論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

我們的菲傭是做花園里的工作的,在我家工作了8個月,3月18號跳槽解約,走了之後4月16號他的教會居然告我變相解約,理由給他不該做的工作同不給洗手間用導致他辭工,損失了16個月人工,讓我賠償,對於他的誣告很無奈,今天已經把呈詞交給了調查主任,但是主任說 我要郵遞一份呈詞給這個菲傭,他給的地址是教會的,可是到至今都沒收到他的具體申索理由。我該怎麼做?

複式洋房

回覆:katkang 的帖子

你把她要求解約的信,最後交接費用簽收給調查主任即可。寫太多反而讓菲有機可乘。

happyelvis  Agree  發表於 14-5-1 13:14

公爵府

引用:你把她要求解約的信,最後交接費用簽收給調

原帖由 chennangang 於 14-05-01 發表
你把她要求解約的信,最後交接費用簽收給調查主任即可。寫太多反而讓菲有機可乘。

...
同意。你亦唔需要同佢果教會有直接接觸。

happyelvis  agree  發表於 14-5-1 13:13
stephen07leung  agree  發表於 14-5-1 08:03

洋房

多謝你們,遇見這種事真是好無奈,都沒請律師,也不知開庭是甚麼狀況,有些緊張。

大宅

引用:我們的菲傭是做花園里的工作的,在我家工作

原帖由 katkang 於 14-04-30 發表
我們的菲傭是做花園里的工作的,在我家工作了8個月,3月18號跳槽解約,走了之後4月16號他的教會居然告我變 ...
乜名教会,在那區,比大家知一下,
用Dxx 就得。

洋房

stephen07leung 發表於 14-5-1 08:04
乜名教会,在那區,比大家知一下,
用Dxx 就得。

還是不妥,等這見事情結束之後,我會用Dxx得。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

總不成又是勵x會吧? 佢專幫外傭告僱主的。

公爵府

引用:多謝你們,遇見這種事真是好無奈,都沒請律

原帖由 katkang 於 14-05-01 發表
多謝你們,遇見這種事真是好無奈,都沒請律師,也不知開庭是甚麼狀況,有些緊張。 ...
基本上初過庭,係唔需要律師既,調解主任會解釋你知。放心。

洋房

多謝大家,調查主任已經見過了,但是工人的申索理由都沒郵遞給我, 我現在不知是一定要把我的辯護呈詞給他郵遞過去嗎?

大宅

katkang 發表於 14-5-1 13:08
多謝大家,調查主任已經見過了,但是工人的申索理由都沒郵遞給我, 我現在不知是一定要把我的辯護呈詞給他 ...
一般呢d機構喺睇準香港僱主唔想煩嘅性格,從中取利!
情況等於財仔,工人欠錢,佢地打去你屋企,作用係搏僱主幫佢還,費事煩。

如果你有曬resign letter,樣樣black & white,唔洗擔心!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你有無佢封辭職信? 佢走時簽咗所有的文件, 預備齊文件, 到上庭時同件衰工人死過. 車, 佢一把口屈, 你有一把口駁. 因若成功屈到你, 衰工人同教會2份分架. 邊間咁衰教會? 咁屈人, 天主耶穌都唔靈.

洋房

我有他的辭工通知,出糧單,休假單簽名,他的毀約單,該有的證據我都有,擺明就是他跳槽誣告,可是沒有經歷过這樣的事情,出庭有點緊張。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

定D, 衰工人就係知你無經驗, 呃得過就呃. 如果你怕事, 鵪鶉咁, 咪任佢屈啦. 正賤人來架.

洋房

其實哩啲庭係勞工處啲主任主理的,主要解決你們之間的問題,睇你們提交的文件。

我試過,個工人又係識咗個X行會的人,人哋教佢點點點,無非想要錢,個會幫佢告我哋,教佢點做,個衰妹去到警局及勞工處仲要扮廣東話唔叻,佢本身好叻架。最後好彩我有齊所有文件,佢玩我唔到。

大家要記住,唔好怕麻煩,主人點乖都好,保障自己,出糧放假文件一定要簽齊收妥。

男爵府

回覆 katkang 的帖子

不用緊張, 係勞資審裁處都係大家把整件事再講一次, 同提供證據.
咁佢離職時, 佢用咩理由唔做?

如果佢話做佢不該做的工作, 咁係咩? 你要証明你俾佢做的家務同合同上寫的一樣,

如果話你無俾洗手間佢用, 咁佢去邊到解決..真奇怪

洋房

如果話你無俾洗手間佢用, 咁佢去邊到解決..真奇怪,

因為我們的花園里有單獨的工人房,他要過來家裡面用洗手間,他自己懶惰,選擇用花園里的簡易馬桶,我可從來沒有不讓他用家裡的。

大宅

引用:Quote:如果話你無俾洗手間佢用, 咁佢去邊到

原帖由 katkang 於 14-05-01 發表
賓正常嘅去曬加拿大!

留下D識少少,份大代表,垃圾中的垃圾,所以用賓,要加倍加倍小心,我会决定曰後,改番用印,當然也要小心,但看近排 BK D post 印印吾会找教会律師告你,屈你。

複式洋房

回覆:katkang 的帖子

不用给

洋房

chennangang 謝謝你的j建議,我咨詢了僱主協會主席,他說可以只郵遞菲傭的這兩點申索辯護。

洋房

回覆 katkang 的帖子

多謝大家!

今天看到主審法官把那個誣告我的菲傭聞的啞口無言,面紅耳赤,駁回他的申索理由,,真是太爽了。

Golden_Time    發表於 14-5-13 21:38

首頁

尾頁

跳至