想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

無排卵..好煩!

e生講我自己無排卵,食了幾個月排卵藥,頭兩個月都睇到有排卵(探體溫),都係係day 19,但到了第三個月食左藥都無排卵,到了第四及第五個月就成day 23-24先排卵,今個月睇e生,佢叫我停藥一個月,因為佢話我越食越差,今個月停藥,但今日已經係day 24,但都未排卵,我已照了輸卵管及驗了荷爾蒙,都沒有問題,有無人好似我咁? 真係有d想放棄.... :-(
e生比左兩個月排卵藥我,叫我下個月才食...好煩呀....點算好 :cry:

男爵府

Re: 無排卵..好煩!

你什麼知道自己無排卵,是否試了很久都唔ok,定或是o的m唔準?

別墅

我試左都有3年,兩年前睇緊個普通女西e,仲過幾個月排卵藥,食藥個段時間係有排卵及探體溫,都知道有排卵,但就吾中,之后有個朋友叫我轉睇專科,我停藥幾個月(但照常探體溫),之后攞埋d體溫表比個專科睇,佢一睇就話我吾能夠靠自己排卵,要食藥食到有bb為止。 :-(
我d m都吾係好準,未食藥時一個月有時黎兩次,有時個幾月先黎一次,食左藥如有排卵就好準,排卵后第14或15 day就m到. 但每次都好失望 :cry:

大宅

goldpig,

唔介意我問,你大約幾多數呀?
你話hormone正常?咁你FSH有幾高呀?
如果你35歲以下, FSH =5 左右,你就好少會冇排卵架喎???
就算M唔準,都唔代是冇排卵架!!!相反,M準都唔一定有排卵...

度体温?唔準架喎?最準係去照卵泡,之後再度LH,先知架喎???
你睇緊咩醫生呀?????

男爵府

你好pro 啞
Ruby06 寫道:
goldpig,

唔介意我問,你大約幾多數呀?
你話hormone正常?咁你FSH有幾高呀?
如果你35歲以下, FSH =5 左右,你就好少會冇排卵架喎???
就算M唔準,都唔代是冇排卵架!!!相反,M準都唔一定有排卵...

度体温?唔準架喎?最準係去照卵泡,之後再度LH,先知架喎???
你睇緊咩醫生呀?????

侯爵府

好媽媽勳章

其實醫生點知無排卵?
我無度体温有用d仔有下線,
但醫生話我無排卵
[fly/imgIMG_4704 - 捷徑]

別墅

Ruby 06,

我今年30歲,我個報告FSH係5.7,PROLACTIN (卵泡刺激素)是9.5,之前有排卵的時侯,我探體溫有14天係高溫,當體溫一跌當天就會M來,乜探體溫吾準咩...
我睇緊係婦產科專科呀..我有用測試排卵捧測體溫,但就算探體溫CHECK到有排卵,但個條線永遠都吾會好似說明書講的好深色(說明書要T線深色過C線為之最理想),所以都吾知有乜問題?? :cry:
吾知你知吾知呢?

大宅

goldpig,

我同你差不多, 如食排卵藥, day 19 先排.....一次就中, 但質素差, 所以小產兩次...

我do blood test. about LH & FSH....report 顯示卵巢無排卵.....sleeping mode....所以我小產後一直無m....6 months la....我以前試過一年都無m ga..

而家轉jor醫生, 要take nasal medication to make LH & FSH value return to normal.....but not gurantee I can be successful next time....

大宅

goldpig,

我覺得你既情況應該有排卵,你唔洗擔心.
你d hormone 好好喎,又年輕,你既体温情況亦表示你有排卵.

至於你話M唔準:
其實cycle 係分兩個phase 既. day 1 - ovulation (phase I)
ovulation - M come (phase II)

Phase I - 每個cycle 唔同,視乎你第幾日排卵.
Phase II - 每個cycle 差不多一樣, fix 左14 日.

所以M唔準,係因為排卵日,個個月唔同.唔關有冇排卵事.

至於排卵捧,係會係排卵"前"24-48小時先會深色過T.(因為係嗰陣,身体會排出大量LH,排卵捧係detect LH 既, 而LH好快就會低番,可以短至6 hr).

但係体温係會係排卵"後"升高. 所以如果你係体温升高後先用排卵捧,係一定-ve ga wor,因為喎陣己经過左排卵前24-48小時啦!

所以如果cycle 28, ovuation 會係day 14.所以預計day 12,就會 C 深過 T, 所以就 day 8 開始用, C會越離越深色,到接 T 時,就半日要check 一次,如果唔係,會miss 左.

如果 cycle phase I 唔準,就要更早開始用,用到 C=T 或深過T為上.

之後2 day,再度体温to confirm.体温係用離confirm唔係predict.因為見到体温升高,己经排左卵.

別墅

hi, goldpig

我同你差不多,d m都吾係好準,未食藥時一個月有時黎兩次,有時個幾月先黎一次,食左藥如有排卵就好準.

I am 29 years old, very want to bingo. 但我想問排卵後一高溫,是否已經不用交功課勒?

別墅

Ruby 06,

多謝你既意見!但我近呢兩次食左排卵藥都好遲先排卵(要23-25 day),但我已經都15 day已用測試排卵捧,但一直都係C線深色過T,係23 day "T"線有色,但都吾會深過"C"線,今個月無食藥,今天已是24 day,但溫度都停留在36.3 - 36.5度(無高溫),但我同我老公呢個星期都隔日隔日do,希望會有機會,但我日日探溫度都無起色... :-(

係呢..點解你咁professional? 你都係努力緊?

別墅

galic,

我只係驗過FSH和PROLACTIN(催乳激素),同吾同你驗既LH? LH係乜野??幾時要驗架??

你小產過都叫做BINGO過,我咁耐一次都未仲過...我真係好想快D BINGO...我都知越急越無...但我已經試左3年了...

別墅

hi haveaababy,

係呀,體溫升高后已代表已排卵,等派彩,可以吾洗交功課..
你而家係咪等派彩呢? 祝你早日bingo :-P

大宅

gold pig,

i wished I didn't bingo rather than miscarriage....the feeling is just like 跳樓機....and I can't try until resting for several months...wasting time + money and affecting health ar..

大宅

goldpig,

可能你要用密d喎.因為T深過C可能只係維持幾個鐘.
我以前都以為自己用排卵棒check 唔倒 T=C or 深過C.
點知原來我check 得太疏,一日先check 一次. Miss 左.
後來我一日check 幾次,終於比我check 到 T深過C.

係呀!我都係努力緊.不過係"最後努力".因為我己經接近40.
你地就唔同,重後生,大把机會.

goldpig 寫道:
Ruby 06,

多謝你既意見!但我近呢兩次食左排卵藥都好遲先排卵(要23-25 day),但我已經都15 day已用測試排卵捧,但一直都係C線深色過T,係23 day "T"線有色,但都吾會深過"C"線,今個月無食藥,今天已是24 day,但溫度都停留在36.3 - 36.5度(無高溫),但我同我老公呢個星期都隔日隔日do,希望會有機會,但我日日探溫度都無起色... :-(

係呢..點解你咁professional? 你都係努力緊?

大宅

ruby06

我想問如果真係bingo, temp會由dodo後幾多日開始keep住16日高溫架?

我上個月day 16排卵, 不過當日d仔係無下線, 反而day20就上深下深呀,所以我個人會用temp去決定, 而d仔係reference.

我係無食藥, 今個月19/5 (day 13) 係 doctor到照到卵巢有卵, 不過未排, 其實由有卵至排出, 大約要幾多日呢?

不過我只係day 16 dodo 左1次, 我古都無機架啦

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

係由排卵日第2日起計, keep住高溫 16日以上就好大機會係bingo.
卡樂B薯片 寫道:
ruby06

我想問如果真係bingo, temp會由dodo後幾多日開始keep住16日高溫架?

我上個月day 16排卵, 不過當日d仔係無下線, 反而day20就上深下深呀,所以我個人會用temp去決定, 而d仔係reference.

我係無食藥, 今個月19/5 (day 13) 係 doctor到照到卵巢有卵, 不過未排, 其實由有卵至排出, 大約要幾多日呢?

不過我只係day 16 dodo 左1次, 我古都無機架啦

別墅

我想知,如果沒有排卵,是不是沒有分泌?
在兩三個月中,我發覺我下腹偏右,有少少隱隱痛,好似扯扯下.但不是經常,好似今日day16,這幾天沒有痛.
還有由前個月m來後,剛乾淨do,do完有d精液流番出來,到第二日,有一些帶有少量淺啡的分泌,有時用紙抹,有一些膠水狀的分汾,帶有少少啡色.
起初我以為m來後不乾淨.但今次m來後,乾淨了五日do.也有此情況.而且在day13do,插入時,像以前有念珠菌咁有少少不舒服,而且感覺右邊小腹痛一痛,之後又沒有痛.但第二日,分泌便有以上所說的.
我11月做完手術小產.之後也有看中醫調理.而在2月時看西醫檢查,也把痛的情況說給醫生知,也照過,但沒有事.當時還有兩日m來,她說沒有排卵.之後我看中醫,也說給他知,他也開了一些藥.但好似沒有甚麼特別.相反,有時依然有些微黃的分泌.
今日day16了,應是排卵日,但在小便時用紙抹時,只有勁少透明的分泌,有少少拉絲狀,但沒有以前勁.
不知是否我本身有問題,但中西醫仍不知道.之前我也試了剛一年才有,點知心跳停左,現在我快30了,眼見身邊的人有得咁易及順利,心中不好受.
各位姊妹,我可以點做?

大宅

如果排卵期無分泌物拉粉
BK已替閣下刪除簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

觀察子宮頸陰道分泌物的變化:

此方法的原理是根據體內荷爾蒙的變化造成陰道分泌物的改變來加以判讀。通常在排卵前的5~6天因為體內雌性素的上升,會影響到子宮頸的分泌物黏稠度的增加,我們稱之為Type E mucus(或稱之為雌性素作用下的黏液),此現象的改變是為了使精蟲經由子宮頸到達子宮腔輸卵管的通道較為順暢,過了排卵當日子宮頸的分泌物開始因黃體素作用的關係而增加黏稠度(或稱Type G mucus),而此種生理性的開關,即是受孕窗口的顯示,經由雌性素開啟受孕窗口,而由黃體素關閉。

如要具體的形容Type E mucus的分泌物,其形態是較為清澈、黏稠度較高,並且較為滑膩的(似蛋清) ,此現象的變化在每個月經週期表現的程度不儘相同,而此現象的開始,通常是在排卵前5~6天的時間,而Type G mucus則顯示排卵動作已經達成,分泌物轉為較為乾、較為濃稠,有時候會較為像乾掉的膠水般,有此分泌物出現時,通常受孕窗口已經結束,此方法在於月經規則的婦女較為容易觀測的到,而在月經週期不穩定的婦女,絕大多數都沒有正常排卵的狀況,因此使用這種方法的效果較差。

首頁

尾頁

跳至