懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

如題:如果對大人黎講梗係一仔一女好啦!!但其實對小朋友生長黎講邊樣好d呢??我有左第二胎好想知係仔定女(14wks)反而第一胎冇話咁想知,,你地覺得呢??

大宅

好難咁講喎, 好多時兩兄弟兩姐妹係好d, 但有時見兩姐弟兩兄妹都可以好好喎
我諗都係睇佢地本身夾唔夾啦

男爵府

其實我覺得2姐妹好過2兄妹, 2兄妹又好過2兄弟, 而家我有一個仔, 若果生就想要個女, 因為我鍾意女多d!

大宅

yes, totally agreed
原帖由 manabcd 於 09-1-28 18:13 發表
好難咁講喎, 好多時兩兄弟兩姐妹係好d, 但有時見兩姐弟兩兄妹都可以好好喎
我諗都係睇佢地本身夾唔夾啦

等待驗證會員

其實我都覺得好難講,,我有個仔今胎就想要個女,但係又有人同我講兩個仔佢地可以一齊玩,話題會好過兩兄妹,,我有一個哥哥,但細個時我地真係冇乜計傾,所以無聊羅黎討論下!!!

大宅

好媽媽勳章

其實我覺得兩姐妹感情會好點 我生左大女年幾就生細仔,所以亞女都唔識表達要妹妹定細佬;不過家陣我女4歲,我照到第3胎係女女,我女都話第日會錫細妹妹,因為細佬會好似我細仔咁曳喎

男爵府

如果對小朋友來講,我覺得2姐妹或2兄弟感情會好d,反而2兄妹真係會差d,我自己都係2兄妹,我同我阿哥都係冇乜野講感情麻麻,而且我阿哥只會蝦我,唔搵我笨已經偷笑:;pppp: :;pppp:

禁止訪問

別墅

我宜家有個仔,今胎當然想有個女啦! 我都知兩兄弟感情應該會好D,但係我個仔已經好曳,我驚生多個仔間屋比佢地拆散都似!

瑪瑙宮

好媽媽勳章

其實對小朋友我估係同性會開心 D, 不過
大人一定係有仔就想要女架啦 ...... 好似完美
D 甘有個好字麻 !!

不過點都好, 真係最緊要身體健康 .... 都係想有個
伴一起成長開心 D 架姐 !!

原帖由 朱扒王 於 09-1-28 17:50 發表
如題:如果對大人黎講梗係一仔一女好啦!!但其實對小朋友生長黎講邊樣好d呢??我有左第二胎好想知係仔定女(14wks)反而第一胎冇話咁想知,,你地覺得呢??

侯爵府

好媽媽勳章

小朋友細個時就冇乜所謂, 反而到佢地大左時, 就sure 2兄弟/2姊妹會好個1仔1女law, 好似我甘 得1個哥夫口 2細老, 而家直頭冇野講, 都傾唔到計/心事 反而同阿嫂就好傾啦 大家都係女人 梗係多野講啦
原帖由 chickenwing2006 於 09-1-29 23:34 發表
其實對小朋友我估係同性會開心 D, 不過
大人一定係有仔就想要女架啦 ...... 好似完美
D 甘有個好字麻 !!

不過點都好, 真係最緊要身體健康 .... 都係想有個
伴一起成長開心 D 架姐 !!

:excited ...

伯爵府

我有個女, 我都好希望呢胎都係女, 因為我真係好唔鍾意仔的. 坦白講, 如果生咗係仔, 都只係當老公不在家時, 有個人可以做吓男人嘢架咋. 我問亞囡好多次, 佢都多數話想要妹妹.

伯爵府

我有個女, 我都好希望呢胎都係女, 因為我真係好唔鍾意仔的. 坦白講, 如果生咗係仔, 都只係當老公不在家時, 有個人可以做吓男人嘢架咋. 我問亞囡好多次, 佢都多數話想要妹妹.

伯爵府

男爵府

我諗同性會好d呀.....佢地兩個溝通都易d...同埋大個d都仲可以share一間房...如果一仔一女,佢地好快要兩間房(諗起就頭痛),管教上或多或少會唔同......不過真係一仔一女都冇辦法啦......個天安排左....

侯爵府

有得揀,我希望係哥哥細妹,
哥哥學識保護細妹,幾好呀~

原帖由 朱扒王 於 09-1-28 17:50 發表

大宅

大多數如第一胎係囝, 第二胎想係囡. 好似我第一胎係囡, 第二胎更係想囝, 但都係想...最終都又上天安排. 最緊要係bb健康.

男爵府

好媽媽勳章

好似同一性別好 d....

等待驗證會員

我今個星期六(約15wks3)會去做產檢唔知睇唔睇到係仔定女呢!!不過我都覺得男女真係冇所謂最緊要身體健康,如果唔係真係煩lor!!!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

當然有仔有女好啦~不過如果真係要生埋一邊,生女好d..因為女會窩心好多..你有幾多時睇到個仔同亞媽去買化妝品,買女人野架~多數都係個女陪~又可以傾心事~仔生一個就夠了~女,生多2個都唔駒~

首頁

尾頁

跳至