興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

電腦高手, 請幫忙, 皆因我部電腦用一陣就突然shut down

我部電腦用一陣就突然shut down, 點解呢, 已經重新安裝, 而家仲係咁, 係什麼問題呢, 請幫下手... 唔該晒成

大宅

Re: 電腦高手, 請幫忙, 皆因我部電腦用一陣就突然shut down

你的shut down 意思系5系 突然一黑,
但可以再restart,
如果是的話, 好可能火牛有問題,
部機用左幾耐??

背熟佢,被罵者一定比你罵到目定口呆!
講 你 又 唔 聽 , 聽 你 又 唔 明, 明 你 又 唔 做 , 做 你 又 做 錯 , 錯 你 又 唔 認 , 認 你 又 唔 改 ,改 你 又 唔 服 , 唔 服 又 唔 講 ...

大宅

Re: 電腦高手, 請幫忙, 皆因我部電腦用一陣就突然shut down

係呀, 用用下突然黑左, shut down左, 不過唔可以即係開到機, 要等番起碼15分鐘至得. 用左都3年了, 如果係火牛有問題, 咁點好呀

洋房

if it's the cow problem, better change the cow, get the more powerful one, coz if not powerful to support for ut pc, always down ga.
O.. or over heat inside the case

大宅

daihung 說法是對的,
要成15分鐘先可以restart,
可能是"over heat inside the case",
要時間cool down,

但是, 你有沒有聽到部機有風扇聲(for heat sink)?
有沒有聽到部機有冇d 怪怪的風扇聲?
can u open the case to have a look on the operation of the heat sink fan?

再一問部要用幾耐先突然shut down?

講 你 又 唔 聽 , 聽 你 又 唔 明, 明 你 又 唔 做 , 做 你 又 做 錯 , 錯 你 又 唔 認 , 認 你 又 唔 改 ,改 你 又 唔 服 , 唔 服 又 唔 講 ...

別墅

短線你可用[打開機箱蓋, 然後開冷氣], 長線的做法就是準備換個大的機箱和改用轉速快一點的cpu散熱扇

大宅

唔該晒各位先, 部機沒有怪怪的風扇聲, 兩把風扇都ok, 好奇怪, 有時用左1小時, 有時3-4個鍾都得, 所以唔知點解, 裹面都清理晒d塵, 我唸唔會overheat瓜.

洋房

then maybe some burn chips on mother board
Happyfamily 寫道:
唔該晒各位先, 部機沒有怪怪的風扇聲, 兩把風扇都ok, 好奇怪, 有時用左1小時, 有時3-4個鍾都得, 所以唔知點解, 裹面都清理晒d塵, 我唸唔會overheat瓜.

大宅

maybe some problem with "cow" or "motherboard"

別墅

Happyfamily 寫道:

講多無謂,早點揾電腦維修師父檢查一吓最實際。

大宅

Agree, highly likely that some components in your transformer or motherboard get faulty when heat up or in use for a long period of time. This kind of problem is difficult to diagnose. I think you'd better prepare for changing both of them.

You may try to disconnect the main power for several seconds and reconnect it. You may start you PC immediately then.

山山 寫道:
maybe some problem with "cow" or "motherboard"

首頁

尾頁

跳至