親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

排骨媽媽 發表於 18-1-10 12:45

最平個pass 好像不能用來乘搭由新宿到河口湖的高速巴士, ...
1200YEN的PASS只可以搭紅線和綠線的週遊巴士,任何的高速巴士都不可以乘搭.

伯爵府

排骨媽媽 發表於 18-1-10 12:46
Outlet 直接出機場,是否搭JR較為容易控制時間?謝謝!
OUTLET沒有鐵路直達,只有靠巴士,最近的御殿場駅去成田搭火車最少要五六個鐘火車,你搭巴士返河口湖駅再轉火車去新宿也要四五個鐘,所以OUTLET搭巴士直出新宿,就算塞兩個鐘頭車仍然比搭火車快到機埸.

大宅

jcctiu 發表於 18-1-10 22:08
OUTLET沒有鐵路直達,只有靠巴士,最近的御殿場駅去成田搭火車最少要五六個鐘火車,你搭巴士返河口湖駅再轉火 ...

明白。謝謝你詳細的回覆和資料。

大宅

jcctiu 發表於 17-4-16 20:54
去到了河口湖駅第一件事就是買富士週遊卷,兩日卷1200YEN,可以搭河口湖(紅線,15分鐘一班)和西湖(綠線,30分 ...

如果有沒有巴士到達富士山五合目?而附近有沒有草莓園呢?謝謝!

伯爵府

排骨媽媽 發表於 18-1-11 17:20
如果有沒有巴士到達富士山五合目?而附近有沒有草莓園呢?謝謝!
到富士五合目的巴士:

http://bus.fujikyu.co.jp/rosen/fujitozan/#h01

想去草莓團不如JOIN ONE DAY TOUR, 大部份的果園公交是去不到.

大宅

jcctiu 發表於 18-1-11 22:35
到富士五合目的巴士:

http://bus.fujikyu.co.jp/rosen/fujitozan/#h01

謝謝!如果回程時打算到機場附近個outlet,請問機場有沒有足夠的大locker 存放行李?之後再乘車去outlet.

男爵府

排骨媽媽 發表於 18-1-16 17:28
謝謝!如果回程時打算到機場附近個outlet,請問機場有沒有足夠的大locker 存放行李?之後再乘車去outlet.
...

有的,放心,不過唔知full唔full

大宅

樓主, 您好!

1) 如只去河口湖, 可否即日來回? 可否參觀到以下境點?另從淺草出發應怎樣搭車最方便及大概車程多久?

音樂之森美術館, 木之花美術館(沒入場), 河口湖遊覽船

2) 另如兩日一夜行程多去富土急樂園, 是否住富土站酒店較方便? 如從江東區出發應怎樣搭車最方便及大概車程多久?

請指教。謝謝

伯爵府

idachen 發表於 18-1-17 14:54
樓主, 您好!

1) 如只去河口湖, 可否即日來回? 可否參觀到以下境點?另從淺草出發應怎樣搭車最方便及大概車 ...

河口湖景點眾多,而且東京去河口湖車程要約兩小時,如果只玩DAY TRIP,好像有點浪費.

東京去河口湖不建議搭火車,因為又貴又慢又多數要轉車,完全無SO.高速巴士直接快趣又方便,是不二之選.開去河口湖的巴士以新宿和東京駅的班次最頻密,其他地方就算有也很少班次,所以還是建議搭地鐵到新宿搭巴士.巴士需要訂定位,否則買即場未必即時有位.

音樂之森美術館要預兩三小時,記住看齊LIVE SHOW, TITANIC 和沙晝三個表演, 空檔時間才出去參觀影相.美術館有單車可租,沿著湖邊漫遊天氣好全程皆可以看到富士山.

河口湖遊覽船真心不建議乘坐,省下的錢用來搭吊車好過.

富士山駅離樂園一個火車站,其實行過去大約也只需要15-20分鐘.如果你不是一定要住溫泉酒店,我住那間富士山駅酒店一定比那些酒店方便,雙人房價錢旺季約1000元,淡季約800元,在這區已是很平的了,在這區再平的住宿多數都沒有獨立浴厠,很不方便.

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

請問樓主覺得井出酒廠值得參觀指數好何?

富士吟景, 湖南莊巳無房供我想入住期間訂, 其他溫泉旅館很貴, 唔捨得。如果住近河口湖駅或富山駅, 按樓主介紹的景點參觀(音樂博物館 富岳風穴), 搭車叫做方便嗎?

大宅

jcctiu 發表於 18-1-17 22:02
河口湖景點眾多,而且東京去河口湖車程要約兩小時,如果只玩DAY TRIP,好像有點浪費.

東京去河口湖不建議搭 ...

十分感激您詳細解釋。
如由東京駅坐高速巴士直搭河口湖, 請問可在那兒訂票? 謝謝

男爵府

打算七月尾往河口湖玩兩天,請問酒店如湖南莊通常幾時有得 book 呢? Thanks!

伯爵府

s99667973 發表於 18-1-18 11:47
請問樓主覺得井出酒廠值得參觀指數好何?

富士吟景, 湖南莊巳無房供我想入住期間訂, 其他溫泉旅館很貴, 唔 ...
這間酒廠沒有參觀過,但其他地方的酒廠就參觀過一些,最主要都是去試吓酒,好飲就買番一枝.

住近河口湖駅一定是最方便,雖然這裡不會有湖景.

伯爵府

winniepoon 發表於 18-1-18 18:59
打算七月尾往河口湖玩兩天,請問酒店如湖南莊通常幾時有得 book 呢? Thanks!
...
最多酒店會於半年前開賣,但有少數一年前便可以預訂,酒店通常越早訂價錢越平,所以現在就去訂酒店,不好再等了.

男爵府

回覆 jcctiu 的帖子

但湖南莊未出七月房價呀, 想出手都出唔到? 係咪要等到二月才買到呢? Thanks!

伯爵府

winniepoon 發表於 18-1-18 23:24
回覆 jcctiu 的帖子

但湖南莊未出七月房價呀, 想出手都出唔到? 係咪要等到二月才買到呢? Thanks!
未出就唯有等,但我會一路等一路BOOK住第二間先.

大宅

請問如果我們自駕,下午4點先到成田機場,夠不夠時間駛去河口湖那邊呢?因第一次東京自駕怕趕唔切去到。Thank You!

伯爵府

querida 發表於 18-1-19 17:10
請問如果我們自駕,下午4點先到成田機場,夠不夠時間駛去河口湖那邊呢?因第一次東京自駕怕趕唔切去到。Th ...
成田機場直接去最快都要兩個零鐘,如果你訂一泊二食的溫泉旅館,要留意晚餐有冇得食,很多酒店都要客人7點前到,但你似乎不大可能趕得到.

大宅

明白,多謝回覆。如在中途 eg. 橫濱停一晚再去又如何?暑期打算8天自駕去河口湖、輕井澤再返回東京。原打算2晚、2晚再3晚在東京慢慢玩。

伯爵府

querida 發表於 18-1-19 21:43
明白,多謝回覆。如在中途 eg. 橫濱停一晚再去又如何?暑期打算8天自駕去河口湖、輕井澤再返回東京。原打 ...

首頁

尾頁

跳至