夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

家庭月入一萬以下的

這個是否中產階層的圈子。
經常見行文間都是不吃人間煙火的理論,
月入三、五萬都唔做去湊仔,等等。
有冇D幾千人工養幾個嘅故事呢?
言論偏激的不惑男士

男爵府

Re: 家庭月入一萬以下的

呢度亦有好多取公援的人,之前都聽過好多呢!不過人地無端端點會成日提呢?

複式洋房

認同!
grand2005 寫道:
呢度亦有好多取公援的人,之前都聽過好多呢!不過人地無端端點會成日提呢?

大宅

家家有本難念的經……

該用戶已被刪除

複式洋房

月入底過一萬都好慘...但好似我咁兩公婆加埋搵兩萬到,多又唔多,但又攞唔到公屋,要俾錢租樓,又要湊b仔,又要還錢,都好慘呀... :-(

複式洋房

我一家四口,兩大兩細,家庭月入一萬以下,住公屋,不過生活無問題,細路都好開心。
屋企無錢,最不受壓力的丈夫亦會自責,好難頂....
言論偏激的不惑男士

公爵府

wellknown 寫道:
我一家四口,兩大兩細,家庭月入一萬以下,住公屋,不過生活無問題,細路都好開心。

人的生活為求開心, 老人家話:「寧食開眉粥 莫食愁眉飯」。
恭賀新禧,迎春接福!

伯爵府

牛年勳章

我一家人月入幾千蚊...............
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

複式洋房

我覺得你已manage得很好,能夠做到家庭和睦,你肯做野而養唔起佢地,我相信你太太亦很體諒你,佢地唔會怪你,相反有很多丈夫搵到$,但唔肯養家,又唔理屋企

有責任的老公希望自己一家得到溫飽,很自然的事,可能你個心覺得比唔到好d的生活(太太及兩個細路),所以壓力亦大咗,大家亦明白現在的生活樣樣都係$,當然每個家庭都希望能夠儲點$,可以到發生事時有後備,但係冇都冇辦法,呢d唔係你o既錯,不須自責

你最重要是身體健康,心情開朗,有好身體就是最好生財工具啦

男爵府

男人就係咁,就算老婆話佢知好幸福同滿足,佢都係用自己把呎去衡量

水晶宮

Japenese 寫道:
[quote]

男人就係咁,就算老婆話佢知好幸福同滿足,佢都係用自己把呎去衡量 [/quote]

令我諗起一件事..............

我同d中學同學組左一個同學會 (包埋另一半 & d 仔女可以坐2圍檯), 每逢有同學 & 佢地另一半生日都會出黎食晚飯慶祝。
幾個星期前又有gathering,其間大家傾傾講講 (唔記得乜話題),其中一個男同學同坐係佢隔籬既老婆講(聲量係全部人都聽到):真係辛苦你,要你同我挨。同學太太即刻顯示一個幸福笑容,講:唔係呀!我覺得e+好幸福喎!

見到佢地咁,真係覺得佢地好幸福!因為佢地揾到能夠互相扶持,不離不棄既終身伴侶。 :-P

對於女人,「幸福」係搵到一個對佢好、珍惜佢既伴侶,其他...................重要咩?
天空之城, 快樂之地

男爵府

其實上網唔需要理人或自己揾幾多呀, 都係揾個地方交流吓啫 :mrgreen:

子爵府

醒目開學勳章

律政師司長細細個課餘已經要幫佢老豆手看檔,但今日講起,佢都唔會介懷.......黃爸爸雖然來自草根,但咁識教仔.....會唔會俾到我地一d啟發.......唔係要好多錢,都一樣可以教出出色仔女o既.......

反而眼見有d富豪,養出一群敗家仔女....俾你會想做邊種父母??

wellknown,

你能做到"生活無問題,細路都好開心"就已經好過好多人. 如果本着"比上不足,比下有餘"之心,咁會唔會幫到你唔好咁自責呀? 遲d小朋友大d,太太又或者可以揾part time 做, 到時咪可以儲多d錢以備不時之需囉!:-P

[img align=left]http://www.msndoll.com/uploads/imdoll-8134.gif[/img]

伯爵府

好媽媽勳章

我都覺, 有d男人係搵幾多, 佢都覺得係少
我自問屋企真係比上不足, 比下有餘, 但係, 老公仍然覺得我地係"窮"人~~真係心態問題

我更明白: 知足常樂呢個道理

一個家庭係咪開心, 同錢唔可以話無關, 但亦唔係全同錢有關
老公成日話佢鄉下d人成日因為窮, d野爭來爭去, 感情唔好
我只覺得, 就算佢地有錢, 一樣可以爭~~仲要爭得更勁~~
心不知足, 只有貪, 有幾多都唔會開心

Japenese 寫道:
[quote]

男人就係咁,就算老婆話佢知好幸福同滿足,佢都係用自己把呎去衡量 [/quote]

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

老公月入9千5,一家3口
我都很想出來做野,不過就要等個仔返全日班先得,要等到九月份 :-(

複式洋房

昨晚同兩個女傾計,問佢哋屋企無錢,會否想做有錢同學,可以有好多零用。
佢哋都話唔想,因為有錢同學的父母都無時間陪佢哋。
願天下父母共勉之。
多謝各位。
言論偏激的不惑男士

大宅

wellknown,

小朋友是需要父母的愛多過物質上的,但成年人往往將自己追求物質上想法,強加於小朋友身上,呢個亦係大多數父母的錯誤想法。

你自己都同小朋友傾過,佢地不知幾快樂,努力去愛小朋友吧,物質不等於愛。你可返過來想一想,現在比你有五萬一個月,但規定唔可以同小朋友相處,你會不會接受呢?我老公就話佢肯搵少啲,但多點時間給家人,因他認為家是他的動力,若只有錢,欲家不成,有何用呢?

我是07年06月的新手媽咪,請多指教喔!

小豬豬於2007年6月3日20:45出世了,只是個六磅仔,體重小了點,但總叫健健康康!!  
滿月了,體重有8.5磅,大隻仔了一點點!!
兩個月人仔,有差不多11磅了!!
四個月豬豬,有14.5磅了,真係叻叻豬!!
六個月豬豬,有16.5磅,比別的 bb 高了一點喔!!

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

加上, 生活條件好既又會鍾意 voice out 多 d 呢....所以成日覺得呢到係 "有錢人" 地方.

豬扮人 寫道:
認同!
[quote]
grand2005 寫道:
[/quote]

大宅

我一家四口,兩大兩細,家庭月入都係一萬以下,住公屋,不過生活無問題,細路都好開心。
平時應洗先洗,都未有金錢壓力,還可以啦!

首頁

尾頁

跳至