懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我15 16中。。。好想自己湊返2年先再工作但又擔心家庭收入少左一截煩腦中

男爵府

回覆:有冇在職準媽媽爭扎緊做ftm

我無呢個福氣

珍珠宮

無得揀, 一定要番工, 冇工開食風

男爵府

回覆:wanmm323 的帖子

Me 2

禁止訪問

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 BK Milk勳章

大宅

我應該生完quit,休息半年加照顧bb
新年後先再揾工

禁止訪問

回覆:有冇在職準媽媽爭扎緊做ftm?

大宅

我遞左信,不過未必兩年唔做野。

男爵府

我蝶埋心水以後做FTM啦
之前爭扎左好耐,好似樓主甘,擔心少左一大部份收入,
但BB比錢更加重要,如果老公養到頭家就OK啦

男爵府

回覆:yiyi222 的帖子

我都係啊,我咁辛苦生佢出來,唔想比錢工人姐姐同佢去上playgroup! 想自己睇住佢大!煮好野比佢。。

唯有自己洗小D,幫老公慳多D,我連工人都無請,覺得既然我都係屋企不如自己做埋。。

男爵府

引用:我都係啊,我咁辛苦生佢出來,唔想比錢工人

原帖由 minimirror 於 14-04-04 發表
我都係啊,我咁辛苦生佢出來,唔想比錢工人姐姐同佢去上playgroup! 想自己睇住佢大!煮好野比佢。。

唯有自 ...
我同你一樣都係吾請工人,
吾想個B變小霸王

男爵府

引用:我15 16中。。。好想自己湊返2年先再工作但

原帖由 happygirl001 於 14-04-04 發表
我15 16中。。。好想自己湊返2年先再工作但又擔心家庭收入少左一截煩腦中

...
我係ftm, 每朝見到bb 望住我笑,就令我知道我呢個決定係啱既!

大宅

bb嘅生長時間係唔會返轉頭,如果有能力,嘗試做ftm

大宅

引用:無得揀, 一定要番工, 冇工開食風

原帖由 Littlecatta2013 於 14-04-04 發表
me too

伯爵府

我都苦惱緊.老公收入3萬多.供樓1萬.但我本身收入都3萬....唔知好唔好做ftm,但收入差一半

mrchuchu  卑我唔會放棄份工....  發表於 14-4-6 15:43
Wanpingping  我同你一樣,但是我辭佐工養胎,生完臭半年再返工。  發表於 14-4-5 18:55

大宅

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 BK Milk勳章

我而家都煩惱緊,六月就生,好快要決定,雖然我揾唔算多,但知道自己如果將來再揾應該揾唔到比現在好,我係有奶奶可以幫手湊,但自己又好想多啲時間對住自己bb。。。每日都在幻想如果公司比我停薪留職一年就好,但又怕到時唔捨得放低小bb了。。。

伯爵府

我本身月入5萬,係懷孕三個月已經quit左,BB係上天賜俾我既禮物,多多錢都買唔到。不過6299同自己父母不停有說話

別墅

Littlecatta2013 發表於 14-4-4 18:38
me too

大宅

收入高的媽媽要quit 實在係需要更大的勇氣,可能我仲未係母愛澎湃個類人,又可能過多幾個月先感受到,但暫時係想家庭收入多點,多過日日在家湊仔

大宅

之前我都想生埋第二個就做FTM,但條數真係越來越大,老公揾$0k,夠供樓,養4個人,但生第二個一定要工人做家務,如果下下自己做,又係冇左時間陪小朋友,大的入學,下下$,小的可以頭年半不用點洗$,但小朋友醫療保險一定要買,又係$,更不想係自己不返工,連比亞媽的$都冇埋,老人家可能又擔心我夠不夠$洗,所以最後決定做野,有邊個媽媽不想自己揍B,但香港地有份工對屋企人始終有個保障,萬一老公有乜事,自己還可以頂住下,小朋友3歳前冇乜記憶,只要有老人家睇,每晚和媽媽一起睡覺,BB還是好痴媽媽的

首頁

尾頁

跳至