少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

Mock派左成績啦,佢自己一d都唔緊張,有一科唔合格都唔知,我仲以為佢特登唔講博我睇唔到啦,但問佢知5知啦,佢都好突然咁,都唔知信5信佢,唔合格果科又唔知點解小左一分,佢又話一分啫佢自己覺得是但啦,不過如果我想佢返去問,咁米問囉,唉…我平心靜氣同佢講,成績系佢自己既,問5問你自己决定啦,反正果一分又唔會令果科變成合格既,我只系覺得呀仔你,點解咁唔緊張啫……佢就緊系例牌唔聲啦

:-? 沒有一百分的另一半,只有五十分的兩個人 :wave:

大宅

BK Milk勳章

par3186 發表於 14-3-12 23:57
Mock派左成績啦,佢自己一d都唔緊張,有一科唔合格都唔知,我仲以為佢特登唔講博我睇唔到啦,但問佢知5知啦 ...
我覺得大多數男仔都係咁, 而且佢連自己唔合格都唔知, 咁又點知少一分.
Mock派成績, 是否中六, 佢係咪已經放棄了這科呀?

水晶宮

睇小朋友的性格,囝囝現在要考呈分試,家長無得睇卷,靠佢自己CHECK分數,有次囝囝很勞氣跟我說,差一分就可變A,有一條佢覺得老師改錯,佢同老師爭論後,維持原判,囝囝覺得很唔底.

978212  你個仔好勁,我個仔老師扣多咗分都唔知,派返來我提佢扣多咗叫佢第二日同老師講點知佢話算了  發表於 14-3-13 13:02

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:par3186+發表於+14-3-12+23:57+Mock

原帖由 katiema 於 14-03-13 發表
我覺得大多數男仔都係咁, 而且佢連自己唔合格都唔知, 咁又點知少一分.
Mock派成績, 是否中六, 佢係咪已經 ...
佢話唔系,只系果時仲未plan讀書時間表喎,總之藉口多多啦,我心裡打左底咖啦

:-? 沒有一百分的另一半,只有五十分的兩個人 :wave:

男爵府

熱血勳章

回覆:有冇d仔咁求其

樓主仔有16、17吧?而家既细路生活太安穩了,咩為生活、為理想既動力在這世代已不存在了!他們對分數求其,但對飲飲食食,衣著鞋襪、金錢享樂求其嗎?我地做媽咪的急又如何?!若無心讀書的,不出幾個月到社會大學受下氣,涯下世界,要佢地攞返個責任養自己、學擔家!只管他吾好嫖、赌、飲、吹、蘯!其他的由他自己去行好了!

男爵府

par3186 發表於 14-3-12 23:57
Mock派左成績啦,佢自己一d都唔緊張,有一科唔合格都唔知,我仲以為佢特登唔講博我睇唔到啦,但問佢知5知啦 ...
其實佢目標係想升讀d 咩科呀?

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:par3186+發表於+14-3-12+23:57+Mock

原帖由 AJIM 於 14-03-14 發表
其實佢目標係想升讀d 咩科呀?
我都想知呀佢真系好是但咖

男爵府

par3186 發表於 14-3-14 12:01
我都想知呀佢真系好是但咖
咁佢其實想唔想讀書架? 定淨係妳哋想佢讀架?

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:par3186+發表於+14-3-14+12:01+我都

咁佢其實想唔想讀書架? 定淨係妳哋想佢讀架?
唔會,佢需然唔熱愛讀書啫,都知而加世界要求既,我諗佢只系太寵自己多d,平常事佢都系無乜所謂,煮到嚟先算咖

男爵府

par3186 發表於 14-3-14 15:30
唔會,佢需然唔熱愛讀書啫,都知而加世界要求既,我諗佢只系太寵自己多d,平常事佢都系無乜所謂,煮到嚟先 ...
咁可能真係佢性格係咁, 慣咗......
不過, 其實身邊總有d 咁的人, 而且呢類人總係好多朋友, 不過, 如果係自己個仔, 咁就唔係咁好囉...

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:par3186+發表於+14-3-14+15:30+唔會

咁可能真係佢性格係咁, 慣咗......
不過, 其實身邊總有d 咁的人, 而且呢類人總係好多朋友, 不過, 如果係自 ...
所以真系好無奈

首頁

尾頁

跳至