自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

司機叔叔好慘, 17年就咁比人炒左, 坐係OFFICE果D所謂經理, 炒人炒得咁爽, 有無體會過人地點辛苦過, 一段片, 就咁令人無左份工, 無左應得的長期服務金. 佢地坐係OFFICE涼住冷氣, 就個個月取高薪, 點會體諒人地.

https://hk.news.yahoo.com/%E5%8F%B8%E6%A9%9F%E8%88%87%E4%B9%98%E5%AE%A2%E7%88%AD%E5%90%B5%E9%81%AD%E8%A7%A3%E5%83%B1-%E5%AE%98-%E5%9F%8E%E5%B7%B4%E8%AA%A4%E8%A7%A3%E6%B3%95%E4%BE%8B-220024559.html

【東方日報專訊】【本報訊】任職城巴司機近十七年的區達民,今年四月因去洗手間而遲了三分鐘開車,期間不獲男乘客體恤,雙方發生口角,事後被城巴以不必要地離開駕駛位與乘客爭吵,遭即時解僱。區不滿城巴拒絕向他發放相等於十七萬四千多元的代通知金及長期服務金,並向勞資審裁處提出申訴。當日負責下解僱決定的城巴優質服務經理鄭志忠,昨午在勞資審裁處庭上作供時承認,從網上影片看到區違紀嚴重,故在未有考慮過往工作紀錄後,及據他認知的法例上作出決定,「只有一個情況下,即司機幫輪椅乘客放上落輪椅板,才可以在毋須熄掉引擎下離開司機位」,但審裁官陳炳宙指其理解錯誤,因法例列明司機如無合理辯解而離開司機位,才算犯罪。案件今早續審。

城巴經理:乘客永遠是對的

鄭志忠昨日多次以「嚴重違紀」解釋即時解僱區的原因,但陳官指出,網上影片只能反映事件中段,不能顯示上文下理,陳官質問鄭:「點解唔問之前發生咩事?」鄭稱「乘客永遠是對的」,又說據他所知,區離開座位導致無人看管車輛是違反法例。不過,陳官駁斥鄭對法例有錯誤了解,反問說「離開座位等同無人看管車輛?」陳官又引述城巴員工守則,如員工有絕劣服務態度或因疏忽而導致交通意外,後果為暫時停發或部分停發津貼,換言之,罰則遠輕於即時解僱,陳反問鄭「離開座位會嚴重過導致交通意外?」鄭回應說:「係!」

至於另一名城巴鄧經理亦上庭作供,她指城巴以僱傭條例第九條中,行為不當與正當及忠誠履行職責不相符,及公共巴士服務規例中的不得無禮貌及離開司機座位擅離職守作基礎,即時解僱區。陳官在同時審閱城巴工作守則後認為,僱傭條例的即時解僱有條件限制,並非如城巴工作守則所指,所有行為不當均可解僱員工,陳質疑當日下解僱決定的人士是否理解出錯,鄧回應指「相信無」。鄧又在陳官查問後才指出,區過往有七宗遭紀律處分的個案,不過陳官細看城巴紀錄後,認為部分個案紀錄已列明存有疑點,不再探究,故部分個案並不能說明區真正犯錯。

區達民要求取回共十七萬多元的金額,扣除強積金對沖,如勝訴有機會取回約四萬二百九十四元。

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

個乘客做埋 d 野損人不利已

希望司機爭取到應得的陪償

珍珠宮

回覆樓主:

支持司機叔叔

巴士公司&男乘客

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

無良公司

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

irene_mcmug 發表於 16-10-6 19:07
司機咁樣比人拍片挑釁,火起好正路,而家d人以為自己係(客),拎住部手機就惡晒
...

都係呀, 其實做服務行業都幾惨……
根本個pk成客就係試人地底線……
而家呢個社會, 小啲eq都唔掂

複式洋房

做服務業 成日對住d vip
一樣米養百樣人。 有好多拎白咭既人郁d投訴人
D大公司最怕就人哋拍片擺上網
呢單野d 所謂經理處理手法不知所謂
自己友唔撐 投一投訴就炒人
D 公關真係 炒晒佢喇 請佢淨係攪臭自己公司

男爵府

回覆樓主:

支持司機
個賤人乘客潛哂水

珍珠宮

GogoCheung 發表於 16-10-6 12:53
司機叔叔好慘, 17年就咁比人炒左, 坐係OFFICE果D所謂經理, 炒人炒得咁爽, 有無體會過人地點辛苦過, 一段片, ...

我都討厭別人遲到,但我更討厭不斷和司機吵架的人,有道理你可以好好投訴,香港大把渠道。
你撩到全車人情緒不安,兩個炸彈根本不能同在一車上馬路。

我見過忍得嘅司機一路任佢鬧,我好想報警拉呢啲惡客落車,焗住受佢騷擾緊全車人!

象牙宮

2024年龍年勳章

GogoCheung 發表於 16-10-6 12:53
司機叔叔好慘, 17年就咁比人炒左, 坐係OFFICE果D所謂經理, 炒人炒得咁爽, 有無體會過人地點辛苦過, 一段片, ...

累人冇咗份工嘅乘客也黑人憎。

希望司機取回公道。

伯爵府

回覆樓主:

客人永遠是對的

如果客人聲稱佢可以搭霸王車 又係咪對的?痴痴地 一間唔撐員工嘅公司 好極有限

水晶宮

vvevv 發表於 16-10-6 19:10
長期服務金係MPF 度出,無左都無所謂啦,仲有MPF 嘛。
一來,mpf未必夠對沖,報導也說如有長服,公司要比多4萬幾。另一方面,亦關乎名譽嘛。

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

希望可以拎返啦

男爵府

支持司機,巴士公司真係無良!

男爵府

城巴公司好賤

珍珠宮

heayman 發表於 16-10-7 00:59
最衰係投訴果個 攪到司機咁樣,你好開心啦

嗰友好應該去睇下精神科,專小事搞大,損人不利己,吾知為乜呢

珍珠宮

陳反問鄭「離開座位會嚴重過導致交通意外?」鄭回應說:「係!」

咁啫係作為城巴司機,只可以係座位解決生理需求啦

別墅

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

最衰係投訴果個 攪到司機咁樣,你好開心啦

伯爵府

為四萬令公司形象受損,值唔值?

男爵府

希望佢可以拎返d錢

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆樓主:

呢間公司連d 經理都係衰既,希望法官幫到司機爭機公義
大家好,我是子悠~~

首頁

尾頁

跳至