興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

BK Milk勳章

請問各位……你地既poodle有冇分離焦慮症?有冇得醫架?

一家4口~

子爵府

回覆 tingloveyin 的帖子

請問症狀係點

大宅

BK Milk勳章

回覆:carlychoy 的帖子

佢細個時好乖、吾吠、吾會抓牆、吾會咬報紙、尿墊!但我上年10月倒時、因為有朋友要揾樓我就陪朋友出去多左!一直冇困籠、由二隻狗自由活動!但10月開始、我一出親去番到屋企成地報紙尿墊碎、同成地牆灰!同埋佢咬到左手冇左一大忽毛……之前我番past time既(12~6)老公係我番工前或後收工!甘其實基本上所有時間有人睇住!但而家我一出親去佢就破壞、連電視櫃都咬爛、所以出門前一定要困籠!

一家4口~

子爵府

通常去多D街消耗體力就會正常番!

大宅

BK Milk勳章

回覆:kee222 的帖子

我晚晚同佢抛玩具……我行去邊就跟到邊!見我吾到就慘叫!我坐係梳化佢就乖乖訓我隔離!而家係一冇人係屋企佢就破壞!有次曳到咬爛左大個隻狗著住件衫tim……

一家4口~

子爵府

回覆 tingloveyin 的帖子

你試下臨返工或去街前帶狗狗落街散步20-25分鐘,佢地會乖好多!

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我屋企隻松鼠,貴婦都係咁,我係到就無事,出咗街就周圍大小二便,咬嘢,整到間屋周圍嘢,唯有出街就將佢地困籠,無計
家有寳貝囡晴晴

大宅

BK Milk勳章

回覆:polly_tam 的帖子

我大個隻都係松鼠、但由細到大好乖!從來吾洗擔心佢!
细個隻係貴婦、痴身到暈!我煮飯佢都要坐係廚房門等我煮完出黎!總之我去邊跟到邊!
但10月時朋友急揾樓、我就多左出去冇陪佢就開始甘……我好對吾住佢呀搞到佢而家甘!以前吾洗困籠由佢同松鼠自由活動到而家要分隔佢地!

一家4口~

男爵府

引用:我屋企隻松鼠,貴婦都係咁,我係到就無事,出

原帖由 polly_tam 於 14-02-07 發表
我屋企隻松鼠,貴婦都係咁,我係到就無事,出咗街就周圍大小二便,咬嘢,整到間屋周圍嘢,唯有出街就將佢地困籠, ...
我果隻都係咁仲絕到我出街困佢籠就咬籠,柯完屎就踩到一籠屎,總之有乜都反轉佢,攞命

tingloveyin  咬籠……你有冇放d玩具俾佢玩呀?  發表於 14-2-8 23:00

大宅

回覆:我隻Poodle有分離焦慮症……

我隻囡都係咁,希望大個d會乖d

tingloveyin  我隻囡11個月大……我好自責個時陪朋友睇樓而吾係陪佢!!只係陪左朋友睇4次就出事!焦慮症大定會好嗎?  發表於 14-2-8 23:03

大宅

你試下出街前俾啲可以塞食物的玩具佢玩,又俾廁紙筒佢玩下,咬下,等佢有啲勢藝。你試下咁做先,開頭出去可能3分鐘,然後返入屋。你試下1-2日不停出出入入,時間由3分鐘(或者再短啲), 慢慢逐少加長睇下有冇改善。分離焦慮真係要擺啲時間同耐性㗎。因為佢地缺乏安全感。

大宅

回覆:superya 的帖子

會架,反叛期姐!我隻大poodle以前都係咁,9到間屋d牆灰好似飄雪樂園咁大定d就乖反

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

唉!我果隻女又係咁,係屋企行到邊跟到邊
屋企無人就不停狼叫,搞到一出得耐街都要帶埋佢去,怕佢叫到把聲有事

tingloveyin  我個囡最慘係暈車浪會嘔!我想帶佢出一出去都吾得、要準備好多野呀!所以一直揾方法解決焦慮呢個問題!  發表於 14-2-9 16:54

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:tingloveyin 的帖子

坐車前2個鐘吾好俾野佢食會吾會嘔少D

同埋用D吾好俾佢見到咁多外面既狗袋帶佢出去又會吾會好D呢?

又有狗友講過帶多佢出去就嘔嘔下吾習慣左就正常番

tingloveyin  我知要出街的話就會早上8.9點就餵糧!下午4.5點先出去!!元朗去元朗大約十五分鐘車程都頂吾住呀!
我吾敢放狗袋!出親去都是老公揸車!我攬實阿囡!最近出去好左啦!只係流口水……應該作嘔!!我係另外入   發表於 14-2-10 02:23

大宅

我聽人講過,俾件緊緊地既衫過狗狗著,可以令佢地覺得有安全感。不防一試~

tingloveyin  thank you  發表於 14-2-10 13:20

首頁

尾頁

跳至