自由講場

跳至

首頁
45678...14

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

youhello507 發表於 19-7-15 13:24
咁簡單,就係想你用大咗,捱貴息。

佢冇錢啫,媽媽保護孩子就有

可惜我唔係嗰尐媽媽,我只係窮婦黎。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

水晶宮

youhello507 發表於 19-7-15 10:41
d 衫,一折都冇人買啦
所以我成日都叫人不好買咁多衫;貴精不貴多。有些人說話很難聽,成日話我穿來穿去那幾件上班衫(我心想,最好公司有制服,不用煩)。我真心不喜歡浪費錢追款買衫。

男爵府

樓主應該好Young,我身邊識既人好多碌卡,最後還唔掂破產。
我本身有credit card找固定開支,保費等等,貪儲分換Coupon先用。
好好善用係幫到自己,唔善用就係害自己。

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

借personal loan 再分2-3年還,你還後生,月入不錯,還清唔困難。

大宅

返中環咩工要欠幾十萬卡數?
4、5套行政套裝都係頂多一萬,手袋加鞋再比你一萬吧!
你條卡數滾到30萬點會關返工事?

伯爵府

小fen 發表於 19-7-15 13:16
咁誇張
我自己用開張信用卡10年都有,信用額十萬都冇

依家啲咭嘅信用額係比得好狠死,我有兩張都開咗好多年,每張信用額都過30幾萬,仲有一張10幾萬,一個唔小心真係死得,呢三張卡都係免年費我唔會取消但我有兩張卡長期放屋企,只用死一張儲飛行里數

公爵府

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

my005 發表於 19-7-15 13:21
所以我咪唔明囉,點解要人自己打電話去減額呢?咁年青,咁高額,要黎唔知做咩?真係個個係貴公子/公主用 ...

銀行批額真係唔知咩準則
好多年前,我爸出張信用卡,冇記錯應該係hsbc,附屬埋俾我,我爸仲要本身係出糧戶口,但係合併信用額竟然係得6萬,仲要話係白金卡

男爵府

回覆樓主:

300k 都可以係不知不覺
真係佩服

水晶宮

首先耍自己心態改變, 唔著名牌都可以著得好得體, 驚比人睇少嘅心態只會害死自己, 要同人比都要有自知之明
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

公爵府

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

fatping 發表於 19-7-15 13:33
依家啲咭嘅信用額係比得好狠死,我有兩張都開咗好多年,每張信用額都過30幾萬,仲有一張10幾萬,一個唔小 ...

我最近都有申請新信用卡,信用額係月薪2-3倍,我覺得夠用就ok啦

珍珠宮

chloe2018 發表於 19-7-15 13:32
返中環咩工要欠幾十萬卡數?
4、5套行政套裝都係頂多一萬,手袋加鞋再比你一萬吧!
你條卡數滾到30萬點會關 ...

買個袋都十零萬啦

雖然我個環保袋幾蚊,仲袋得多嘢

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小fen 發表於 19-7-15 13:37
銀行批額真係唔知咩準則
好多年前,我爸出張信用卡,冇記錯應該係hsbc,附屬埋俾我,我爸仲要本身係出糧戶 ...

係囉,我而家都唔明銀行嗰準則係咩。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

my005 發表於 19-7-15 13:25
可惜我唔係嗰尐媽媽,我只係窮婦黎。

我都係,所以我從少就教識小朋友,控制自己的慾望,有紀律

就如我父母教我一樣

我會叫佢忍手不係迪迪尼買,之後深水埗買玩具,慳到的錢,存入佢自己 錢罌

珊瑚宮

youhello507 發表於 19-7-15 13:42
我都係,所以我從少就教識小朋友,控制自己的慾望,有紀律

就如我父母教我一樣

大宅

gggillau 發表於 19-7-15 10:21
我係中環返工,因為成日要出街見客之餘,身邊個個同事都成身名牌,搞到自己都唔敢著到太寒酸,所以成日都會 ...
咭數一筆清啦

伯爵府

小fen 發表於 19-7-15 13:39
我最近都有申請新信用卡,信用額係月薪2-3倍,我覺得夠用就ok啦

我打佢叫佢減信用額,佢竟然話可以加唔可以減,佢話我記錄好良好所以個額可以提升咁多,其實我曾經都試過信用卡只找最低個錢,係我前夫教曉左我要清晒啲數,我冇欠卡數已經超過15年

伯爵府

Sherlotte 發表於 19-7-15 11:13
我以前都係試過還min pay 過日 d 息真係好勁 ...初頭當睇唔到 諗著長命債長命還 後來條數越來越大 ... 條 ...

點解你明明有錢都吾還?由得卡數滾息滾大咩玩法?

大宅

肥肥寶 發表於 19-7-15 13:47
點解你明明有錢都吾還?由得卡數滾息滾大咩玩法?

人係甘架啦 ~ 有錢係身邊 有安全感呀嘛~ 哈哈哈~

子爵府

gggillau 發表於 19-7-15 10:21
我係中環返工,因為成日要出街見客之餘,身邊個個同事都成身名牌,搞到自己都唔敢著到太寒酸,所以成日都會 ...

我係Ftm,身邊有朋友週身名牌,一年買幾個袋,我自己疏遠佢

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

小fen 發表於 19-7-15 13:16
咁誇張
我自己用開張信用卡10年都有,信用額十萬都冇

ME2, 兩張卡, 每張都係6~7 萬信用額。

樓主, 真係要好好還卡數, 唔好再碌喇~ 剪卡啦~
仲有冇信用卡係未爆, 有些信用卡, 有得用信用額來借免息貸款, 每月只收手續費, 加埋整個還款期, 手續費都算便宜的。
試下借呢啲啦!
如果唔係, 一係問父母有冇, 不過, 記住問父母, 都要還, 唔好再繼續碌。

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

首頁
45678...14

尾頁

跳至