想生BB

跳至

首頁
34567...41

尾頁

男爵府

引用:回覆+scgift+的帖子我想請教一下,點解我月

原帖由 nekotmh 於 14-01-11 發表
回覆 scgift 的帖子

我想請教一下,點解我月经少,艾灸后更少?还要继续艾吗?
每個人既反應都唔同。某啲症狀可能會係初期加強左,但堅持落去絕對係會有改善既!

艾灸反應及注意事項: http://blog.39.net/shanguimin/a_12623389.html

有時間睇下單桂敏blog既懷孕篇,好多各式各樣婦科病通過艾灸改善而懷孕既分享

伯爵府

引用:Quote:原帖由+ilovedancendanc+於+14-01-11

原帖由 scgift 於 14-01-11 發表
嘩,你老公咁快就出灸瘡,佢本身都真係幾傷下喎不過真係出左來係好事來架,難得佢肯灸

M ...
佢d水泡唔大粒,不過證明佢體內好多毒。其實我又會諗係咪個罐太熱,熱傷左起水泡?

我又冇水泡,因為唔受得熱,包左布,入袋,再加塊毛巾同隔住件衫艾,覺得熱就移開。

大宅

回覆:ilovedancendanc 的帖子

你好,我想問你幫老公買既係邊種?我老公都想灸腰,手,頸,成日話好痛,應該買艾灸帶定棒好?因為我想連埋樓主講既婦科艾灸帶一齊淘,(我有輸卵管塞問題)但我睇極都唔明點用,唯有淘左返黎先慢慢研究,所以想知你買邊隻比你老公用,想過年前淘,放假就用得,可以介紹嗎?

大宅

回覆:ilovedancendanc 的帖子

另外,灸完後有水泡,要點處理,我要揾完資料,費時比老公抦

伯爵府

引用:你好,我想問你幫老公買既係邊種?我老公都

原帖由 sunshiny 於 14-01-11 發表
你好,我想問你幫老公買既係邊種?我老公都想灸腰,手,頸,成日話好痛,應該買艾灸帶定棒好?因為我想連埋樓 ...
我都係第1次認識艾灸,第1次用。我覺得買樓主介紹個款隨身艾灸帶應該幾好,我係另1間買左1套用品,包隨身艾灸帶(6個罐),2個單獨艾灸罐,連5包金艾柱,但艾灸帶唔夠貼身又綁得唔好,我唔推介你買我呢個。

因為有分單獨罐,2,3,4同6罐,我覺得買6罐穩陣d,鐘意艾多d穴位就點多d罐,唔想咁多點1-2個,彈性大d。另外可以買2個單獨艾罐,艾灸帶綁係肚/腰,同時用單獨既罐係手/腳同時艾。

其實艾灸有分好多款方式,有直接艾灸(即直接拿住支長艾條,離開皮膚小小做),呢個係最有效但艾灸往往要做1粒鐘,咁做會好累又易整到皮膚。第2款有效既係艾灸盒,我唔係用呢款,唔太清楚係點,大約係1個木盒,有分2,3,4,6個窿既,通常艾肚,腰,背範圍較大既地方就用多d窿既盒,插艾條入盒,點著佢放係要艾既地方上,燃燒左就有煙出。第3款係艾罐,效果冇艾盒咁好(但我覺得都夠),係1個個有好多細窿既鋁罐,用法同艾盒一樣,但係點艾柱(由長艾條切短,網上有得賣),艾罐冇得較大細火力,會好快燒晒粒艾柱,所以我用塊布包住,粒艾柱耐用好多,可以用1粒鐘。樓主介紹既同艾罐差唔多,佢個罐有個膠蓋,可以擰個蓋去較大細火力,但我係網上睇過,呢款叫隨身灸。

艾灸用既艾條我就唔知點分好壞,因為質素好參差,所以我幫有口碑既買艾柱。

我老公d水泡唔痛唔痕,佢冇整穿驚入細菌,睇網頁講,只要繼續艾灸,等d毒素排晒就自然會好,毒素排晒,體內就會自動調整身體,咁身體會慢慢好。不過艾灸好熱,要好忍得,我都頂唔順,要隔好多層布墊住,所以暫時未咩效果。我老公唔怕熱又忍得,佢冇我包咁多布,可能係咁佢好快艾出毒素。

我都係新手,唔係知好多野,有咩野一齊傾下研究下。你去姑網search單桂敏,佢個博客專講艾灸,我都係睇佢個網

伯爵府

引用:另外,灸完後有水泡,要點處理,我要揾完資

其實唔洗理d水泡,我覺得唔好整穿佢,驚入細菌,之前睇網上既人分享,覺得有冇咁跨張,出晒水泡,但原來係真,我信只要繼續艾我相信應該會好。

大宅

回覆 ilovedancendanc 的帖子

唔係m期不要艾咩?我自從清宫后月经就少了,但系我内膜排卵時有13m,都唔知咩原因月经少

伯爵府

引用:回覆+ilovedancendanc+的帖子唔係m期不要艾

唔係m期不要艾咩?我自從清宫后月经就少了,但系我内膜排卵時有13m,都唔知 ...
樓主話m量多個幾日唔好艾,差唔多完尾個幾日艾就ok,可以清得乾淨d。

大宅

有咩方法可以令m多點呀?我一个周期先用5张短巾

大宅

我m好少,所以第一日艾到第七日,由5张變3张果個周期,好想m多點呀

禁止訪問

男爵府

引用:Quote:原帖由+scgift+於+14-01-11+發表嘩,

原帖由 ilovedancendanc 於 14-01-11 發表
佢d水泡唔大粒,不過證明佢體內好多毒。其實我又會諗係咪個罐太熱,熱傷左起水泡?

我又冇水泡,因為唔受 ...
好多病毒既人,真係可以灸一次就出灸瘡的。
我自己so far灸左咁耐,從來冇出過灸瘡。(個人覺得拔罐最影易排毒出瘡,不過過程唔係人人受得住)。

男爵府

引用:你好,我想問你幫老公買既係邊種?我老公都

你好,我想問你幫老公買既係邊種?我老公都想灸腰,手,頸,成日話好痛,應該買艾灸帶定棒好?因為我想連埋樓 ...
其實男人調理,特別係生殖問題,艾灸既穴位係同婦科穴位圖中所講既一樣。基本上嗰啲穴位全部都係調理身體既。之前我老公就係日日同我一齊灸,連鼻敏感都好返好多。

如邊度痛嗰度補,正接灸痛位就得。用帶定定地cool住灸30分鐘,效果一定好過用枝棒每個位碌一陣。不過如痛位範圍大(如整條手脾,背脊等),用捧周圍碌就方便啲。如買捧的話,買個頭可以拆開既,方便清洗。

另外,扶陽養生館有隻藥艾叫'活血去濕',對痛症有幫助(我家幾個老人都話好好用),店家教同普通艾柱間住用(如今日用普通艾柱,明日用藥艾柱,後日又用返普通艾柱),效果會好啲。

頸: http://shop.m.taobao.com/shop/shopIndex.htm?user_id=224938451#list?catId=457508186&catTxt=%E9%A2%88%E9%83%A8%E5%8F%8C%E6%A4%8E%E5%A4%9A%E5%8A%9F%E8%83%BD%E6%B8%A9%E7%81%B8%E5%B8%A6
或 http://shop.m.taobao.com/shop/shopIndex.htm?user_id=224938451#list?catId=517838257&catTxt=%E9%A2%88%E6%A4%8E%E5%9B%9B%E7%BB%B4%E6%B8%A9%E7%81%B8%E5%B8%A6

手腕的話可以:
http://h5.m.taobao.com/awp/core/detail.htm?id=13977404060

肩頸: http://shop.m.taobao.com/shop/shopIndex.htm?user_id=224938451#list?catId=457508187&catTxt=9%E5%AD%94%E8%82%A9%E9%A2%88%E8%87%82%E6%B8%A9%E7%81%B8%E6%8A%AB

男爵府

如有灸瘡的話,細既我唔會理,大既會用針吉穿佢再搵紙巾印乾啲水。留意如出得勁,始終都係傷口,最好搵野(紗布/紙巾)隔開皮膚同衫。

男爵府

引用:Quote:原帖由+sunshiny+於+14-01-11+發表你

原帖由 ilovedancendanc 於 14-01-11 發表
我都係第1次認識艾灸,第1次用。我覺得買樓主介紹個款隨身艾灸帶應該幾好,我係另1間買左1套用品,包隨身艾 ...
其實真係單桂敏條帶+罐設計唔好先會覺得好熱其他温灸帶不論平貴,多數都有跟埋艾絨墊,艾時用埋個墊就一定ok。

男爵府

引用:回覆+scgift+的帖子有咩方法可以令m多點呀

有咩方法可以令m多點呀?我一个周期先用5张短巾
你m咁少,應該keep住艾,特別係三陰交,前腹同後腰。m到時都要日日艾。

男爵府

引用:回覆+ilovedancendanc+的帖子我m好少,所以

我m好少,所以第一日艾到第七日,由5张變3张果個周期,好想m多點呀 ...
初艾反應人人唔同,俾啲信心,keep住艾一定會有改善的

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:+本帖最後由+scgift+於+14-1-11+12:30+編輯

原帖由 scgift 於 14-01-03 發表

因為久唔時都見有JM問有關艾灸既問題,所以開呢個帖分享一下 ...
好鼓舞呀,我之前都有灸,近半年停左,我諗我要pick up 番

伯爵府

引用:回覆+ilovedancendanc+的帖子我m好少,所以

我m好少,所以第一日艾到第七日,由5张變3张果個周期,好想m多點呀 ...
你試下睇中醫調理身體先,同時又做艾灸

伯爵府

引用:Quote:原帖由+ilovedancendanc+於+14-01-11

原帖由 scgift 於 14-01-12 發表
好多病毒既人,真係可以灸一次就出灸瘡的。
我自己so far灸左咁耐,從來冇出過灸瘡。(個人覺得拔罐最影易排 ...
我都唔肯定係咪唔咁,不過水泡唔痛唔痕,同埋係小小硬,網上分享個d真係好大好跨張,真係會嚇親,但佢地係好嚴重既痛症

首頁
34567...41

尾頁

跳至