婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

xavierma215 發表於 17-1-10 09:18
冇回鄉咭就唔會有呢個問題啦

咁你明架啦

無咭不會申請
有咭不見了

大宅

艾森 發表於 17-1-11 14:22
根本講咩原因老人家都唔會理,佢地覺得叫你返你就要返,唔返去只因你唔想返大陸。
我佗住bb已經 ...

答佢ok可返,當日唔舒服,要留港休息

子爵府

ICYTART 發表於 17-1-10 00:43
99想我地一家新年同佢地一齊返大陸拜年,不過細女先半歲,成日係出面要安排食奶要換片好麻煩,扭眼瞓又煩, ...

其實唔使講唔去
冇回鄉証 就得

翡翠宮

bb太細去到好容易水土不服或者唔舒服

大宅

半歲又真係細個,如果同6299關係唔太差,而你又唔抗拒嘅話,我會應承佢出年一齊返

別墅

強烈建議同c6傾掂數,無回鄉證就唔好申請,有就話唔見咗,咁細個真係唔好帶番去喇,依加仲要有霧霾

大宅

回覆樓主:

我99早幾日whatapp 我c6話下星期番大陸同親戚食飯,我c6 唔想去,已讀不回,點知99打比我,問做咩唔覆,我話我點知。然後尋日c6去搵99拎湯時,99鬧c6唔回覆,c6話唔覆咪唔覆law,
99再問我地番唔番,c6話到果日先算,有心情就去,我地唔去你就自己番啦,唔洗再問我。
真係唔明點解d99咁鐘意番大陸,有金分咩!
雖然我成日番去玩,但如果帶bb就唔應該番去啦,又烏joe弓,又人多,又危險!睇小眼都唔掂!
大陸d親戚,除左麻麻,婆婆之外,我都覺得冇需要帶番去大陸比所謂d親戚見啦!

複式洋房

99想我地一家新年同佢地一齊返大陸拜年,不過細女先半歲,成日係出面要安排食奶要換片好麻煩,扭眼瞓又煩, ...

呢排有大陸 H7N9 個案,叫99 不如佢都避下先啦

水晶宮

叫老公講

大宅

樓主,我跟你情況有d相似,不過,我好唔明白一點:
當年我同c6結婚,
男家有好多親戚厭我地係hk擺酒好遠,所以唔來;
到我地生b後,
99話: 帶啊b去大6比親戚看,這是必須的。
唔通佢地落來hk遠,我地上大6就近?
仲有,啊b係得幾個月大,佢地咁大個人
有手有腳,要睇咪自己落hk睇,
點解係個bb上大6比d 9唔搭8又唔去你婚宴既人玩?
原因得一個:
d 99好鍾意帶曬d仔、孫去鄉下耀武揚威。
(就係為左佢既面子、一己之私要人勞師動眾。)

禁止訪問

琥珀宮

傻蛋蛋 發表於 17-1-10 10:12
有回鄉咭都可以唔見.....

good idea

琥珀宮

當年99又係成日要帶阿b返大陸,對住c6日哦夜哦,我就回佢阿仔雖然跟你姓,但都係我父母嘅孫,佢都係對住我日哦夜哦叫我唔好帶阿仔返去,咁你叫我點,其實main point 係我唔想返去,咁用左我父母做借口,同埋記住有第一次,就有第二三四次

琥珀宮

Pianistbaby 發表於 17-1-12 14:38
我99早幾日whatapp 我c6話下星期番大陸同親戚食飯,我c6 唔想去,已讀不回,點知99打比我,問做咩唔覆,我 ...

其實公道d講,大陸而家城市又唔係咁差嘅,但咁細就要用揹帶仲要揹前面嗰種咁先安全,咁細唔建議返係驚佢水肚不服,大包細包又山長水遠姐

男爵府

第一個方法:唔搞證件
第二個方法:都係唔搞證件
第三個方法:打死都唔搞證件

子爵府

c雅 發表於 17-1-14 07:46
樓主,我跟你情況有d相似,不過,我好唔明白一點:
當年我同c6結婚,
男家有好多親戚厭我地係hk擺酒好遠, ...

所謂親戚只係得個名,實際關係不如鄰居

原本爺爺嫲嫲分左每個男丁一間屋,老爺早年過身於是間屋係我老公同叔仔名,果班內地親戚氹嫲嫲將間屋分埋5個叔伯姑姐,原先未有小朋友前都會一年返幾次鄉下,我仲覺得佢地一家人好融洽關係好好,原來全部都係幻象。

最有趣係間屋都比佢地爭走左,奶奶同老公仲要成日話帶bb返鄉下見佢地,咁樣對你地仲有咩好見?

大宅

艾森 發表於 17-1-21 11:53
所謂親戚只係得個名,實際關係不如鄰居

原本爺爺嫲嫲分左每個男丁一間屋,老爺早年過身於是間屋係我老公 ...

哇!班親戚真係好過份!但你99就真係.......不怕神一般的對手,只怕豬一般的隊友....

子爵府

c雅 發表於 17-1-23 00:16
哇!班親戚真係好過份!但你99就真係.......不怕神一般的對手,只怕豬一般的隊友....
...

我老公都係咁由bb一出世就間中就問幾時返去見下親戚,我同佢講等bb打晒針,拖住先就算佢地係好我都唔會帶bb返去,成班人成日係度食煙

其實連我爸都一樣,係內地有班同父異母既親戚,明明發現過佢地呃我爸錢,我擺酒結婚請佢地落黎,仲包酒店住宿同車費

大宅

艾森 發表於 17-1-23 00:37

我老公都係咁由bb一出世就間中就問幾時返去見下親戚, ...

so crazy!!你應該播多d有關大6擄小朋友既新聞比你老公睇,幫佢洗洗腦。

btw,長輩有好多嘢我地都想唔明,我99咪又係憎62憎到死(62包二奶走埋佬,好多年無返家)。但到我地結婚時,99係死都要請62來飲,仲要求我地求個賤佬來果隻窩

男爵府

流感高峰人多地方可免則免

首頁

尾頁

跳至