在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我都是為了湊現2歲半的女,辭掉做了8年的工作,離開comfort zone. 6月底是last day.心中有點前路茫茫的,連做2日夢,將來幾年後女大了,我需要工作時,找不到公司請我。你們有同感嗎?

別墅

abbc2015 發表於 17-7-1 19:59
今日係我既black Saturday 七一!!!超級唔開心!!!今朝俾老公鬧我,我媽又有佢講無我講。我而家好似講 ...
呢個情況我都試過, 有日同老公傾傾下狂喊, 真係好似講句野都錯, 做D 乜都唔岩咁, 喊住咁傾左好耐, 中間講返好多以前拍拖既開心事, 我地以前係幾咁恩愛, 講講下老公都喊埋...! 可能因為咁樣我感動左佢! 之後有咩都會同佢講, 最多婉轉D 講, 唔會咁直接中傷99, 無再沈默!

複式洋房

小千大千 發表於 17-7-3 10:26
我做左2年ftm, 冇左時間同金錢,但囝囝見到你辛苦,主動幫你按摩,做家務,辛苦係值得,最重要係頭幾年, ...

希望可堅持做ftm

別墅

Kato88 發表於 17-5-29 00:43
我都是為了湊現2歲半的女,辭掉做了8年的工作,離開comfort zone. 6月底是last day.心中有點前路茫茫的,連 ...

我做左2年ftm, 冇左時間同金錢,但囝囝見到你辛苦,主動幫你按摩,做家務,辛苦係值得,最重要係頭幾年,佢遲啲大個左, 你想佢陪都未必會採你

大宅

Dec16mama 發表於 17-6-30 09:44
其實我都係, 一收工已經即刻接返手, 自己照顧返bb, 但始終冇我99豆得佢咁開心, 有時豆佢都唔笑, 99一豆佢即 ...

今日係我既black Saturday 七一!!!超級唔開心!!!今朝俾老公鬧我,我媽又有佢講無我講。我而家好似講句野都唔得咁,我講咩都係錯,佢地咩都覺得我係錯,我好似一無事處咁,我失控地狂喊,唔通我真係唔識做人阿媽?咁唔識做人?
我真係好辛苦,但又如何?我只可以係度嗔!我以後會選擇沉默,我懂了!

大宅

june200010 發表於 17-6-28 21:27
我辭工原因是老公見我懷孕身體差,擔心,要我辭,我也打算等小孩讀書才揾工作,照顧bb年幾,覺得有能力還是 ...
我都諗緊辭工,之前小x而家有左,好想留在家安胎,生完再抖幾個月先再搵工。已經有心理準備將來搵唔返而家個人工,但我相信為左bb是值得的。

別墅

abbc2015 發表於 17-6-28 02:14
我已經一放工返來就湊返佢地,返到屋企都6:30,搞一輪食完奶又要訓覺,都無時間真正同佢地玩下,只有星期 ...
其實我都係, 一收工已經即刻接返手, 自己照顧返bb, 但始終冇我99豆得佢咁開心, 有時豆佢都唔笑, 99一豆佢即刻笑到咔咔聲, 所以你話點會唔妒忌呢, 我老公仲覺得好正常, 根本唔明我地呢d 在職媽媽有幾咁掛住自己個bb, 何況你仲要有兩個, 真係雙倍掛念! 咁你老公擔心經濟壓力都正常, 奶粉尿片, 第時既興趣班, 學費, 樣樣雙份! 可能咁樣佢先特登講"懶母愛偉大", 想你繼續返工...!

複式洋房

june200010 發表於 17-6-29 13:36
有多少老公懂自動轉帳過戶,不用煩,安心做家庭主婦

希望d老公也要明白,其實家庭主婦也需要按時出糧

大宅

Kato88 發表於 17-6-29 13:34
我都怕,每個月要自己開口問老公拿家用,所以只會默默等侯,因我打慣工是月頭自頭轉帳的。
...

有多少老公懂自動轉帳過戶,不用煩,安心做家庭主婦

複式洋房

june200010 發表於 17-6-29 13:22
問一個不會自動給錢你的人很辛苦,我也不想去工作,只陪佢長大,但現實不容許
...

我都怕,每個月要自己開口問老公拿家用,所以只會默默等侯,因我打慣工是月頭自頭轉帳的。

大宅

Kato88 發表於 17-6-29 12:59
支持你,大家一起加油,不過幼稚園階段是好需要媽咪在旁的

問一個不會自動給錢你的人很辛苦,我也不想去工作,只陪佢長大,但現實不容許

複式洋房

june200010 發表於 17-6-28 21:27
我辭工原因是老公見我懷孕身體差,擔心,要我辭,我也打算等小孩讀書才揾工作,照顧bb年幾,覺得有能力還是 ...

支持你,大家一起加油,不過幼稚園階段是好需要媽咪在旁的

大宅

回覆樓主:

我辭工原因是老公見我懷孕身體差,擔心,要我辭,我也打算等小孩讀書才揾工作,照顧bb年幾,覺得有能力還是自己照顧最好,跟他時光用錢買不回,以後未必再有,而且能陪他,他也特別快樂。我也不會煮,老公彈就叫佢自己煮,我就盡量煮簡單,費時失手。以後能否揾到工,我覺得是看你要求高不高,在香港只要肯做沒有找不到工

大宅

Dec16mama 發表於 17-6-27 11:39
只要你肯俾心機同時間同囡囡玩,佢好快會認得返你同痴你,子女同媽媽既關係早在肚肚建立!
...

我已經一放工返來就湊返佢地,返到屋企都6:30,搞一輪食完奶又要訓覺,都無時間真正同佢地玩下,只有星期六、日先可以同佢地玩。
其實我個對係孖b來架,而且佢地早產,我覺得真係應該花多點時間陪佢地教佢地。但老公真係唔明白陪佢地有幾重要,我抱得多佢地開始有媽媽手,佢竟然話我懶母愛偉大咁,講到好似唔使理佢地咁!

別墅

只要你肯俾心機同時間同囡囡玩,佢好快會認得返你同痴你,子女同媽媽既關係早在肚肚建立!

大宅

Dec16mama 發表於 17-6-27 00:54
到小朋友開始讀書,如果學習或自理能力都理想,咁可以唔太擔心,所以都係睇情況而定!
...

正如樓上講,佢地既童年只係得幾年,真係唔想錯過,但奈何現實真係好殘酷!
呢排阿女可能開始識認人,好似痴佢婆婆多過我,我抱親佢都發脾四,唉,好心痛!
大啲係咪會好啲架?

別墅

abbc2015 發表於 17-6-22 14:12
係呀,我老公都係咁既心態,覺得搵野來搞,所以佢覺得我出來打工好過。唉....但我覺得到佢地讀書個陣其實 ...

到小朋友開始讀書,如果學習或自理能力都理想,咁可以唔太擔心,所以都係睇情況而定!

伯爵府

chiubbbb 發表於 17-5-31 00:19
其實好多野都係要取捨, 當你覺得將來無左份好工GE時候, 你又何償唔係賺左同小朋友GE時光呢, 小朋友最需要唔 ...

冇錯,我都係一位全職媽媽

複式洋房

seasky21 發表於 17-6-24 22:07
實在太偉大,好配服

工作可做一輩子,小孩的童年只是幾年

男爵府

回覆樓主

實在太偉大,好配服

首頁

尾頁

跳至