自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

你試下上網打色盲.. 就 SEARCH到D TEST.. 比BBCHECK 架啦.. 你BB識數字嗎...??識就 TEST到的了...
我BB一識1-10我就同佢 CHECK..MAKE SURE 佢眼OK..
你平時比多D野佢 睇 ..出街主力學 COLOR..
睇多D就自會分到架啦...

男爵府

放心la,我個仔interview時咩都唔識,宜家31個月,咩鬼都識,個d thomas主角,對我嚟講個個明明一樣樣,但佢可以分到十幾個主角個名...過2個月返學,好彩心儀個間kg收左,所以5好太擔心la...

大宅

原帖由 pipip929 於 10-5-8 01:00 發表
你試下上網打色盲.. 就 SEARCH到D TEST.. 比BBCHECK 架啦.. 你BB識數字嗎...??識就 TEST到的了...
我BB一識1-10我就同佢 CHECK..MAKE SURE 佢眼OK..
你平時比多D野佢 睇 ..出街主力學 COLOR..
睇多D就自會分到架啦. ...

唔該你呀,等我都上網search下先!我依家出街見到咩都會話比佢知係咩色,希望佢快d學識啦.....

大宅

原帖由 mokstick 於 10-5-8 12:13 發表
放心la,我個仔interview時咩都唔識,宜家31個月,咩鬼都識,個d thomas主角,對我嚟講個個明明一樣樣,但佢可以分到十幾個主角個名...過2個月返學,好彩心儀個間kg收左,所以5好太擔心la... ...

其實都唔到我擔心得太多,我c6話我太緊張,有時會好似緊張到我自己既情緒好差!我依家唯有慢慢黎,日日教下,待佢慢慢吸收.....

禁止訪問

有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

大宅

原帖由 pipi331 於 10-5-8 16:58 發表
三歲前 色名可能未必能穏定講出. 但可以做顏色配對先.
系過程中 家長講出色名, 小朋友識跟住講就要佢跟您講

首先系教 紅, 黃, 藍, 綠, 呢4個咁鮮明的色.
顏色配對由2個顏色 開始做 如 紅 & 藍, 黃 & 綠, 跟住配3隻 ...

]

其實呢個blog我有睇開架,入面真係好多野睇,好豐富,不過都唔該晒你!

我都有學晴天媽咪咁買個d夾同碟比我個女分顏色,佢分到,不過到暫時為止都未可以自己講出黎係咩色! 希望呢日快d到啦.....

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原帖由 bobbob 於 10-5-7 23:16 發表
我個仔22個月已經分到兼講到10幾種顏色,但平時講野麻麻,頂多2-3詞短句,有得揀我寧願佢講野叻D囉

我大囝果時1歲認晒形狀顏色tim, 點知再大d 時對時錯 (我經常都會問佢ga), 係入左學先記定左, 所以依家我細囝24個月唔識, 我都唔會急.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

子爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

This test is good~

http://www.spectralcolor.com/game/huetest_kiosk

首頁

尾頁

跳至