跳至

首頁

尾頁

大宅

我原本都想入普洱茶壺架, 但係今年去左普洱茶壺個兄弟到參觀, 點知d伙計只掛住招呼熟客(寶x同英xd學生), 對我呢d外來客視若無睹.

原帖由 晴晴媽子 於 10-10-7 11:48 發表

而家明曬啦...我不嬲都唔鍾意普洱茶壺, 特別係早兩年去佢個開放日, 佢個經理好寸, d部長又唔笑, 懶懶閒, 好似唔憂做咁...恃住門面裝修靚就也文也武...個經理仲話叫我地唔好諗住拎d食材黎佢度, 佢d部長就會整d好野 ...

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

其實兩兄弟我會揀兄囉, 兩間的話兄會有品少少...

原帖由 小吱 於 10-10-7 12:53 發表
我原本都想入普洱茶壺架, 但係今年去左普洱茶壺個兄弟到參觀, 點知d伙計只掛住招呼熟客(寶x同英xd學生), 對我呢d外來客視若無睹.

男爵府

08 年既時候, 我都聽過同一條問題, 同一個答案, 而且個校長仲話佢啲學生完全唔使補習.

原帖由 晴晴媽子 於 10-10-7 11:48 發表

而家明曬啦...我不嬲都唔鍾意普洱茶壺, 特別係早兩年去佢個開放日, 佢個經理好寸, d部長又唔笑, 懶懶閒, 好似唔憂做咁...恃住門面裝修靚就也文也武...個經理仲話叫我地唔好諗住拎d食材黎佢度, 佢d部長就會整d好野 ...

公爵府

點會, 唔駛補習呀!

上年呀, 佢地有幾個家長專程去多謝大埔廣場一間補習社既老師, 話老師幫佢地係操卷班操得好好, 令佢地既仔女由唔合格去到今次合格, 拎埋西餅去答謝人地先...

今年行入去寶湖廣場一帶既補習社, 大多數都係來自隔離兩間學校及廣福...

大宅

唔...參觀完學校之後都幾反感, 唔太鍾意D咁吹墟既學校, 知佢哋D學生叻, 但係可唔可以低調D呢?

果日有個家長話自己兩公婆都返工, 驚應付唔到學校煩重既功課, 佢問校長學校對呢方面有冇支援?

校長長篇大論咁講左好多野, 話家長最緊要有心, 又話家校合作. 但係聽到尾都冇話會支援喎. 講左等於冇講, 答案咪係叫你自己攪掂囉.

原帖由 mrs.so 於 10-10-7 13:51 發表
其實兩兄弟我會揀兄囉, 兩間的話兄會有品少少...

公爵府

寶湖最出名既補習社話咁多間學校學生, "普洱茶壺"既學生最唔懂得謙虛, 覺得自己入到"普洱茶壺"係好榮耀既事, 一切皆因學校而起...

尤其新X民, 睇人地唔起, 覺得人地既係垃圾, 有機會的話去八號花園既X山食早餐, 佢地有一班既"普洱茶壺"家長, 經常踩人地間學校, 抬頭自己, 當中連兄校都踩, 聽到都覺得佢地好無品...

禁止訪問

醒目開學勳章

民房

講幾句...

唔好意思~ 呢幾排見到d家長日日都會討論小一選校, 不禁令我想起上年的我...

平日我都唔多回應; 不過, 近排睇見你地幾個 (mrs. so, 晴晴媽子...) 你地一唱一和咁踩某幾間小學/幼稚園... 其實你地又有冇諗過人地d仔女正正o係果幾間讀緊既話係好唔舒服嘅呢
我絕對應同上來BK分享係百份百好事, 但凡事太盡或許會有反效果呢~

正如 mrs. so 成日都話人地 hard sell 某某學校, 其實睇翻你d post... (而我又抱著某種心態去睇的話...) 咪一樣以為你唔覺唔覺咁 sell 緊 黄 x 常

其實每間學校都各有長短, 何必要不停重覆又重覆咁笑罵人地呢~

這樣的話, 你們跟那些 "茶客" 又有何分別呢

Sorry~ 如果你地真係唔啱聽就算了吧~ 我都只不過係個普通的家長~ 唔係什麼 "媒人", 什麼 "忠實 Fans", 什麼 "茶客", 什麼 "有錢人"...

禁止訪問

醒目開學勳章

禁止訪問

醒目開學勳章

禁止訪問

醒目開學勳章

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 kids411 於 10-10-8 08:40 發表
終於有人出聲講啦 !
大家講 GE 時候唔該忠懇 D ~

好, 睇左咁耐, 我都好想知係咪一句話親戚朋友講就可以不負責任, 你地喜歡引舊聞, 我又引一個出黎大家睇下:
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1362238&extra=&page=1
叫人自己個仔都唔好信十足, 咁我好想問, 朋友/親戚可信幾成? 網上的一個唔識的人的朋友/親戚, 又可信幾成?

仲有, 邊間學校無新移民? 土生土長亦唔見得特別有品.

學校之間, 有良性競爭, 絕對係好事, 但惡意批評, 又係咪應該呢?

一直以來, 我都覺得係呢度分享學校的感覺, 應該係在讀該校的學生家長最感受良多, 但點解依家會變成數人地學校?? 係咪咁就抬高左自己?

我好興幸早在多年前撰校, 當時真係好多來自不同學校的 熱心家長係度分享 (果時唔見hardsell 廣告, 因為果時學生還算充裕, 而且唔知仲有無人記得以前大埔係兩區選校架, 學校基本都唔愁收唔夠仔)

不喜勿插 <----- 呢句我唔需要

maybe 非誠勿插 ~~
[email=http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1362238&amp;extra=&page=1]
[/email]

複式洋房

原帖由 Heiheimame 於 10-10-8 02:36 發表
唔好意思~ 呢幾排見到d家長日日都會討論小一選校, 不禁令我想起上年的我...
平日我都唔多回應; 不過, 近排睇見你地幾個 (mrs. so, 晴晴媽子...) 你地一唱一和咁踩某幾間小學/幼稚園... 其實你地又有冇諗 ...

請公正持平理性地去探討你覺得的問題/疑惑!

首先, 我跟mrs.so, kids411等人素不相識, 以往大家也各自留言, 甚至我也曾經跟mrs.so有看法分歧之處(我曾經說過不同意mrs.so認為阮鄭廣福升中派位比舊墟好), 所以我並非跟幾位一唱一和去眨低某學校(如果要說是一唱一和, 我們一定比那幾位循道衛理的家長大大不及!寫明是這間學校, 是因為他們自己說的, 並非我亂猜!詳見下文)

再者, 我們幾位只是說出事實, 並非中傷某學校! 真的有某幼稚園家長親口說是某同機構小學校長告知只要向其交表便可以升讀該小學! 我只是將事實說出來, 並且質疑該校長有誤導家長之嫌! 之後也有其他家長提出相似回應! 證明所言非虛!

至於這個"不知所謂的小學"原post並非我們出post, 而是數年前另一位會員提出.

還有最重要的一點, 我就是見到在選校日子期間, 往往見到忽然有幾個新註冊或平日不積極回應的會員會出post盛讚這間小學! 偏偏又被我發現這幾個會員, 最明顯是那3位循道衛理的家長, 他們你一問, 我一答去稱讚他們子女的學校, 偏偏3人的e-mail都是如出一轍啊!這才令人覺得有人在做媒! (我已拍下相片, 如果該3位會員有質疑, 我願意把相片貼出, 以正視聽)所以我便把這個發現公諸BK, 提醒大家, 免被誤導!!!

至於其他如菜少, 普洱茶壺等POST的內容也是不容置疑的事實, 報紙有登, 親身去過開放日聽過那校長說話的大有人在!!!

所以如果有人想為與這些事實有關的學校護航, 只要可以提出另一些事實反駁, 相信大家是無任歡迎的!!!

說到底, 想要多些家長認同, 與其出一些冠冕堂皇的POST去自我稱讚 , 不如檢討一下為何越來越少家長報名吧!

希望晴晴越大越乖的媽子

大宅

絕對有同感,同埋覺得間學校(校長)太強調攞獎,感覺不是太好,萬一我個仔女入到去唔係最突出果批,小朋友便......
原帖由 小吱 於 10-10-7 12:53 發表

禁止訪問

醒目開學勳章

禁止訪問

醒目開學勳章

公爵府

好彩我咁多年係BK, 行不改名, 坐不改姓, 更加可以CHECK IP...

我一定好清楚黃建常情況, 我將事實講出有何不妥, 同樣我亦會欣賞其他學校既地方...

只係越揭越多, 已經唔係一唱一和, 係幾個同樣聽到有咁既情況, 如果覺得我一個有問題, 咁就唔有咁多人同樣有相同回應, 係我地幾個共同有問題, 定係有人唔能夠接受批評...

事實放係大家眼前, 如果想CHECK IP, 平心不做虧心事, 大家放出黎睇下有無人做媒...

如果連發表都比制止, BK就會再有太多資訊...

呢個平台唔係判官, 亦唔係法庭, 可以選擇聽完睇完當無事, 信唔信係自己去衡量...

請留意過去幾日既POST, 已重申不知所謂既小學POST係幾年前及邊間學校...

晴晴媽子, 我亦曾同佢有係BK過路相逢有意見不歧, 但又有何不妥, 觀點與角度在乎人既心點去衡量...

補充:KIDS, 唔准再咁直腸直肚, 有點空間有點餘地...

伯爵府

原帖由 kids411 於 10-10-8 13:36 發表
一上黎,
見到咁大篇野指住我,
以為咩事 TIM . . .

你 GE 引文我知講緊邊個,
但係唔關我事 GA,
你咁一野指住我,
人地睇完以為講緊我 GA.

人就一定有偏好,
係咪自吹自擂,
要睇一個人 GE 本質, ...

好對唔住, 我只係引我回之前的最後一個POST, 絕對唔係講你一個, 我諗無人會誤會你嘅, 唔使

況且, 寫完野有人回, 唔係開心過無人回咩, 我也多謝您回我呀^ ^

禁止訪問

醒目開學勳章

伯爵府

原帖由 kids411 於 10-10-8 13:43 發表
LEE 個 TOPIC 最新留言部份,
我都有參與,
總之有 PT 就有 SAY,
我唔會因為你加句 " 不喜 XX " 就唔出聲 ,
你加左但冇 PT,
我一定 你 !
同埋,
講過 GE 野要負責任 !
大家都係成年人,
仲要係人地家長喇 !
( ...

很好, 我也是, 但我會禮貌地 , 的而且確, 身為家長, 身教很重要~

首頁

尾頁

跳至