自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:打工仔,易捱壞。攞綜援,身體好。

庇護工場既朋友仔都做到野喇

伯爵府

畀面勳章

cool2000hk 發表於 14-1-1 10:07
返工一早起身迫車趕返工,受氣壓力加工作量大易捱病。

咬综援每日訓到自己醒,零壓力身體健康但要煩去邊到 ...
仲要周時拎住幾萬蚊周街走,真係好煩
峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

翡翠宮

引用:佢地應為做社會服務,時數同返工—樣,有咩

原帖由 in.carry 於 14-01-01 發表
佢地應為做社會服務,時數同返工—樣,有咩理由白攞唔使附出,傷殘長者例外

...
有規定㗎!不過到時到候就去睇醫生話自己病服務唔到社會囉!

世上已無安樂土,人人以傷人為樂

男爵府

引用:Quote:原帖由+cool2000hk+於+14-01-01+發表

原帖由 yuko0605 於 14-01-01 發表
新一年唔好咁諗,應該自豪自己有手有腳工作養活自己及家人,D b6咁做係短視,自己冇出息冇本事,教埋下一代 ...
絕對同意。假如父母(非老弱傷殘)拎綜援,如何說服子女勤奮向上、努力讀書或工作?他們早晚自食其果。

侯爵府

真辛苦

珍珠宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

子爵府

yuko0605 發表於 14-1-1 10:49
新一年唔好咁諗,應該自豪自己有手有腳工作養活自己及家人,D b6咁做係短視,自己冇出息冇本事,教埋下一代 ...
好正面啊

珍珠宮

引用:佢地應為做社會服務,時數同返工—樣,有咩

原帖由 in.carry 於 14-01-01 發表
佢地應為做社會服務,時數同返工—樣,有咩理由白攞唔使附出,傷殘長者例外

...
Strongly agree!

珍珠宮

不但唔想養蝗蟲, 更唔想養政棍

男爵府

引用:Quote:yuko0605+發表於+14-1-1+10:49+新一

原帖由 palapala 於 14-01-01 發表
可是我們生生世世代代都要揾$交税養佢地??因為佢地既行為要我們不斷節衣縮食+被通脹加税欺壓,講真再咁落 ...
福利不會是長遠,遲早受唔住而削減,福利係可以隨時取消的,我地有工作的比佢地更有優勢你睇歐美國家就知,太多太好既福利,遲早受唔住而爆有赤字

男爵府

引用:Quote:原帖由+yuko0605+於+14-01-01+發表但

原帖由 daisykkqq 於 14-01-01 發表
唔好意思,似阿Q精神多D,唔覺係正負能量問題
我意思係,既然事情已發生,單憑一個人可改變什麽?唔係自己想呀q,而係唔咁樣,我諗唔到可以做D乜去改變

珍珠宮

BK Milk勳章

引用:Quote:yuko0605+發表於+14-1-1+10:49+新一

原帖由 palapala 於 14-01-01 發表
可是我們生生世世代代都要揾$交税養佢地??因為佢地既行為要我們不斷節衣縮食+被通脹加税欺壓,講真再咁落 ...
完全同意,有思慧
如果唔合理都不能表達,不能討論要接受叫做正能量,未免

子爵府

yuko0605 發表於 14-1-1 23:27
福利不會是長遠,遲早受唔住而削減,福利係可以隨時取消的,我地有工作的比佢地更有優勢你睇歐美國 ...
有什麼優勢??你真以為有優勢??福利不長遠, 但是還有很長遠, CUT??你認為真可一刀了?? 與其到赤字才CUT, 為何今日不作思量?? 你睇歐美國??都赤字了..CUT了什麼幫上赤字呢??
失業率其多, 低下工沒人做, 你可知道其實那些所謂低下工作其實都份好工, 工時小人工高,
但個個寧願拎緩助, 上班族的就得要捱重稅, 赤字??留待國家首長諗辦法吧,
留待高薪厚職的继續奉獻吧, 他們這班一心好食懶非的, 世世代代真會為國家赤字而努力嗎??
而國家真的可以CUT晒所有福利去迫他們嗎??
中產變低產, 低產又變低低產..國家赤字要變回正數有多難??係好難, 稅再加也不能太重, 怎辦呢??

男爵府

引用:Quote:yuko0605+發表於+14-1-1+23:27+福利

原帖由 palapala 於 14-01-02 發表
有什麼優勢??你真以為有優勢??福利不長遠, 但是還有很長遠, CUT??你認為真可一刀了?? 與其到赤字才CUT, 為 ...
我唔係反駁,但你話可以點呢?即使看得透,能走嗎?能夠改變嗎?能夠打破這局面嗎?我知道並不能改變什麽,選擇無視,我深信,有工作比沒有工作經驗既人,係有D優勢的。。。其實我好想講,從來香港人係勤力,但欠缺團結,欠缺左危機感,蝗蟲禍唔係今日先發生,但係有人去團結去抵抗,去杜絕嗎?如果要改變,得把口有咩用?應該團結揾多D人去抗議,去作抗爭,日日鬧同怨係改變唔個事實,所以我地去遊行抗爭吧!

珍珠宮

畀面勳章

我日日六點幾起身
一個月病2次
唔好點評我一大段野唔該 公仔點評好啦

大宅

回覆 momomoie 的帖子

病得多,老西又炸形,
仲要有d 公司規定一個月只可拎一日有薪病假

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

子爵府

玩具勳章 睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+palapala+於+14-01-02+發表有

原帖由 yuko0605 於 14-01-02 發表
我唔係反駁,但你話可以點呢?即使看得透,能走嗎?能夠改變嗎?能夠打破這局面嗎?我知道並不能改變什麽, ...
或許貼身一點形容,如果你有兩位孩子,一位性恪盡責,刻苦耐勞,每天都為家而辛勤工作,另一位在家只享而不做,你會選擇不想,無視?因性恪不能改,讓他總有一天會啟發!

過程中,我們作為家庭成員無須思量,無須與親朋戚友相討,深信自己不能改變什麼,只好掩耳盗鈴,難道這就是正能力

子爵府

玩具勳章 睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+yuko0605+於+14-01-02+發表我

原帖由 daisykkqq 於 14-01-02 發表
或許貼身一點形容,如果你有兩位孩子,一位性恪盡責,刻苦耐勞,每天都為家而辛勤工作,另一位在家只享而不 ...
正能量,sorry 打錯

首頁

尾頁

跳至