自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我覺得好正路...好過揾埋D奇怪生字做名

水晶宮

外國人好多叫 Peter Paul & Mary

題外話, 有個韓國中年女客戶話自己個名在韓國現代來說好老土, 佢叫淑子
但佢識普通話, 專登修讀普通話

大宅

回覆:英文名叫Kitty 或者 David 好老士?

你問下呢度個個話覺得唔老土果d,會唔會改自己小朋友個名做 Kitty 或 David.

其實個個年代都有興既名,中文名都一樣 ga, 新生的, 都唔會刻意用 蘭, 霞 呢d.

大宅

回覆:英文名叫Kitty 或者 David 好老士?

我都幾十歲, 而家班後生睇我個名, 都可能覺得老土ga.

子爵府

babyco 發表於 16-10-6 09:11
我未聽過有人話david beckham個名老土
老唔老土睇人啫
你又啱喎

珍珠宮

sobecky81 發表於 16-10-6 09:22
你問下呢度個個話覺得唔老土果d,會唔會改自己小朋友個名做 Kitty 或 David.

其實個個年代都有興既名,中文 ...

agree, 我都覺呢d名有時代色彩(起碼香港來講)。
不過改名最緊要真係英文名,唔好改埋d apple, water, mokoko

子爵府

無乜嘢,兩個都可接受,都識兩個朋友叫Kitty,都係正常人。
除咗David Beckham,同埋一個外國朋友,無識過香港男仔叫David...... 其實個名都無乜點,反而如果有啲人讀音不正,讀成"Day域",我會覺忍受唔到。

利申: 試過改一個英文名,勁常比發音不正的人讀錯,最後改番個比較易發音的名。

子爵府

mwmyway 發表於 16-10-6 08:44
我最鐘意ge男性名係Jack…應該老套過David掛?

都唔可以話係老土嘅,我發現好多電影男主角都係叫Jack。
另外,我相信外國人唔係太在意呢D

子爵府

btw,男仔嚟講,我會覺Tom比較老土 (但Thomas, Tommy又唔覺)。
女仔嚟講,就Sue同Susie比較老土(我會即刻諗起"尖沙咀Susie...."),但Susan卻可接受。

其實呢啲都好主觀0既。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

ChelseaFan 發表於 16-10-6 08:35
今日搭車
有班年輕人應該是學生(著便服)
笑住講隔離班既同學既英文名
改名,係有潮流,咁呢兩個名的確現在小左人改,但如果係有意思,我又覺得冇咩老土唔老土。年輕人講野係咁,又唔需要太上心。
我都識人叫呢兩個名,Kitty好sweet,David又好nice。

講真,我覺得我自己個英文名都老土,我改時已經老土到爆,但我自己鍾意就得啦,係咪?

子爵府

babyco 發表於 16-10-6 09:11
我未聽過有人話david beckham個名老土
老唔老土睇人啫

同意。
就好似國榮同潤發呢D名咁,睇吓個名嘅主人有冇型啦!

伯爵府

親子王國15週年勳章

好似冇乜外國人叫kitty
David 好正常

要特別,叫Sky, Sugar, Baby, Deep, Speed

咬香口膠    發表於 16-10-6 12:05

侯爵府

大將軍 發表於 16-10-6 09:38
好似冇乜外國人叫kitty
David 好正常

突然有個靈感,可以叫Deepdlababy
係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

男爵府

sobecky81 發表於 16-10-6 09:22

其實個個年代都有興既名,中文 ...

侯爵府

一人之下 發表於 16-10-6 08:46
咁又真係有d名現在果輩會好人用d,好似中文名阿嬌、阿蘭、 男人叫振華、向東咁。
...

以前識業向東,都覺得有D土

伯爵府

我覺得改到個名又長又冇咩人識讀果D重老土
(ง •̀_•́)ง 漫漫長路, 加油

男爵府

goat 發表於 16-10-6 09:28
agree, 我都覺呢d名有時代色彩(起碼香港來講)。
不過改名最緊要真係英文名,唔好改埋d apple, water, mo ...

係lor,
自己以為好型其實外國人只會覺好怪
話比人知我叫錢,沙糖,蜜糖,天,蘋果...
另外識人仲意改特別既名,但係自己都讀錯發音,不如改個簡單既名好過啦。

大宅

我仔叫好老土的 HENRY.

最好係全校都無人同佢撞名架...

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

最憎啲人改埋啲讀都唔識讀嘅英文名,有啲甚至乎唔係英文名,改英文名我覺得簡單易讀就ok

翡翠宮

2018復活節勳章

KITTY唔老土

DAVID我立即諗起LO DAVID

首頁
12345...7

尾頁

跳至