婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:星期日家庭曰未嫁的姑仔永遠都是小孩?

我都係大小姐喺娘家

伯爵府

我返到娘家都係大小姐啦,有邊個阿媽阿爸唔錫自己個女架

大宅

樓主你覺得老爺奶奶辛苦,可能人地樂在其中呢?子非魚焉知魚之樂。沒有誰對誰錯。

珍珠宮

正常,好平常的事,你酸呀?

男爵府

WAKAKA, 我都係被招待

別墅

在自己亲生阿媽眼裡,永遠係公主!

侯爵府

認識瑞士牛牛第三回 DHA勳章 陪月勳章

引用:做女同做新抱ge+分別ja我返娘家都唔洗做只

原帖由 happystich 於 14-04-07 發表
做女同做新抱ge 分別ja
我返娘家都唔洗做
只係我冇大嫂ja
Agree

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

死啦, 我返到娘家都係咩都唔做架窩....
好彩我無阿嫂得個家姐

男爵府

我未嫁,但係去親我媽屋企都係食玩訓咋喎

別墅

回覆 jsri 的帖子

其实楼主是根据自己做人的准则上来说说而已, 我倒是觉得楼主的想法很好, 作为晚辈是应该帮帮手, 或陪陪说话, 至少会问问需要帮手不, 我觉得这是基本的教养问题. 不过每个家庭的文化和相处模式不一样, 只要他们自己愿意, 相处开心, 其实外人甚至兄弟姐妹都没有干涉的权利和必要. 希望我们自己教育我们的孩子时, 一定要做好言传身教.

附: 虽然我去我婆婆家里什么都不做, 但是我首先会问问婆婆需要帮手不(知道她不需要我帮手, 我的厨艺技术差, 但是礼貌上我会问问), 不要我帮手, 我就陪陪我婆婆拉家常, 说说话, 哄婆婆开心, 老人是需要哄开心的, 他们都活了大半辈子了, 不需要我们后辈自以为是为他们好的诲人不倦. 因为我自己爸妈也是80+, 所以我都是用同样的方法对待双方四大长老. 个人觉得其实对待老人犹如对待孩子一样, 站在他们的高度去和他们交流,也许很多观点就不会觉得是奇葩

jsri  説得很好,有教養很重要。  發表於 14-4-10 21:16

禁止訪問

大宅

我去到邊都唔洗做,因為c6做曬,如果唔系,做咩要嫁佢呀

珍珠宮

我返到娘家就係公主喇

男爵府

反去真係齋坐等食,尤其人多時更加唔到我出手

我估阿嫂冇眼紅啩,我都有唔該佢哋。反而係我家姐會寸我

複式洋房

我係娘家咩都唔洗做。嫁左餐餐自己煮飯,但不冼碗。老公得閒會幫手煮

複式洋房

回覆 giraheiyear 的帖子

沒必要看不過眼,由父母放任寵壞的子女,其下場是自食其果,不過最不幸會是他們的另一半,要接受一個成人港孩,不過當有一天她要做別人老婆和嫂子時,她自然會知道自己發生甚麼事,我姑仔上年已結婚但因其老公一個星期裏有一半留在大陸工作,所以其老公不在港時她便回媽媽(即我99家)住,99從不需要她弄飯和做家務,99覺得要她女兒弄飯這回事實在太可憐,本身我99都是一個頗懶的人,有二十四孝62代勞,我姑仔吃完飯就躺在沙發上甚麼也不用幹,所以表面看似做了別人老婆,但思路絕不是,若有了BB更不知她會怎樣,不過我們的角色還是做個乖乖的旁觀者吧!少管閒事吧!這是我的經驗,我試過跟老公說姑仔不對的行為,反給老公說我不對。不過我亦經多年train我老公,才讓他那十指不沾陽春水的手做點家務,而過程是非常慘烈的,過程中試過99太愛其兒子,還覺得要他做家務很可憐,所以父母寵壞自己的子女之同時,其實已帶來別人子女的不幸!

jsri  講得好  發表於 14-4-24 18:20

子爵府

回覆 愜意貓 的帖子

簡直跟我的 case 一样。。

禁止發言

首頁

尾頁

跳至