自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

珍珠宮

我係好後的80後,當年未有起跑線這名詞,但有咪執輸這名詞,我媽為左想我同妹入名校,都有報好多興趣班,亦為左比興趣班的學費,吳住大屋住細屋,亦成日谷我想我考第一,我就谷吳到嘅,最終大學畢業就收工,依加係有做兼職的ftm,我妹就谷得到,讀埋碩士先收工,依加從未拍過拖,係一個同父母同住的上班族,我媽算係第一代的催谷家長,如果當年有幾萬蚊一套果啲教材,以佢性格佢會買,但當佢見到我讀完之後無學到野咁就大獲啦,佢會打到我飛起同時投訴間公司啲教材有問題

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

babe13E 發表於 19-8-20 13:57
認同語言需要浸!但而家其實相對以前互聯網不發達的年代已經有好多選擇同低成本!我未俾個仔上英文班之前 ...

都係架
我女細個,唔知點解鐘意睇Thomas,果時買隻英文DVD ,成三舊水一隻
廸廸尼美語邊有淘淘!全部幾萬蚊正貨(我無買)
而家網購幾爽皮,網上免費資源又多,相對上有心教小朋友,而家仲多方法(但相對上人操你唔操,更易落後)

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 19-8-20 13:30
我地果個年代,揀非傳統,有說話聽架,問你小朋友係咪學習能力有問題呀,sen呀,一條龍定一條x都未知啫, ...

吓?咁我冇說話聽喎。
自己仔女揀乜學校,又唔係要佢哋幫手養同俾學費,睬佢都儍!
不過,由入學開始,考乜學校,我又冇乜公開講,就係怕聽閒話,傍人多口多意見影響我家心情
我仲記得,佢考幼稚園,考咗五六間,收第一二間結果得waiting時,我失望到喊出嚟呀(因為覺得佢表現好好,點解唔係正選呀?)之後幾間有offer時先心情好返啲,眨下眼又十幾年喇

水晶宮

ninikkan 發表於 19-8-20 13:09
樣靚已經係贏在起跑線

呢個真係恨都恨唔到!

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

侯爵府

褲夫苦符付 發表於 19-8-20 07:30
應該係贏在前列線

sure win

侯爵府

Nicholas! 發表於 19-8-20 09:39
有句話,條條大道通羅馬,但有人就出生在羅馬。

有點悲哀,但又係事實

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

Charlotte_mom 發表於 19-8-20 13:30
我地果個年代,揀非傳統,有說話聽架,問你小朋友係咪學習能力有問題呀,sen呀,一條龍定一條x都未知啫, ...
係呀! 你提到當年升小學選學時,真係七國咁亂,
又一條龍、直資、私校,

又有因為小學收生不足殺校的新聞,
傳統名校小學轉為直資學校,
等待殺校的小學又係一樣轉直資小學或私校,

新派用小班教學的直資小學出現,當時大家充滿期待有一番新氣象,
有幾間等待政府批出土地興建校舍,要留意地址啱唔啱自己,
這類小學銜接一般的主流中學,學生會不會產生適應問題,

呢啲嘢!唔係經歷過都唔知⋯⋯

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

ninikkan 發表於 19-8-20 13:09
樣靚已經係贏在起跑線
自從學識睇相之後,先發現一般人認為樣靚的女人,
有好多,一世命運都幾坎坷!

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 19-8-20 15:11
都係架
我女細個,唔知點解鐘意睇Thomas,果時買隻英文DVD ,成三舊水一隻
廸廸尼美語邊有淘淘!全部 ...

所以有啲人話幾多歲之前唔俾小朋友睇電視、用iPad ,甚至話屋企連電視都唔買之類的,我就唔知係佢哋怪獸,定我咁細就俾個仔睇電視係怪獸!呢啲免費野,識得用其實好好用!

我相信好多野都係講平衡,任何野太極端本來就不是好事!

不過都回應返樓主問嘅野,其實除了呢啲免費野,又真係要洗下錢俾小朋友有實戰(上堂/運用)嘅機會,而家出邊上堂真心貴!如果以我自己(搵錢)能力,我真心唔捨得俾架!

水晶宮

褲夫苦符付 發表於 19-8-20 07:30
應該係贏在前列線

翡翠宮

Angel_Rose 發表於 19-8-20 14:46
我係好後的80後,當年未有起跑線這名詞,但有咪執輸這名詞,我媽為左想我同妹入名校,都有報好多興趣班,亦為左 ...

即係點呀

珍珠宮

醒目開學勳章

我覺得養育1個小朋友唔止400萬

珍珠宮

Smallraindrop 發表於 19-8-20 16:46
即係點呀
你講邊方面先xd

大宅

YolandaTam 發表於 19-8-20 11:15
自我介紹:小女 2004出生, 應算千禧 B 啩。幼稚園讀邨校,小學抽入名女津,中學直升中學部 (直資)。

升小 ...

值得參考!

翡翠宮

Angel_Rose 發表於 19-8-20 16:56
你講邊方面先xd

我試吓理解
你媽谷你地既,得出黎既結果係兩個女都Min 大學畢業,應該算是成功了!

你-只是大學畢業,現在是FTM 有做PT,即係起碼另一半有能力,你先可以不做WM,算不錯了。

妹-更高的學歷,但你所講是沒拍拖的,同家人同住。明顯叻啦,但特別提到沒拍拖,是否想說明,雖是讀書人才,但交際沒那麼好呢?

坊間的蠃在起跑線的終點究竟是否大學畢業呢?講到大學,又會是那一些大學呢

研究吓姐

伯爵府

牛年勳章

千禧bb 仲未見到成果
第一個checkpoint 可能要由搵到第一份工計,再每五年monitor。有太多外來因素

以宜家中產家庭,400萬養小朋友可能已叫正常,除開24年,每個月平均 $14000。

翡翠宮

Smallraindrop 發表於 19-8-20 17:08
我試吓理解
你媽谷你地既,得出黎既結果係兩個女都Min 大學畢業,應該算是成功了!

但我又想補充一點
我媽沒有谷我的,比好大自由度同尊重我個人選擇(可以講係任何一方面)

一直冇乜心機讀書,考大學上下時段發(emoji),突然醒覺,同自己講一定要入到大學。
今天的我生活愉快

大宅

nisha 發表於 19-8-20 17:11
千禧bb 仲未見到成果
第一個checkpoint 可能要由搵到第一份工計,再每五年monitor。有太多外來因素

唔洗養24年掛。。。

伯爵府

牛年勳章

咁求琪 發表於 19-8-20 17:24
唔洗養24年掛。。。

我計正常年紀入學,完成master degree , 大概23-24 歲

珍珠宮

Angel_Rose 發表於 19-8-20 14:46
我係好後的80後,當年未有起跑線這名詞,但有咪執輸這名詞,我媽為左想我同妹入名校,都有報好多興趣班,亦為左 ...

記憶中呢位jm講過好多次阿媽、阿妹問題,
但成段文字對輸/贏在起跑線有咩關係?

首頁
45678...10

尾頁

跳至