醫護健康

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由 BigApple 於 16-03-23 發表Ce

原帖由 CellT 於 16-03-23 發表
BigApple,問問醫生打化療針與不打化療針,相对於同齡患者,存活率有幾成。你地可以作為一個參考指標,我地當時 ...
CellT 你媽媽是否做緊打針化療 現在ok嗎?

大宅

引用:Quote:原帖由 wln 於 15-07-26 發表中醫只

原帖由 BigApple 於 16-03-23 發表
多謝你呀 CellT, 問過醫生化療吊針有四成可縮細 但究竟一個接近80邊嘅老人家應吾應該做呢?真係好矛盾

...
講真八十歲已高齡,生命的長短並非首要,最重要係開心自在,試試切身處地想下,如你是當事人,你自己又會如何選擇呢?!

男爵府

引用:Quote:原帖由 BigApple 於 16-03-23 發表多

原帖由 CellT 於 16-03-24 發表
講真八十歲已高齡,生命的長短並非首要,最重要係開心自在,試試切身處地想下,如你是當事人,你自己又會如何選 ...
如果比着係我 已到這年紀 我會想開心一日得一日 所以我哋會尊重媽媽最终決定

禁止訪問

男爵府

引用:其實患癌全部都是因體寒而起,祇針對目前狀

原帖由 angry2015 於 16-03-28 發表
其實患癌全部都是因體寒而起,祇針對目前狀態就是醫病唔醫命,癌是醫好了,但殺敵三千,損兵一萬,之前的身 ...
好明白你嘅講法 我都有考慮如果打入大量化學毒藥落體內 它會擊敗癌细胞及好細胞 從而令病者身心虛弱 這樣會更加反後果

禁止訪問

男爵府

引用:參考下癌症介紹(一) Play Youtube video

原帖由 angry2015 於 16-03-28 發表
參考下
tks for your share

大宅

引用:Quote:原帖由 CellT 於 16-03-24 發表講真

原帖由 BigApple 於 16-03-24 發表
如果比着係我 已到這年紀 我會想開心一日得一日 所以我哋會尊重媽媽最终決定

...
剛完了第二隻化療药,但癌指數都未能控制,醫生提議試服一款新的口服標靶药,由於是試驗,所以係免費,三個月為一個療程。

男爵府

引用:Quote:原帖由 BigApple 於 16-03-24 發表如

原帖由 CellT 於 16-04-07 發表
剛完了第二隻化療药,但癌指數都未能控制,醫生提議試服一款新的口服標靶药,由於是試驗,所以係免費,三個月為 ...
有免費標靶藥咁好?你媽媽是在政府醫嗎?癌指數吾準 要照ct 先最準 因為我媽媽一直驗癌指數都在5以下 但咪又返發....

大宅

引用:Quote:原帖由 CellT 於 16-04-07 發表剛完

原帖由 BigApple 於 16-04-07 發表
有免費標靶藥咁好?你媽媽是在政府醫嗎?癌指數吾準 要照ct 先最準 因為我媽媽一直驗癌指數都在5以下 但咪 ...
因依隻係試驗中的药,是给從未食过標靶药的患者试及由醫生揀,所以不清楚有咩人可被揀選,知道能夠免费试药也很感恩。

大宅

引用:Quote:原帖由 CellT 於 16-04-07 發表剛完

原帖由 BigApple 於 16-04-07 發表
有免費標靶藥咁好?你媽媽是在政府醫嗎?癌指數吾準 要照ct 先最準 因為我媽媽一直驗癌指數都在5以下 但咪 ...
我媽在瑪麗醫院醫,照正電子掃描就去養和。

男爵府

引用:Quote:原帖由 BigApple 於 16-04-07 發表有

因依隻係試驗中的药,是给從未食过標靶药的患者试及由醫生揀,所以不清楚有咩人可被揀選,知道能夠免费试药也 ...
祝願你媽媽試咗呢隻標靶藥有效 發揮效力 藥到病除

男爵府

引用:Quote:原帖由 BigApple 於 16-04-07 發表有

因依隻係試驗中的药,是给從未食过標靶药的患者试及由醫生揀,所以不清楚有咩人可被揀選,知道能夠免费试药也 ...

男爵府

男爵府

引用:Quote:原帖由 CellT 於 16-04-07 發表因依

原帖由 BigApple 於 16-04-08 發表
點解 send 咗咁多次嘅

子爵府

2024年龍年勳章

我爸巳完成化療5個月了。之後也沒停的看中醫。現在他精神幾好,我們也不急同佢照。因我們明白,爸就算真的又有事,也未必再受到西藥。當然,我們希望他可以完全康復吧!
7月會同佢去旅行,開心下。之後先安排去養和照。

Life must go on

大宅

wln 發表於 16-6-1 01:28
我爸巳完成化療5個月了。之後也沒停的看中醫。現在他精神幾好,我們也不急同佢照。因我們明白,爸就算真的 ...

祝你爸爸完全康復,加油。

複式洋房

wln 發表於 16-6-1 01:28
我爸巳完成化療5個月了。之後也沒停的看中醫。現在他精神幾好,我們也不急同佢照。因我們明白,爸就算真的 ...

我老公朋友都係直癌三期第五年了,已家仲有返工。祝早曰康复!

首頁

尾頁

跳至