親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

聽朝出發,小朋友歲幾,香港出世,請問使唔使帶出世紙?定係passport就可以?感謝回覆!

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:聽朝出發,小朋友歲幾,香港出世,請問使唔

原帖由 肥騰騰B媽:) 於 14-03-13 發表
聽朝出發,小朋友歲幾,香港出世,請問使唔使帶出世紙?定係passport就可以?感謝回覆!

...
而家先問???帶passport,身份證or出世紙,仲要有台証,網上24小時可免費申請

大宅

回覆:小朋友去台灣證件

我印象中唔使出世紙,但我老公唔信,話去到唔俾過關就樣衰,所以諗住趁最後機會問吓,唔該晒~

joanne1206  多數安全著想我都會帶定出世紙copy,不過次次都唔睇。  發表於 14-3-13 09:17

大宅

引用:Quote:原帖由+肥騰騰B媽:)+於+14-03-13+發

原帖由 maggielau0705 於 14-03-13 發表
而家先問???帶passport,身份證or出世紙,仲要有台証,網上24小時可免費申請

...
感激相助!

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:我印象中唔使出世紙,但我老公唔信,話去到

我印象中唔使出世紙,但我老公唔信,話去到唔俾過關就樣衰,所以諗住趁最後機會問吓,唔該晒~

...
小朋友冇拎冇相張身份證,要带出世紙架!只有passport有權不比你過的,大人都要passport加身份證啦!

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:我印象中唔使出世紙,但我老公唔信,話去到

...
我女bb時已取身份證(冇相的,)每次都係passport+身份證過,到而家10age都一樣

男爵府

身份證 (香港出入境用) + passport 便可以,出世紙唔需要,我個小朋友由一歲到十歲都冇俾出世紙佢地睇 (香港同外國都係)。

大宅

引用:Quote:原帖由+肥騰騰B媽:)+於+14-03-13+發

原帖由 maggielau0705 於 14-03-13 發表
小朋友冇拎冇相張身份證,要带出世紙架!只有passport有權不比你過的,大人都要passport加身份證啦!

...
有呀,就係有身份證,所以我同我老公講唔使攞出世紙,帶出世紙麻煩過帶身份證。

大宅

引用:身份證+(香港出入境用)+++passport+便可以

原帖由 afternoontea372 於 14-03-13 發表
身份證 (香港出入境用) + passport 便可以,出世紙唔需要,我個小朋友由一歲到十歲都冇俾出世紙佢地睇 (香 ...
咁以後去旅行都好方便~唔該晒啊!

別墅

如果冇id, 咁係咪出世紙 + 特區護照 + 台證??

大宅

引用:如果冇id, 咁係咪出世紙 + 特區護照 + 台證

原帖由 singsing47 於 14-11-18 發表
如果冇id, 咁係咪出世紙 + 特區護照 + 台證??
基本上你一拎護照。就會有埋張身份証一齊

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至