在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

牛年勳章

我對孖仔今年9月升K2,(11月出世),唔肯寫字,個女升小一,寫字好慢, 我一個人教三個,非常辛苦,下午12:30p.m.放學, 2:30p.m.
左右便眼倦.只教得一個孖仔寫字.3:30p.m.個女又番來.又要教
homework.有冇辦法可以令孖仔肯寫字.我想將個女去補習社,
但,又唔想使錢,因,自己可以教倒.
本想叫工人教其中一孖寫字,但,孖仔又唔肯.工人又冇耐性教.
孖仔己寫(早.上.下.大.人.口.1,2,3,4.A,B.C.D等)

各位!
我非常苦惱!!有冇方法教我呢!

水晶宮

我個仔讀K2時都是寫這些字,開始時小朋友是不大願意寫,你要鼓勵,就算寫得不好,都不要擦,由得他,要有固定時間,固定地方讓他寫,其實,下午這段時間,他們通常都想睡,如果他想睡就讓他睡,待睡醒時才寫,并告訴他,不做完功課,不准看電視及玩,如果做得耐,想休息,就讓他坐在原位休息,不能跑開,要他明白這是他的責任,明白什麼是work hard及play hard,當他們寫時,要不斷鼓勵,寫字環境都很重要,用耐心及鼓勵應該可以解決。

水晶宮

好媽媽勳章

我仔都係唔肯寫字.
老師話原來寫字係一種壓力黎o架,好多時因為佢地手勢唔正確,而令到佢地寫兩下就手攰.你可以試下買d泥膠比佢地玩,可以練手指力o架,手指夠力揸筆就冇咁辛苦,寫時都舒服do架.

原文章由 MariaTsui 於 07-9-27 14:19 發表
我個仔讀K2時都是寫這些字,開始時小朋友是不大願意寫,你要鼓勵,就算寫得不好,都不要擦,由得他,要有固定時間,固定地方讓他寫,其實,下午這段時間,他們通常都想睡,如果他想睡就讓他睡,待睡醒時才寫,并告訴他,不做完功課 ...
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

子爵府

牛年勳章

patpat234 & MariaTsui Mami,

多謝你意見,我有同teacher 傾過,他們都suggest買泥膠和粗晝筆比佢地.

另:有乜方法同一時澗 (same time) 教2個?
because have not time about 3:30pm 個返黎又要教
homework.

水晶宮

我都是同一時間教2個,不是孖,大仔5歲讀K3,細女3歲讀K1,我是在哥哥放學後在飯桌上教,因為他們有足夠地方,我坐在中間,大家一齊做功課,這時候不可以讓其中一個走開,當遇到問題時,要教他們排隊,要學習等待,教完一個再一個,開始時比較亂,但要堅持,慢慢他們會明白,記緊要心平氣和,有耐性,如果有時間,可以叫他們油顏色,對寫字有幫助。

首頁

尾頁

跳至