自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

我不要求兩方父母揍我的孩子,但間中有需要也會叫他們幫忙。很明白老人家吾應該太操勞,只可輔助。我自己對子女也是這樣思想,會輔助他們,而不會主力揍。

男爵府

issactmaria 發表於 19-5-4 10:29
日後仔囡長大成家立室後,你又是否願意幫忙照顧他們的子女?有見新一代揾食艱難,住屋細又未必能夠請外傭, ...

如果開到口叫我幫,會盡力幫!

子爵府

Gigi1127 發表於 19-5-5 18:59
咁你洗唔洗俾多些家用媽媽?
我第日都唔知要俾幾多家用媽媽至夠,俾佢湊我個小朋友。佢和爸爸都無收入的。 ...

未嫁時,我負責屋企全部開支,包水電煤,買送,放假飲茶,出街食飯全部我負責,爸媽當年自己有返工,人工自己袋。嫁左後,我比番之前差唔多嘅錢做家用,基本開支都cover到,如果有突發事情唔夠用隨時開聲。我地好open嘅,可以隨時公開咁傾

大宅

回覆樓主:

一定幫到底,有時湊b唔係話請工人就搞掂,仔女亦可能想繼續工作追尋理想,到我老左何不幫佢地一把,唔通仲係公司捱騾仔打份工都唔幫仔女咩

大宅

我一定會幫... 幫得幾多得幾多....
最怕個女唔領情咋..

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

小朋友出世後自己一手一腳湊,連叫家人睇住行開一陣都未試過

將來我都唔會幫手湊小朋友,堅辛苦,講明佢搞得掂先好結婚或生小朋友

子爵府

陪月勳章

日後仔囡長大成家立室後,你又是否願意幫忙照顧他們的子女?有見新一代揾食艱難,住屋細又未必能夠請外傭, ...

我好感謝我媽媽幫我,冇佢我冇今日,而我自己照顧小朋友冇耐性而且有好多不足之處,希望揍孫可以,我會好落力揍,所以現在要保持良好身體

已刪除用户

回覆樓主:

水晶宮

畀面勳章

我已經明示三個仔女,冇本事湊就唔好生

子爵府

這個議題我岩岩生完感受好深,6299未請過工人,話請工人湊b好輕鬆,千奇唔好煩到佢哋,佢哋六十歲要安享晚年,孝順仔46記得俾足家用讓佢哋日日飲茶去玩去旅行,仲要帶埋孫來關心孝敬佢哋,否則大逆不道。佢哋深知道湊仔最終壓力落係媽媽身上,男人顧揾食不會對湊仔太上心。
而我呢,46不準我唔返工,否則唔夠錢養佢父母。我返工泵奶,睇cam,又要餵夜奶,好怕被炒。放工立即趕回家湊兩個,管理姐姐,46成日出差,成晚要我一湊二。
婆婆七十歲日頭要湊兩個內孫返學,日日都抽時間來幫下我,因為知道姐姐做唔掂。6299話之我死,仲要俾氣我受,我今日受的壓力,將心比己,我兩個仔,99命,但我唔會做到咁絕,陰住臨尾個幾年!

侯爵府

myfaye 發表於 19-5-6 12:07
這個議題我岩岩生完感受好深,6299未請過工人,話請工人湊b好輕鬆,千奇唔好煩到佢哋,佢哋六十歲要安享晚 ...

想問吓兩老有冇要求妳生、如有就係佢哋責任問題!
如冇、只是你兩公婆决定就不應強加責任係老人家身上!
(只是個人意見、不喜可不回)

珍珠宮

間中有事幫下手冇問題,長期就

大宅

gracelam 發表於 19-5-4 10:33
唔會!! 自己仔女自己負責, 搞唔掂就唔好生, 我絶對絶對絶對唔會幫手。

p.s.: 一日半日例外

認同

已經經歷過和小孩成長。
我得仔,好人幫手又有機會比新抱話,如新抱想生叫佢阿媽幫,唔係唔好生。
男人對外母會好d

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

這個議題我岩岩生完感受好深,6299未請過工人,話請工人湊b好輕鬆,千奇唔好煩到佢哋,佢哋六十歲要安享晚 ...

點睇都係你同老公的問題, 6299好無辜, 特別係最後嗰句, 實在太過份.

侯爵府

仔係你兩公婆決定要生,你預左有責任照顧,何必屈落99度,講野唔好咁絶,佢喺你老公嘅媽咪

子爵府

ninachu 發表於 19-5-6 13:04
仔係你兩公婆決定要生,你預左有責任照顧,何必屈落99度,講野唔好咁絶,佢喺你老公嘅媽咪 :ig ...
你有所不知,冇時間講太多

男爵府

kayen 發表於 19-5-6 12:17
想問吓兩老有冇要求妳生、如有就係佢哋責任問題!
如冇、只是你兩公婆决定就不應強加責任係老人家身上!
( ...

我也是兩個孩子的在職媽媽,在整個成長過程中只係主要靠菲傭無4大長老支援!我認同養育孩子是父母並不是長老責任,雖而過程中係十分之辛苦,但係都無辦法,鬼叫這是我倆公婆決定!
湊初生B頭幾個月係好幸苦,初生媽媽再加一小孩初時情緒一定不太穩定,但客觀講這真不是老人家的責任!

男爵府

我明你講咩, 而家里個時勢, 開支真係好大, 你6299 無咩saving 又要過好好的生活, 條數點計到?
媽媽又要返工, 又要照顧小朋友, 鐵打的嗎?
我自己都係受6299 的恩惠, 幫我睇小朋友, 但當下的時代, 真係好易一個養5-6個人咩? 媽媽唔做野, 食風呀?
所以我只係生一個好了, 唔好同我講咩2 個好好多, 咪痴啦, 一個都要求人湊, 2 個點算
如果我自己小朋友, 我會幫, 因為太多人唔懂去計數又好多要求(長輩), 一個真係養到5-6個人, 係個男好本事, 但養唔掂係正常

大宅

DHA勳章

長湊就唔好啦,去旅行幾日幫手湊下,細路學校放一兩日假,大人難請假幫手睇下就ok。

侯爵府

myfaye 發表於 19-5-6 13:30
你有所不知,冇時間講太多

大家都係媽媽,明白做媽媽一定責任大同攰,大家加油

首頁

尾頁

跳至