懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我上個星期 5 去廣華照 u/s, 醫生話我胎盤仲係低, 果下我都幾 surprised 同埋懷疑, 因為我個 c+ 早響 9 月中就話我胎盤已經上哂去, 順產絕對冇問題; 但廣華果個幾 young 既醫生又話如果到生果時仲係低 (佢覺得低) 就要開刀... 我唔想開刀喎!!!!!

老實講, 我一定係信 c+ 多 d, 但如果政府堅持話我唔可以順產, 我可以點做? 我預產期係 11 月, 已經轉唔切去 c+ 生啦!!!

大宅

或者下次產檢時,同政府醫生講下,
話比佢知你私家生話胎盤已經上哂去喎,
問佢係咪lor.起碼佢會"認真"再check多一次,
希望你可以在政府順產.

原文章由 tonimaow 於 07-10-1 18:57 發表
我上個星期 5 去廣華照 u/s, 醫生話我胎盤仲係低, 果下我都幾 surprised 同埋懷疑, 因為我個 c+ 早響 9 月中就話我胎盤已經上哂去, 順產絕對冇問題; 但廣華果個幾 young 既醫生又話如果到生果時仲係低 (佢覺得低) 就 ...

子爵府

你攞私家照的相去比廣華睇, 睇下廣華醫生點安排!

大宅

我有諗過要求個 senior d 既政府醫生比意見, 唔知得唔得既呢?

原文章由 BBrianma 於 07-10-1 19:18 發表
或者下次產檢時,同政府醫生講下,
話比佢知你私家生話胎盤已經上哂去喎,
問佢係咪lor.起碼佢會"認真"再check多一次,
希望你可以在政府順產.

大宅

我果日見政府醫生都有 print d 相出黎, 同我響 c+ 影果 d 差唔多; 佢連下面都幫我照埋, 仲係話低, 我都唔知點好.............

原文章由 magcat 於 07-10-1 19:26 發表
你攞私家照的相去比廣華睇, 睇下廣華醫生點安排!

禁止訪問

有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

大宅

唔好緊張la!! 政府e院係一定要你試左順產唔到先會叫你開刀ga!! 你到時順產比佢睇...證明你個c+e生係岩....佢地d政府e生就.......咩囉!!

原文章由 tonimaow 於 07-10-1 18:57 發表
我上個星期 5 去廣華照 u/s, 醫生話我胎盤仲係低, 果下我都幾 surprised 同埋懷疑, 因為我個 c+ 早響 9 月中就話我胎盤已經上哂去, 順產絕對冇問題; 但廣華果個幾 young 既醫生又話如果到生果時仲係低 (佢覺得低) 就 ...

您是我唯一的希望...唯一的夢想...只要您生活得開心快樂...就已經足夠!!

複式洋房

Although I didn't have any experience, I thinkyou should ask both doctors how to determine low position and high position. It may be help you find out a best solution.

珍珠宮

如果連政府醫生都話係低,你就更要小心d,你都應該知道政府醫生不是隨便叫人開刀的!

其實唔好對政府醫生有偏見,有好多政府醫生都好好,我都係政府及c+兩邊睇,有好多時我問相同的問題,政府醫生解釋得更詳細及認真給予意見,反而c+都不及他詳細!

大宅

我都覺得政府醫院現在資源咁少, 佢唔會隨便叫你開刀, 除非你真係有咁既需要, 因為我第 1 胎時, 都好擔心胎盤底, 或者盤骨唔夠位生 bb。

咁我最初產檢時, 係 c+ 政府 2邊睇, 可能搵左個唔係咁好既 c+ 睇, 佢次次都我問係邊度生, 聽到我話係政府生, 就對我唔係咁熱切, 一係話我胎盤底喎, 一係話叫我要驗咩驗咩喎, 試過小便痛同佢講, 佢就話怕我係尿道炎, 同我驗小便, 又冇話我知幾時有結果, 隔左2個星期佢都冇 call 過我話我知個結果, 咁我係廣華產檢, 將個情況同佢講, 佢只係助產護, 但都有解釋我聽, 其實我小便只係痛左 2 日, 唔係咩尿道炎, 但個 c+ 既態度都真係麻麻。我後來都冇睇佢。

我後來去過龔羽一度照 4d, 順便產檢, 問佢我係唔係胎盤低 & 盤骨夠唔夠位生, 佢就話我胎盤唔算低, 至於盤骨現在未能確定是否夠生, 但就算唔夠位, 但因為我係政府生, 政府係會要我先試順產, 生唔到再開刀。咁我結果都係順產。

所以我覺得你唔需要信晒個 c+, 你可以搵多個 c+照, 聽多個意見, 再同政府醫院既醫生傾。

大宅

多謝咁多位 mami 既意見, 我都明白政府醫院因資源問題唔會立亂叫人開刀, 一定係有必要先咁做, 但而家咁樣好似攪亂哂我個 plan 咁, 我一開頭已經知胎盤低可能要開刀, 亦諗住真係要開刀就會去 c+ 生, 到左 c+ 醫生同我講胎盤已經上左去, 可以順產果時我已經諗定 check 埋 B 型鍊球菌就可以唔駛再去 c+ 覆診, 點知而家政府又咁講... 最慘係開唔開刀唔係我決定, 係政府醫生覺得要開我就一定冇得 say no (佢冇同我講過會試產先, 同埋佢話胎盤低都夾硬要順產會大量出血), 講到尾我係要怕開刀只因為醫生既判斷而唔係我既實際情況.......
唯有再 keep 住兩邊覆診, 再聽下兩邊醫生點講啦.... : <

大宅

多謝咁多位 mami 既意見, 我都明白政府醫院因資源問題唔會立亂叫人開刀, 一定係有必要先咁做, 但而家咁樣好似攪亂哂我個 plan 咁, 我一開頭已經知胎盤低可能要開刀, 亦諗住真係要開刀就會去 c+ 生, 到左 c+ 醫生同我講胎盤已經上左去, 可以順產果時我已經諗定 check 埋 B 型鍊球菌就可以唔駛再去 c+ 覆診, 點知而家政府又咁講... 最慘係開唔開刀唔係我決定, 係政府醫生覺得要開我就一定冇得 say no (佢冇同我講過會試產先, 同埋佢話胎盤低都夾硬要順產會大量出血), 講到尾我係要怕開刀只因為醫生既判斷而唔係我既實際情況.......
唯有再 keep 住兩邊覆診, 再聽下兩邊醫生點講啦.... : <

首頁

尾頁

跳至