自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

yuliaworker 發表於 20-7-31 23:00
口罩名有個華字,詳情係前面幾段。多謝關心!

比勇氣你快啲去舉報這件事成件事都好唔合理、個個見工要比$1100驗身果班醫生真係好無恥

男爵府

個老闆原來係醫生?
即係扮請人,個個收體檢費$1100,從中抽水?
去勞工署同傳媒舉報佢啦
就算真係請人
要人出錢先好有問題喎

侯爵府

陪月勳章

樓主冇實質證據人哋係呃人,
勸樓主唔好公開人哋咁多資料,
唔係一陣BK又收律師信

複式洋房

pizzapark 發表於 20-8-1 08:44
樓主冇實質證據人哋係呃人,
勸樓主唔好公開人哋咁多資料,
唔係一陣BK又收律師信

我無講過呃,你細看我和其他樓主對話便知一二,只係那公司用極唔理想方法招聘,分享就是聽大家意見,分享後也許有樓主曾經歷過。多謝你提醒!

複式洋房

LITLITPIG 發表於 20-8-1 03:05
個老闆原來係醫生?
即係扮請人,個個收體檢費$1100,從中抽水?
去勞工署同傳媒舉報佢啦

招聘廣告24/7出,25/7被下架,相信勞工處有点知。抽水!你講對,我上網Google 求職陷阱,出現有關驗身抽水的報導,我希望盡快投入新工作,向前!多謝回應!

複式洋房

Icy8899 發表於 20-8-1 02:18
回覆 yuliaworker 的帖子

樓主,我覺得你好正面,好努力每一個回應都好有禮貌,好值得欣賞

多謝關心!^ _ ^

複式洋房

winnielong 發表於 20-8-1 02:50
比勇氣你快啲去舉報這件事成件事都好唔合理、個個見工要比$1100驗身果班醫生真係好無 ...

舉報要有實在理據,參與驗身係自願,過程係有問題,招聘亦唔實在;失信心,入到去做會唔安心,之不過入去做就可進一步了解這公司,叫我3/8返工,要諗諗!多謝回應!

複式洋房

thamling 發表於 20-8-1 01:28
贊成搵東張西望或報紙唱衰佢!

唔唱佢都衰,立歪心,有報應,醫生網內有不少那女醫生負評!這就是報應!多謝回應!

男爵府

yuliaworker 發表於 20-8-1 12:38
唔唱佢都衰,立歪心,有報應,醫生網內有不少那女醫生負評!這就是報應!多謝回應!
...

真係鄧你唔抵, 一個專業人士竟然用d咁卑劣既手法, 每人$1100唔係少數目, 我公司呢層有個單位係包裝口罩, 跟本唔洗驗身正常人可以做, 擺明就係呃人, 希望樓主你盡快搵到新工, 失業重要比人呃一定好唔開心, 呢D人實有報應, 你加油呀~

複式洋房

DFSON 發表於 20-8-1 12:46
真係鄧你唔抵, 一個專業人士竟然用d咁卑劣既手法, 每人$1100唔係少數目, 我公司呢層有個單位係包裝口罩, ...

多謝關心!現時情況係艱難,會盡力捱番上去,香港人打不死的!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

祝福樓主

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

加油,樓主

複式洋房

yuliaworker 發表於 20-7-30 20:53
近日搵工難,所以心急,在勞工處搵到一份,那公司要求體檢$1100,見工時對方只筆錄對話,沒要求填資料,表 ...

2/8更新.此公司在jooble,careerjet亦有招聘廣告,連埋勞工處在內,3平台的廣告细節也不同,25/7見工當日對方表明不開通宵班,但1/8carrerjet廣告多個職位大量請人,還加了通宵班。職位:銷售專員,負責網上fb cs也要驗身!多個職位重叠,招聘人數大,又以3班計,似係這行之龍頭!現今一個位30個應徵唔奇,6個職位3班計……!我見工直到可上班等10日,得到通知的細節同廣告、面見不同,出聲問,冇用,佢話公司是這樣,工時長左,薪金不變,時段改左,唔理你返到與否,佢聰明在於有叫你返工。現在又加大力度請人,加職位、加通宵,大家揾工勿急,有事同家人商量。

伯爵府

未請先驗身,呢間野好有嫌疑喎

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

yuliaworker 發表於 20-8-1 13:20
多謝關心!現時情況係艱難,會盡力捱番上去,香港人打不死的!

加油

首頁

尾頁

跳至