頁

跳至