跳至

首頁

尾頁

民房

有冇媽媽係Edmonton, 住左4年都冇咩朋友, 好悶, 想識下新朋友

別墅

回覆:mickey0404000 的帖子

Hi hi! 我都係住edmonton, 不過係上年先回流回來。

民房

回覆:mc22 的帖子

Hi
點解回流,係咪有小朋友返黎讀書

男爵府

回覆:有冇媽媽係Edmonton

hello,我一家打算回流,可能在Edmonton落腳,可以介紹一下呢個地方嗎?我C6係公民我唔係。回流只係為小朋友將來著想!

別墅

引用:Hi點解回流,係咪有小朋友返黎讀書

原帖由 mickey0404000 於 14-04-14 發表
Hi
點解回流,係咪有小朋友返黎讀書
係呀,都係為左小朋友,早d回流,比佢地同我老公適應下,因為我老公唔係公民。你呢?都係為左小?

複式洋房

大家好呀! 我都係住係edmonton 架,剛剛有左4個月,過左黎就快6年喇

複式洋房

回覆 mrshau 的帖子

你好,我自己覺得Edmonton 幾好丫,有溫哥華,Calgary, Toronto 咁多唐人,學英文都好d... 生活簡單 (有人會覺得悶囉) 一樣有唐人餐館,一樣有 T&T supermarket... 係冬天真係幾凍,不過所有室內地方都有heat, 其實我又唔覺太過辛苦 (唔揸車就當然會辛苦好多), 天氣比Calgary 好 (佢地落雪多過Edmonton)...
不過都係好我個人既睇法,好多人都真係鐘意多唐人既地方。。。

男爵府

我c6響Calgary大,我以前去過探佢,真係好凍,大雪得好誇張

複式洋房

回覆 mrshau 的帖子

其實住落就慣,至少我覺得好過住多倫多果D,佢地好多時係冇咁凍同大雪,但好似今個冬天咁,就突然間勁凍同大雪,學校又停晒,又停電。。。

大宅

如無意外...我們一家四口...明年年中都會到edmonton

我想問問...你們的孩子會讀中英雙語的小學嗎?

https://epsb.ca/programs/language/chinesemandarinbilingual/

民房

回覆:mickey0404000 的帖子

我都住左4年,都係為小朋友要讀書,而家住係north, 呢區都算方便有T&T, 97
不過對我黎講如果有車,住邊到都差唔多

民房

回覆:小山竹 的帖子

我個女讀中英雙語,星期六再同佢返中文學校
中英雙語學普通話同簡體字,中文學校教廣東話同繁體字

侯爵府

引用:我都住左4年,都係為小朋友要讀書,而家住

原帖由 mickey0404000 於 14-06-03 發表
我都住左4年,都係為小朋友要讀書,而家住係north, 呢區都算方便有T&T, 97
不過對我黎講如果有車,住邊到都 ...
hihi. i m in Edmonton now, 趁summer回來睇屋和睇學校, 本身屋企人在south面, d屋好貴啊, 你north如何?

大宅

回覆 mickey0404000 的帖子

知道你有孩子在EDMONTON讀中英雙語
如無意外我們一家四口明年夏天到EDMONTON
我兩個女現在3.5Y同5.5Y
2015年9月就讀K同G2
可以做個朋友嗎
你孩子(們)多大
中英雙語 的中文程度 如何
他們喜歡上學嗎 是否M字頭那兩間小學其中一間(唔知點讀, 串唔到), 好似比較POPULAR

我是JOSEPHINE LEE
我的FB 用 [email protected]
常用email同上

複式洋房

North 果面d 屋普遍冇咁貴架,不過我自己鐘意住南邊多d, 我依家住SW ( 遲d 南邊都有T&T)

侯爵府

引用:North 果面d 屋普遍冇咁貴架,不過我自己鐘

原帖由 Siuwen 於 14-07-24 發表
North 果面d 屋普遍冇咁貴架,不過我自己鐘意住南邊多d, 我依家住SW ( 遲d 南邊都有T&T)

...
North面那區較方面?

別墅

Hi hi! 我都係住edmonton 架! 黎左3年, 有一個兩歲仔仔, 住north! 大家多d交流下丫!

民房

回覆:shockylo 的帖子

我都住northwest有個7age girl,你住northeast or northwest?

別墅

想問edmonton有冇類似bk 或hk discuss之類既forum?

侯爵府

引用:想問edmonton有冇類似bk 或hk discuss之類

原帖由 Candytwins 於 14-10-14 發表
想問edmonton有冇類似bk 或hk discuss之類既forum?
i want know too

首頁

尾頁

跳至