自由講場

跳至

首頁
45678...14

尾頁

伯爵府

sambebe 發表於 24-2-1 07:37
同意,買咗自我安慰未嘗不可,但係話自住供得起就鼓勵人入市就死得, 知唔知道加息每個月供多幾多錢
...

買過樓既都知唔會預甘忟,我通常預人工20%供樓,因為同租樓差唔多,就算加息,都仲有空間

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

好閒啫,想當年97,98買樓嗰啲,跌50%都唔止,咪又係咁過,拾幾廿年後先升返上去,而家小兒科啦

伯爵府

Kittymummy 發表於 24-2-1 07:42
你會唔會諗多左? 你都識講我舊年幫個女上車,又點會落井下石呀?只係昨晚新聞同報紙佬報導, ...

我自己都經歷過沙士,雷曼,今鋪,人生係甘,唔會樣樣都一帆風順,笑看風雲

伯爵府

jollyma 發表於 24-2-1 07:43
好閒啫,想當年97,98買樓嗰啲,跌50%都唔止,咪又係咁過,拾幾廿年後先升返上去,而家小兒科啦
...

我當年雷曼換樓,一買即跌4,50萬 ,仲要估價不足,要嘔多一成首期

大宅

bb060908 發表於 24-2-1 07:38
樓主,你舊年唔係幫你個女買咗樓咩? 點解你要出個post好似落井下石咁嘅? 你心地唔係好好喎 雖 ...

樓主個po只係陳述事實,氣氛真係麻麻,二按真係未計。佢只係開個po討論,唔覺佢想落井下石+心地唔好+踩多幾腳

珍珠宮

shobi 發表於 24-1-31 20:07
早到十幾年前買嘅都輸!
近呢幾年買嗰啲輸得最甘!

買樓真係要睇地區和屋宛、樓宇質素,我13年前換嘅單位,就算依家下跌,都升咗1倍

水晶宮

奇奇媽媽 發表於 24-2-1 07:45
我自己都經歷過沙士,雷曼,今鋪,人生係甘,唔會樣樣都一帆風順,笑看風雲
...

反而雷曼我又唔覺得d樓有跌。係97同沙士氣氛差。特別係97。希望香港人捱得過今次個浪

伯爵府

Kittymummy 發表於 24-2-1 07:52
反而雷曼我又唔覺得d樓有跌。係97同沙士氣氛差。特別係97。希望香港人捱得過今次個浪
...

有呀,當年都跌得勁,不過無沙士甘大鑊

男爵府

Kittymummy 發表於 24-2-1 07:42
你會唔會諗多左? 你都識講我舊年幫個女上車,又點會落井下石呀?只係昨晚新聞同報紙佬報導, ...

報紙佬講嘅嘢睇完咪算囉,其實都係吸引你嘅眼球, 專登攞啲超低成交價嘅出嚟報導。其實好多人買樓真係有自主需要, 有需要計掂數就上車。97年/03年/08年買樓嘅人都已經安樂咗十幾廿年, 嗰陣買樓嘅業主都畀三姑六婆笑, 但真正被恥笑嘅就係佢哋自己 。 話樓價跌咩,其實我真係唔覺跌得好多。 我自己好想換樓, 但我嗰區閒閒哋地都要成千萬, 跌極都買唔起

水晶宮

奇奇媽媽 發表於 24-2-1 07:47
我當年雷曼換樓,一買即跌4,50萬 ,仲要估價不足,要嘔多一成首期
...

係咩,因為我當時都有睇樓,所以先覺得唔係跌好多。

伯爵府

奇奇媽媽 發表於 24-2-1 07:45
...

經歷過沙士雷曼,真係冇乜感覺了,當年啱啱換完樓就爆雷曼,舊樓比人壓價賣,對方cash buy, 若干年後見佢升一陪賣咗,我自己層樓最高時也升了差不多一陪,不過自住其實升跌唔理了,十幾年來如果交租都交了當年買入價6成了。
其他也有收租物業,十幾年都收了幾百萬租,所以也不理樓價了。
記得沙士雷曼當年買樓的朋友,有人買半山二千呎,有人買九龍站,貝沙灣,已經賺到而家退得休,就算自住唔計賺蝕,乜都供完了。

伯爵府

回覆樓主:

我這十年已經再冇在香港買樓了,與政治無關,主要覺得太貴而且想分散下投資,反而在外地買了,事實證明我感覺是對的。
但如果剛性需求例如結婚,呢幾年買樓也很正常的決定,只能說唔好采,但一日有收入供到,其實生活如常,所以撞正移民潮可能係錯有錯著。
純粹我講我自己,如果樓價跌又有真正需要,例如有小朋友,現在可能係換樓時機,因為差價在跌市會縮窄許多,而且又多選擇。
最後,經過呢啲風浪你就會明白有份穩定工作例如津校教書/公務員係幾正

男爵府

Kittymummy 發表於 24-1-31 22:47
唔好諗啦,今年只能在波幅上落炒,賺茶錢都唔易,同埋未必捉得住波幅,所以今年我應該都唔會入手住了。cas ...

昨天去集友銀行 以前就算股災 都會有人在裡面買股票。但是昨日一個人都沒有。咁多年第一次見到

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我99年買自住樓,2年後沙士跌價咗50%,負資產咗好似有成10年,供樓咪當交租囉,一路唔賣出去,實際上無蝕。

水晶宮

wwtsy 發表於 24-2-1 08:18
昨天去集友銀行 以前就算股災 都會有人在裡面買股票。但是昨日一個人都沒有。咁多年第一次見到
...

大新都冇啦。佢之前專登裝修間個鋪比班炒股人士,之前係常滿架。依家一個人都冇。

男爵府

banbanmm 發表於 24-1-31 22:51
雖然冇跌,但當時成交好少,已經係一個好大的先兆。但bk仍然好多人話跌10%就大把人出嚟full pay買樓。

...

bk 一向很樂觀

男爵府

veronica12 發表於 24-2-1 07:49
樓主個po只係陳述事實,氣氛真係麻麻,二按真係未計。佢只係開個po討論,唔覺佢想落井下石+心地唔好+踩多 ...

如果佢個女層樓跌咗30%, 睇下佢會唔會有心機出post 有啲人總喜歡隔岸觀火

伯爵府

Kittymummy 發表於 24-2-1 08:19
大新都冇啦。佢之前專登裝修間個鋪比班炒股人士,之前係常滿架。依家一個人都冇。
...

冇哂人玩股票啦,去哂收息

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

自住樓,繼續供,升跌都冇影響!非自住出租樓,租金水平一直偏高,但租務市場活躍,所以都唔怕!係投資個d先怕樓價跌啫,但我覺得呢d唔值得可憐,因佢地有份推高個樓價!依家個樓價仲係好高,跌返一半都唔過分!住屋係基本需要,跟本就唔應該比佢咁升!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

0q.cathy 發表於 24-1-31 23:05
失業率唔升其實問題唔大,最緊要保住份工
以我所知,舊年出面已經開始炒人,今年好多仲要減人
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

首頁
45678...14

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊