自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Ayk268 發表於 18-1-14 18:42
回覆 1314625 的帖子

謝謝你的解答

不用太擔心,因為肢體上的缺陷出世時已發現,可一早開始做訓練改善問題,不會錯過訓練黃金時間,學校都有學習需要的支援。小朋友遇到的困難沒有想象的難。現在好好照顧自己的身體和肚內的小可愛吧

男爵府

回覆樓主

我小學時有個同學右手冇手掌,手指係幾個肉粒咁。我讀主流小學,相信佢學習冇特別問題

男爵府

Ayk268 發表於 18-1-14 16:59
我係23週做中期結構時先發現bb左手手掌發育不良,出世後將會沒有4隻手指及手掌偏細,自己同先生亦掙扎左好 ...
唔需要擔心,我識人都係沒有4隻手指及手掌偏細,讀 band 1 中學,識拉小提琴。加上今日睇蘋果日報,亦有報導一位後天意外失去右手的人,績極學習,生活不比健全時候差。

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

侯爵府

回覆樓主

祝福小朋友!希望佢比其他人更堅強和有鬥志祝福樓主一家

侯爵府

畀面勳章

我係23週做中期結構時先發現bb左手手掌發育不良,出世後將會沒有4隻手指及手掌偏細,自己同先生亦掙扎左好 ...

唔洗擔心,我讀大學時有個同學天生左手無手掌。我同學當年都係讀主流小學同中學

子爵府

回覆樓主

加油呀 心理發展多加留意
祝福你們

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

無問題掛..我女學校有個珠儒症小朋友都係一齊讀...

複式洋房

謝謝大家的鼓勵及祝福,我們會樂觀面對的,感謝你們!

男爵府

回覆樓主

我中學有個同學都係咁,左手得手指公,另外4隻手指是一粒粒好似提子咁,佢都仍然跟我地讀到畢業,放心,應該問題不大

琥珀宮

只要智力正常,任何有居留權及適齡學童都有權讀一般津校官校

男爵府

JM, 聽到呢個消息, 為你難過, 知道你同你先生都好掙扎, 先可以下呢個決定, 唔知可以點安慰你, 祝福BB同你一家, 加油, BB條路重好長, 盼望你同BB一齊努力, BB將來會有好好既發展

複式洋房

謝謝各位提供的資訊及鼓勵!

侯爵府

明白你的擔心,做媽媽個個都希望自己子女健康美滿的;不過世上無完美,人人都多多少少有d缺失架,有人形於外亦有人形於內。有人會形容呢d係上帝比每個人嘅記號。
最緊要小朋友知道自己係被愛嘅,咁就有足夠安全感去接納自己,面前嘅路亦會越行越順的。
我意見係主流當然可以,即使特殊或支援教育亦唔係無可取的。
樓主唔好擔心,好好保養身子。子女係緣份亦係恩賜。祝福你同bb 都快樂
If children live with encouragement, they learn confidence. If children live with acceptance, they learn to love.

珍珠宮

回覆樓主

我自己小學時有個男同學右手只得母子,寫字用左手。完全無問題,而且性格幾好,全班上下都同佢friend . 從來無比人改過花名。

最緊要培養小朋友自信心及社交,只要瞓練到有不足但都可以做到別人做的,其他人就會另眼相看及接納。只要個性好就有朋友的。

唔好比佢自己覺得有缺陷就要人讓,令佢同普通小朋友一樣就可以,一定無問題!

伯爵府

回覆樓主

阿女有個同學被胎盤吸收了部分手指腳趾,只要佢唔係缺全部手指都可以有手部活動能力,那同學也入了學校體操隊,現在已經升上band 1中學了,其實只要家人把她視作正常人,多鼓勵,自然會把缺撼忘記,可以過正常的生活

大宅

回覆樓主

有朋友個太太左成隻手掌,佢太太係港大博士畢業,仲可自己湊到小朋友!

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

樓主同BB都加油呀!

男爵府

回覆樓主:

祝福樓主及BB

複式洋房

PallasChu 發表於 18-1-16 16:33
明白你的擔心,做媽媽個個都希望自己子女健康美滿的;不過世上無完美,人人都多多少少有d缺失架,有人形於 ...
謝謝,你的鼓勵及祝福

首頁

尾頁

跳至