在職全職

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

有無媽咪一湊二,其中一個係初生,無工人,要做埋家務,老公又早出晚歸,長時間得自己搞掂2個?我過左呢d生活10日,每日都好似活係地獄中

男爵府

回覆 20forever 的帖子

我都係一湊二,一個五歲半,一個二歲,成日吵,我都就快神經拉!

大宅

引用:回覆+20forever+的帖子我都係一湊二,一個

原帖由 echoluo 於 13-12-28 發表

我都係一湊二,一個五歲半,一個二歲,成日吵,我都就快神經拉! ...
係咪小朋友愈大你愈舒服?定愈大你愈辛苦?我一個3歲,一個1個月,日日都就癲就癲

男爵府

係愈大愈辛苦,咩嘢都爭,打交,吵,喊!我都就㴝癲啦!

大宅

BK Milk勳章

回覆:有無媽咪一湊二?

我吾個兩歲幾,一個一歲,家姐好鍾意欺負妹妹

大宅

BK Milk勳章

我一個兩歲幾,一個一歲,家姐好鍾意欺負妹妹

男爵府

你好勁!

大宅

引用:回覆+20forever+的帖子係愈大愈辛苦,咩嘢

係愈大愈辛苦,咩嘢都爭,打交,吵,喊!我都就㴝癲啦! ...
你2個係仔定女?老公幫唔到手?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

20forever 發表於 13-12-28 15:24
係咪小朋友愈大你愈舒服?定愈大你愈辛苦?我一個3歲,一個1個月,日日都就癲就癲

...

越大越辛苦. 你而家既情況已經叫低難度, 至多係體力勞動...

小朋友大左就會:
- 互相打交鬥交
- 夾計黎激你
- 大既響學校學左野又會響屋企做, 仲有佢本身d 壞習慣, 細既又跟住學.... 佢地唔知危險, 唔知有d 舉動係唔好, 你要花時間去睇實佢地, 同埋改正佢地.

所以你而家要好好enjoy 既你既生活! 你咁樣一拖二出街係最易, 得閒出去玩多d.

irislawndicky  好認同,累死人,阿妹又學足家姐  發表於 14-2-18 23:37

大宅

引用:我一個兩歲幾,一個一歲,家姐好鍾意欺負妹

原帖由 tiffany_yip 於 13-12-28 發表
我一個兩歲幾,一個一歲,家姐好鍾意欺負妹妹
妹妹返學後你都有可以有幾個鍾私人空間

大宅

引用:Quote:20forever+發表於+13-12-28+15:24+係

原帖由 bosch 於 13-12-28 發表
下,低難度??聽完你呢句我真係灰左我已經每一日都體力透支緊

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

20forever 發表於 13-12-28 19:40
下,低難度??聽完你呢句我真係灰左我已經每一日都體力透支緊

...

唔好諗得太負面, 每個階段都有唔同既野去做. 而家你細b 仲係初生 (恭喜~)至攪到你日夜冇得訓.

你要大b 夜晚早d 訓, 咁你會舒服d. 想早佢訓即係日頭要佢放多d 電....

大b 可能會呷醋, 會做好多野去引你注意, 咁你咪叫佢幫下你做d 小家務, 拎下尿片玩具等, 跟住你咪狂讚下佢. 不過佢曳時真係要罰. 你要保持你既權烕, 否則佢唔聽你支笛時你仲煩.

你間中放低d 家務, 專心帶晒2個小朋友去公園. 日日中午等細b 訓左, 就同大b 響屋企一齊食下午茶, 或者叫佢自己玩一陣你又休息下. 你一定要抽時間俾個break 俾自己. 第日細 b 個時間表好d時, 你會有番自己既時間, 黑暗日子好快過.

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:20forever 的帖子

我到就快咁,現在28週,仔仔2歲半!

男爵府

大嘅女,細嘅仔,好彩老公可以幫我湊女返學放學

大宅

引用:Quote:20forever+發表於+13-12-28+19:40+下

原帖由 bosch 於 13-12-28 發表
唔好諗得太負面, 每個階段都有唔同既野去做. 而家你細b 仲係初生 (恭喜~)至攪到你日夜冇得訓.

你要大b ...
其實大b好乖咩都可以自己黎,唔洗我點操心,細b就要花多d時間因為成日扭計,扭到我心都煩埋,唯一慶幸係早戒夜奶,我都可以訓到7-8個鍾,但每朝都仍然腰酸骨痛咁起身令我最困擾既係家務,好似做極都做唔完咁!我又做得勁慢,d時間分配得好差,d野成日堆哂去夜晚先做,勁攰!我本身係要返工屋企有姐姐,突然轉左全職媽媽一湊二重要做埋家務,一時之間好難適應,我太睇輕呢份工na

大宅

引用:我到就快咁,現在28週,仔仔2歲半!

原帖由 kwan0603 於 13-12-28 發表
我到就快咁,現在28週,仔仔2歲半!
坐月有無人幫?我坐月都重有姐姐幫做家務,所以好d!

大宅

引用:回覆+20forever+的帖子大嘅女,細嘅仔,好

大嘅女,細嘅仔,好彩老公可以幫我湊女返學放學
我都有老爺可以幫接送返學,老公煮飯,好感激!因為我連換衫出去既時間同精力都無

大宅

我都1湊2阿,冇人幫。。
仲要家務所有野做埋我99果份。。。
坐月更加冇人理。。。
C6唔洗我理已經偷笑。。。
2歲讀埋n班去左返工,依然1湊2。。。
其實日子總會過。。。
做到幾多咪幾多囉。。。
放鬆d。。。唔好比壓力自己。。。

大宅

引用:我都1湊2阿,冇人幫。。仲要家務所有野做埋

原帖由 bb_2006_2010 於 13-12-28 發表
我都1湊2阿,冇人幫。。
仲要家務所有野做埋我99果份。。。
坐月更加冇人理。。。
可能未調整好個心理,未摸熟要點做最好!我心入面有個list左每日要做d咩,如果有家務未做完我個心會成日諗住,就算幾攰都會迫自己去做埋先俾自己休息

wchakman  我都會成日諗住未做完既家務,搞到好大壓力  發表於 14-1-3 19:40

大宅

引用:Quote:原帖由+bb_2006_2010+於+13-12-28+發

原帖由 20forever 於 13-12-28 發表
可能未調整好個心理,未摸熟要點做最好!我心入面有個list左每日要做d咩,如果有家務未做完我個心會成日諗 ...
家務係做唔完既。。
攪掂d細既先郁d死物都未遲。。。

首頁
12345...7

尾頁

跳至