跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我未有之前, 99經常叫我地快d生,又話意願幫我地照顧BB. 可是我有左之後, 99 180度反口, 叫我地自己想辦法. 理由是她要經常去旅行&要去玩.................................

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

62 & 99

大宅

媽媽 +工人姐姐

子爵府

B大,E家婆婆湊,等細BB出世
就要請個印姐姐回來幫手一齊湊
因婆婆E家除了湊大B仲有大B的表弟
再要婆婆湊3個仲要煮飯,超人都唔得了

子爵府

原文章由 sugarmellow 於 07-9-27 17:23 發表
我未有之前, 99經常叫我地快d生,又話意願幫我地照顧BB. 可是我有左之後, 99 180度反口, 叫我地自己想辦法. 理由是她要經常去旅行&要去玩................................. ...

睇黎佢地都只係順口開河,唔會幫你架啦
你都係唸定...如可以咪請親戚,工人,託兒所
OR睇下屋企附近有D鄰居會幫人湊BB

別墅

奶奶+工人 !

大宅

99 & 媽媽都唔肯, 所以我同c6仲考慮緊......

男爵府

現在大B 公公婆婆湊
遲D細B出世就會自己湊返晒兩隻
但全職媽媽

大宅

我未結婚99一早講明唔幫, 我媽咪又身體唔好, 都未諗掂:-| :-|

複式洋房

奶奶同工人 !

別墅

請印傭or請香港亞姐湊

禁止訪問

大宅

想找本地阿姐湊,99一來年紀大,無記性. 很容易傷感情.

別墅

原文章由 Tiff123s456 於 07-10-10 09:37 發表
小余太,係邊到請香港亞姐同幾錢?

我就想找D part-time亞姐,但又唔知係邊到找。如果找唔到就請印尼姐姐。
我就唔多想俾99湊,因為一定"仲"亞B "仲"到飛起。同時唔想有唔同意見時煩。

...

你可以post勞工處or o係BK你住既區域o個到開topic呀, 我都係咁架! 我99住屯門, 而我就住葵芳, 我唔想一星期先見得佢一、兩日呀...佢上門既, 你就預3500-4500(睇時間長短啦). 如果送去佢屋企既, around3000-3500啦~but星期六及日要自己湊番囉!

伯爵府

Myself + maid for the first 5 months.
then only maid.....

珍珠宮

AGREE 好彩我當初都冇比我62 99 揍,唔係就真係............

而家佢地一個月見我大囡幾次,大囡都知佢地好虾,一見佢地就作反:tongue: :tongue: :tongue:

原文章由 Tiff123s456 於 07-10-10 09:37 發表
小余太,係邊到請香港亞姐同幾錢?

我就想找D part-time亞姐,但又唔知係邊到找。如果找唔到就請印尼姐姐。
我就唔多想俾99湊,因為一定"仲"亞B "仲"到飛起。同時唔想有唔同意見時煩。

...

珍珠宮

小余太,

係咪而家平咗 定係你比人揍既時間好短?-(

我大囡都係比人揍,由2個月我坐完月揍到而家,揍得好好,不過就貴你好多,但我覺得物超所值,因為佢揍到我個囡肥肥白白,(touckwood)又少 ,我一日都唔會打一次電話返去問佢點點點,佢亦冇話打嚟頭訴我個囡點曵曵,我好放心

當初我同老公都唸咗好多方案,真係唸到頭都爆埋,到最後,差d就已經落訂請印印,好彩最後落訂時冇實行到,唔係就真係有排煩,我見到其他人換工人換到怕,2年又可能要換一次,真係

而家我細b都係比返呢個ee姨,佢拍指心口認承我先唸住生,真係要感謝佢 :loveliness: :loveliness: 希望你地都搵到個好既工人 or 親人幫手,少咗擔心呢家野真係用錢都買唔到 雖然自己辛苦d,但都值

原文章由 小余太 於 07-10-10 12:16 發表

你可以post勞工處or o係BK你住既區域o個到開topic呀, 我都係咁架! 我99住屯門, 而我就住葵芳, 我唔想一星期先見得佢一、兩日呀...佢上門既, 你就預3500-4500(睇時間長短啦). 如果送去佢屋企既, around3000-3500啦~ ...

別墅

原文章由 maggiemaggie 於 07-10-11 13:44 發表
小余太,

係咪而家平咗 定係你比人揍既時間好短?-(

我大囡都係比人揍,由2個月我坐完月揍到而家,揍得好好,不過就貴你好多,但我覺得物超所值,因為佢揍到我個囡肥肥白白,(touckwood)又少 ,我一日都唔會打一 ...

Hi! maggiemaggie^^
咁請問夜晚係唔係你自己湊番呢? 你覺得辛唔辛苦呀?
因為我同好多人講我既方法, 佢地都反對 ...
哎...有時真係懷疑自己係唔係自大左...BB係唔係真係咁難對付呢?

大宅

我都係諗住日頭比人湊,夜晚自己攪掂。我都好怕好辛苦,但係真係好唔想屋企多個陌生人,我老公自己話唔想 BB係人地度過夜,所以佢一定要幫手。
其實BB有幾難應付,我覺得係睇o個爸爸媽媽既要求,如果你想樣樣做到最好既,當然唔容易啦,我一開始就決定左我個B係粗生粗養架啦。

大宅

原本媽咪話幫我湊, 但最近已經表明湊唔到, 因為某的原因, 其實我都好明白媽咪嘅難處. 奶奶就一早表明唔湊, 所以同老公都商量咗個問題, 我應該會自己湊(我其實好想), 但老公就要辛苦的, 壓力大的啊, 少咗份收入, 都要慳的洗.

首頁

尾頁

跳至