自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

黃絲言行不嬲都咁惡毒架啦,係香港一日到黑毒咒中國人,貼黑白照惡毒侮辱人係佢地既拿手技倆,特首林鄭都俾佢地貼過黑白照咀咒啦!

珊瑚宮

SandyKL 發表於 22-4-5 13:44

台灣俾佢入境唔奇,用特區護照或BNO應該都可以,可以旅遊, ...

係英國應該搵唔到食啦, 之前話去英國睇風水為生
連自己會係台灣出事, 都算唔到
真係搵鬼幫趁佢了

男爵府

SandyKL 發表於 22-4-5 10:58
個別事件啫。

呢件事搞到台灣省民好不愉快,鬧香港人,雖然香港人係抵鬧,但王喜唔代表正常人,只代表佢 ...

雖然話個別事件,但亦都睇到台灣不歡迎港人移居,唔明香港人點解會想移民去一個如此自大,落後又喧嘩,矯情的地方

珊瑚宮

SandyKL 發表於 22-4-5 13:44

台灣俾佢入境唔奇,用特區護照或BNO應該都可以,可以旅遊, ...

老實, 以前幾鐘意佢
原因睇過一個節目, 話當時TST有間餐廳有飯劵賣, 等有需要人可以用膳。
個時仲未流行飯劵, 就係佢做先帶起,覺得佢係有心人。
點知, 賤格到咁, 真係無諗過。
佢以前係tvb做主角, 越做越dup, 唔係無原因的, 係人問題。

大宅

cbeyond 發表於 22-4-5 13:58
老實, 以前幾鐘意佢
原因睇過一個節目, 話當時TST有間餐廳有飯劵賣, 等有需要人可以用膳。
個時仲未流 ...

X 2

琥珀宮

ChingYee123 發表於 22-4-5 13:48
黃絲言行不嬲都咁惡毒架啦,係香港一日到黑毒咒中國人,貼黑白照惡毒侮辱人係佢地既拿手技倆,特首林鄭都俾 ...

張相佢係FB已刪,仲道歉添,點知出錯人地莊人祥個名,更惹台火。

琥珀宮

cbeyond 發表於 22-4-5 13:51
係英國應該搵唔到食啦, 之前話去英國睇風水為生
連自己會係台灣出事, 都算唔到
真係搵鬼幫趁佢了 :happy ...

呃神騙鬼本事就大。

琥珀宮

RoseRosa 發表於 22-4-5 13:57
雖然話個別事件,但亦都睇到台灣不歡迎港人移居,唔明香港人點解會想移民去一個如此自大,落後又喧嘩,矯 ...

你最後果啲形容詞非常精準,一定要按讚 加多句地震之地。

不能用一般正常人思維去想,好難理解。本地台灣人都返大陸搵食,人總望高處,總有類人反其道而行,一係為勢所迫,一係腦筋缺點咩

琥珀宮

cbeyond 發表於 22-4-5 13:58
老實, 以前幾鐘意佢
個時仲未流 ...

好認真講王喜呢個人固執得有點亞氏保加症邊緣,呢類人會擇事固執,對善固執係好事,如一旦擇惡固執,對身邊所有人都好大鑊。

佢初出道時,由於我對單眼皮人通常有好感,佢笑起上嚟幾真,都頗喜歡佢,但佢越嚟越唔對路,講嘢九唔搭八,開始發現佢有問題,後來嘅發展你應該知,就係佢本身嘅造化,選擇咗惡去固執,所以必然出事。

呢次事件,更可以顯出王喜好單純,佢唔會想咁多,表達咗個人感覺,唔識去考慮別人感受,活在以自我為主嘅世界,呢類人去到邊都係失敗者,活到老固執性格也不會變。

見成功者多數圓通豁達,失敗者多數偏乖悲觀。

珊瑚宮

SandyKL 發表於 22-4-5 14:44
好認真講王喜呢個人固執得有點亞氏保加症邊緣,呢類人會擇事固執,對善固執係好事,如一旦擇惡固執,對身 ...

性格決定命運, 係無錯
以佢性格, 做警察被炒, 都係正常事, 因為無人同佢合作到。
做電視, 就越撈越霉
邊個導演佢搵自己笨, 搵d麻煩人, 更加唔係有樣有演技。
物以類聚, 佢當年同陳生一齊, 2個現在點, 鬥衰囉。

琥珀宮

cbeyond 發表於 22-4-5 14:54
性格決定命運, 係無錯
以佢性格, 做警察被炒, 都係正常事, 因為無人同佢合作到。
做電視, 就越撈越霉 ...

周星馳齣《喜劇之王》,靈感可能出於佢,佢咁嘅性格,一定喜歡拗。

我有位同事都幾似佢,思維與別不同,但完全係冇道理可言,聽佢好認真咁用佢嘅歪理去解釋一件正常嘅事,感覺係 壞腦 。佢身邊嘅同事朋友一個個都遠離佢,好彩娶到個正常老婆,總算有點運氣,氣數未盡。

首頁

尾頁

跳至