自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主

伯爵府

rainnn 發表於 17-6-5 18:52
唔得唔緊要,小學影響唔大,就算讀村校只要比心機讀好成績一樣入到好中學,小一派 ...

唉 全班得我地幾個無中第一,全部報某一間,居然全部抽中,所以先灰爆。咁都叫抽?好唔公平了

禁止訪問

伯爵府

醒世良言 發表於 17-6-5 21:30
在此祝願妳一家能安然渡過,叩門成功。

多謝你祝福

大宅

分享下......我早幾年都係派左寶校,一樣好唔開心,小朋友見到我咁樣佢都好不安但無表達,但我都感覺到佢無哂自信,因幼稚園同學好多都有好學校,到有一日,佢同嫲嫲行路返學經過一間我地大人個個都認為好差唔寶校,佢問嫲嫲第日讀呢間學校好唔好?其實讀呢間學校都幾好呀,有得讀書就好,做人最緊要開心,嫲嫲返黎同我講返,我就想通左,其實我地口中唔好嘅學校係我地講,小朋友眼中好定唔好其實好簡單,開心就好了!

最後我小朋友係佢好努力下叩到第一志願!!
加油呀媽媽,呢幾日辛苦喇,我地相信雨後一定有陽光!唔好比自己同小朋友太大壓力

大宅

2024年龍年勳章

伯爵府

ruby1314 發表於 17-6-5 22:22
分享下......我早幾年都係派左寶校,一樣好唔開心,小朋友見到我咁樣佢都好不安但無表達,但我都感覺到佢無 ...

你講得對。啊女咁日同我講媽媽我地一齊加油!我聽完又想喊

珍珠宮

好媽媽勳章

其實小朋友系邊間學校都會讀得開心,佢地根本唔會介意寶校定名校,你問下你女派左呢間開唔開心(前設你地唔好覺得系寶校,唔好天塌下來的樣子)

珍珠宮

畀面勳章

扣還扣, 吾好做出來比小朋友睇, 吾好咁比壓力個細路

珍珠宮

畀面勳章

祝福

珍珠宮

瀟灑兔兔 發表於 17-6-5 20:50
唉 全班得我地幾個無中第一,全部報某一間,居然全部抽中,所以先灰爆。咁都叫抽?好唔公平了
...

可能中第一的同學們選校都是比較保守,比如二線脬校… 所以易中

介意講邊間幼稚園嗎? 如果是美孚果兩間, 可試聖安德烈,因為佢收好多呢兩間幼稚園。
如果係德X, 可試嘉0。
祝一切順利。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

祝囡囡成功

公爵府

回覆樓主:

記住……依家有幾百人同你掙,

大不了,讀一年,小二轉好易揾到第一志願!

放心啦!!

加油!

大宅

ruby1314 發表於 17-6-5 22:22
分享下......我早幾年都係派左寶校,一樣好唔開心,小朋友見到我咁樣佢都好不安但無表達,但我都感覺到佢無 ...

應同,家長在小孩面前發表太多,其實好唔好小朋友唔會知,我同c6唔會喺佢面前談論選校

大宅

回覆樓主

加油

伯爵府

玩具勳章

回覆樓主:

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

點都要試叩門,但另一方面佢連搵學校都咁大壓力,俾佢入到一二線學校的話佢頂唔頂得順?

希望你地叩門成功,你都唔好俾壓力俾自己同小朋友。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

大宅

瀟灑兔兔 發表於 17-6-5 03:13
因派到寶校,係失望。我同C6都努力係啊女面前扮輕鬆,但啊女哩兩日見佢爸爸四出去搵學校,知道要去面試。哩 ...

加油~

象牙宮

減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 開心吸收勳章

加油

首頁

尾頁

跳至