自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

翡翠宮

牛年勳章

zitamamama 發表於 23-3-4 22:23
我見班谷,大家都係由早溫到晚咁樣。
佢最後夜晚練習都只做了一半,冇做了。
但叫佢瞓又未瞓,仲睇緊書。: ...

你女間學校好癲,80個詞語,我地一次都只係30幾個
你女間學校出名谷,但咁谷其實幫到細路咩?

子爵府

cara.mak 發表於 23-3-4 21:24
咁你同佢溫時,佢係咪無錯? 如無錯,不如剩係抽啲難題做下試下。

會唔會真係唔駛再溫都識做呢?始終係 ...

做極都有錯。所以先要再做。佢好多唔小心,睇漏,抄錯。

大宅

2024年龍年勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我覺得溫習一定要小朋友合作, 佢唔合作,我唔會逼佢, 就等佢試下零分嘅滋味

水晶宮

zitamamama 發表於 23-3-4 17:28
就算平日有溫,考試前一樣要全部溫一次啦。你估個個天才溫一兩次就可以去考咩。
...

我自己覺得,平時溫默書就算了(計分嘛) ,一般上堂專心又有做好功課,小測溫唔溫都無所謂,我見我d小測都ok,一般都合格,有時攞滿分!
但我要求一定要睇課外書,我女自己都知有用!

翡翠宮

牛年勳章

zitamamama 發表於 23-3-4 22:25
3考0測,佢學校冇教快。
學校已經唔係所有教的都考。
常識字又深,默字已經要用好多時間。

平時有無默常識啲字?
雖然常識無默書,但我會每星期做完常識功課都抽默,教完一課書背小總結大總結,所以考試前常識只會做溫習卷,呢科係要攤長黎溫。

子爵府

C.Humphrey 發表於 23-3-4 22:28
...

80個,出8條,一係就唔好要個8分,否則大家都係背晒個80個詞語。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

zitamamama 發表於 23-3-4 16:30
點為之長?
我今天係10點先開始,溫到12點默了8課常識,之後做了幾頁數,到1點食飯休息,比佢睇埋電視2點 ...

好長時間,咁細個,一日溫最多兩三個鐘已經好叻,再溫都唔入腦

子爵府

C.Humphrey 發表於 23-3-4 22:32
平時有無默常識啲字?
雖然常識無默書,但我會每星期做完常識功課都抽默,教完一課書背小總結大總結,所以 ...

平時冇默常識,但都提早了兩個月開始寫生字。但今日默又係錯好多。

大宅

我都係岩岩捱過左個考試週,上兩個星期六日開始閉關,朝早温,中午食飯,温多陣就開個小型大食會,食完再玩配對遊戲(考試內容)so far呢個模式都ok,好怕温到關係差

水晶宮

Astra00 發表於 23-3-4 17:37
我淨係係我仔初小時說,我話成績表寫你名,代表你自己,不關我事。你沒心讀書就麻煩讀完中三好出來工作, ...

我每次考試都咁同個女講,書我一定迫你溫,你要遊魂我都無辦法,因為成績係你自己,你讀成點都係影響你自己嘅將來!

翡翠宮

牛年勳章

zitamamama 發表於 23-3-4 22:34
平時冇默常識,但都提早了兩個月開始寫生字。但今日默又係錯好多。
...

唔好唔開心,小朋友係咁,試下用紅筆標示寫錯部分,寫係memo紙當牆紙咁貼當眼處,以前幼稚園同阿女認字我貼到成牆都係,得閒玩下拍字遊戲,直至認到識寫就撕。
聽你講完啲考試範圍,我係你會認真計劃下轉校。

侯爵府

2024年龍年勳章

去到尾段,大家溫書都辛苦,我會係甘贊佢做得好,辛苦你啦,加油,仲有一兩頁就完喇,我見佢會有番0的動力做落去

子爵府

C.Humphrey 發表於 23-3-4 22:40
唔好唔開心,小朋友係咁,試下用紅筆標示寫錯部分,寫係memo紙當牆紙咁貼當眼處,以前幼稚園同阿女認字我 ...

可以轉去邊?小朋友本身唔係級頭個班,轉都唔係易。
而且我之前有問過佢幾次,我話你成日好似唔想溫書,其實我地可以轉過有些學校少好多默書同功課,但佢又喊晒話鍾意依間學校唔想走。

水晶宮

C.Humphrey 發表於 23-3-4 22:32
平時有無默常識啲字?
雖然常識無默書,但我會每星期做完常識功課都抽默,教完一課書背小總結大總結,所以 ...

每次考試前,老師都會派重點字詞,大概60個詞語,派左我會叫我女每天放學都抄1課!
然後考試前一日先溫,基本上平日寫熟晒d詞語,所以好快溫完!
第一次考試常識寫錯1個字,99分,因為佢太好彩,時事撞啱晒

水晶宮

C.Humphrey 發表於 23-3-4 22:28
...

係羅,我女四十幾個 ,個個度佔20分,唔温好蝕

水晶宮

cyyiu 發表於 23-3-4 22:46
每次考試前,老師都會派重點字詞,大概60個詞語,派左我會叫我女每天放學都抄1課!
然後考試前一日先溫, ...

我以為我女四十幾個已叫多

水晶宮

zitamamama 發表於 23-3-4 18:56
一向係考7-8課常識。
數學10幾課,好彩之前日日有做下練習。

咁多?三考?

我女兩測兩考,每次五課

水晶宮

李露眉 發表於 23-3-4 23:03
我以為我女四十幾個已叫多

我女每次考6課,老師比嘅肯定係重點,溫晒無壞!
暫時常識填充都供詞,但短答題佔十幾份,識答但唔識寫就byebye了

水晶宮

hkgra 發表於 23-3-4 22:43
去到尾段,大家溫書都辛苦,我會係甘贊佢做得好,辛苦你啦,加油,仲有一兩頁就完喇,我見佢會有番0的動力 ...

我覺得我接近虛脫!
最近返工已經好忙,放假仲要未夠8點起身,整定早餐剷醒個女溫習!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

佢似溫到滯晒。下次再攤長黎溫。

置諸死地呢招唔係人人受,起碼我既仔女唔受。

首頁
34567...8

尾頁

跳至