少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

我今朝打得佢好犀利, 我個大b3歲, 番k1, 這一排唔知做嘜, 我叫佢做d野, 例如: 放學番到屋企叫佢自己除鞋除襪, 佢發脾氣唔做, 我就又佢企係唔好入黎, 我已經冇理佢冇打佢, 到最後(過左15分鐘)佢到喊住自己除.

到今朝我已經遲左起身, 趕時間番學, 食完奶叫佢企係身媽媽同你換衫, 佢仍然訓係到, 連續叫左佢3次, 佢當我耳邊風, 於是我兜巴星埋去連續打左4-5巴好大力, 我問佢係唔係聽唔到我講野, 佢話聽到, 我話唔係點解唔做, 我已經唔係叫佢自己換, 我叫佢企起身我同你換都唔聽.

現在我個心有d擔心, 會唔會打佢大力左d, 整到佢耳聾米大獲! 有冇媽媽同我分享下, 如果比你地會點做?

[ 本文章最後由 mktung 於 07-10-5 09:36 編輯 ]

民房

如果真的很嬲時, 我也會打, 因她講極也不聽, 當然盡量也不這樣做, 因個心也很不舒服, 不知是否三歲特別難攪, 因他們很固執, 堅持自己意思, 沒有辦法, 見招拆招

原文章由 mktung 於 07-10-5 09:33 發表
我今朝打得佢好犀利, 我個大b3歲, 番k1, 這一排唔知做嘜, 我叫佢做d野, 例如: 放學番到屋企叫佢自己除鞋除襪, 佢發脾氣唔做, 我就又佢企係唔好入黎, 我已經冇理佢冇打佢, 到最後(過左15分鐘)佢到喊住自己除.

到今朝 ...

大宅

哈哈...點解3歲小朋友都係咁既 , 不過你大巴大巴車埋去就...火得滯喎

我女都會咁, 好多時都會咁, 今朝先發生完之麻, 我又係訓晏左, 咁個女又唔願起身, 咁咪用公仔對手夾住佢套校服, 拖埋去張床度, 引佢換衫, 但佢換完衫後, 仍然賴死係張床度, 咁咪夾硬抱起佢, 佢扭架, 話要訓返落床, 咁咪抱佢去望下窗囉, 同佢講好多野分散佢注意力, 之後刷牙洗面都係用物件同其他野分散佢注意力, 等佢完成呢d動作先, 到出門口, 唔肯著襪, 同佢著又除返出黎, 咁咪由佢囉, 就咁著鞋走囉, 其實成個過程佢係發脾氣, 又喊住又要我攬又咁又咁, 我今朝心情唔好架, 但唔建議用打囉, 打呢個效果係最差, 讚就唔同晒喇
我都會打架, 咁係因為佢手搽左藥膏, 叫佢唔好放手入口, 叫極都唔聽, 咁就打左佢2下, 唔細力架, 係要俾佢知道個嚴重性, 個d藥膏食左真係會肚痛架, 打完之後話俾佢知我點解打佢囉

其實小朋友扭計係有原因架, 如果佢唔願起身係可能佢未訓夠, 家長係要俾少少耐性, 多d了解, 同埋3歲呢個年紀, 好多野都好煩架, 我成日提醒自己要控制情緒, 如果唔係我真係會打個女架, 之後自己減壓囉

一齊努力啦
原文章由 mktung 於 07-10-5 09:33 發表

到今朝 ...

子爵府

到今朝 ...

佢地呢個時間真係好反叛,係要同你作對的(我覺得有時
佢仲要係特鄧的)有時eq低時都忍唔住丙佢,
但真係要盡量控制自己,唔好打佢...有時手重整親佢都唔知
試下"乙水"下佢先,睇下work唔work,比d耐性..
我個人其實都好火爆又燥,但e家都要忍下,比多d耐性

別墅

囝囝3yr 今年讀k1..返全日..其實囝囝都唔係成日樓計..就係因為咁..所以佢一摟..我自己就發"皮四"(乙水佢唔掂後)..我eq底..唔係係無eq就真...咁我就打佢(次數不多.因囝囝都算易乙水)..但打完自己會好後悔..打完囝囝會乙水返.&講返佢有乜唔啱&要佢say sorry...而自己都會同囝囝講"對唔住,媽咪打你,痛唔痛等"有時覺得自己好變態 ?-(

禁止訪問

珍珠宮

BK Milk勳章

3歲既小朋友,真係好鬼難攪,我都成日叫自己忍下唔好打佢,點知就重衰,忍忍埋埋一獲過,重打得金
不過我都知打係唔好,所以而家我都唔打,多數都係鬧,次次都係由細聲鬧到大聲至聽,隔離左右都聽到慣,其實我都唔想咁大聽同佢講,不過細聲佢真係唔聽喎,係都要我大大聲佢至驚,你話死唔死呀
如果真係忍唔到打左佢之後,我都會好內疚,不過個一刻都係好難忍,
而家唯有成日同自己講,要好好控制下情緒,唔好咁大聲同打,紿終我都唔想佢大個又係咁,不過真係唔知做唔做到,努力:-|

到今朝 ...

複式洋房

教仔的勞氣事情多得一籮蘿。我也曾經有打仔仔,不過打完后都是很后悔,自己勞氣,仔仔沒有改好,又傷害母子感情。

最近我發覺有幾招對付我的4歲仔仔很有效,

Big Brother 的成長

大家看看是否可行?

[ 本文章最後由 ThomasEngine 於 07-10-5 16:27 編輯 ]

禁止訪問

大宅

唉....mktung我前日又係車左巴落我個囡度,而我同你既分別就係,我個就來7yr,事件係佢做錯野我教緊佢,就係我講野時,佢詐聾之餘重要唱歌 ,我真係忍佢唔住車左巴佢,就車左洛個鼻度流鼻血,之後都有d內疚,果晚自己重好傷心喊左出來,都唔知点解而家d小朋友....:cry:

到今朝 ...

複式洋房

ha ha, I used exactly the same way to ask my son to prepare himself before arriving home! It is a very good parenting way, but the approach also made me understand why most of the mums becomes: 'Day and Night Swan'

原文章由 sa2501 於 07-10-5 18:00 發表
佢唔換衫,就由佢著睡衣去返學, 等其他小朋友笑佢

放學唔除鞋... 係咪未返屋企之前已經扭計 ?
我通常返屋企前比定心理準備佢 : 返屋企喇, 返屋企要自己除鞋, 然後洗手, 然後飲 XX (his favourite drink/food) ...

別墅

My son also 3 years old very naughty, always cry and doesn't follow my instructions. I try not to hit him but sometimes really really angry, 1st try to talk and explain to him usually this is not work if he really make me very angry i will ignore him if he still cry and scream maybe will hit him, maybe 1 time per month:cry: :cry: :cry: I know this is not good but sometimes he really make me feel crazy:-( and sometimes my husband's family expecially my 99 and my family said that i didn't teach him in right way so he becomes very very naughty:tongue:

到今朝 ...

禁止訪問

水晶宮

基本上,我是不贊成打小朋友,雖然有時給他們激到很嬲,我都嘗試不打,努力控制自己,是因為我記得我小時候,如果不聽話,爸爸就會打,是很痛,很深刻那種,就因為這樣,當我對仔女激到我很嬲時,腦海中會立刻浮現我小時候爸爸很嬲想打我的樣貌,好像潛意識叫我用同一方法去教我的小朋友,我好驚,我不希望我對仔女也用同一方法去教導他們的孩子,相信武力可以解決問題,我都明白有時小朋友會很頑皮,不聽話,但加多一點耐性及愛心,是可以化解的,其實3歲小朋友是很細的,他們剛上學,可能不適應,嘗試從他們的角度想想,多些溝通,親子關係必可改善。各位媽媽,努力!

大宅

我都試過打我個2yrs囡囡, 有時佢扭得利害,
氹又唔得, 由細聲鬧到大聲都唔得, 我就會打,
但多數我遞起手佢就會叫唔好, 跟住我叫佢
認錯, 如果佢肯認錯我就抱佢鍚番佢, 再話佢
知佢錯乜, 問佢咁樣做得唔得, 叫佢記住。
我個bb好衰ga, 得我同佢响屋企, 佢會乖好多,
如果家姐or爸爸响度佢會好扭計。

大宅

只有一次...那時我還陀著細仔...一家出去晚膳,大女說要去廁所。因為公眾廁所頗污糟,所以我雖然大著個肚,都要凌空抱住佢,抱左好耐我腰同手都痛到就斷,佢重嘻皮笑臉冇"去"到,放低佢又話要"去",再抱佢又好似玩咁唔"去",又唱歌又亂摸個廁盆,最後我好惱,打左佢一巴...只是輕力打沒有起紅印...佢即刻唔敢再玩...雖然我依家都覺得佢果次真係幾抵打,但係...但係...我之前從來冇响盛怒下打人的經驗,而果次打左之以後...我的第一反應係...好震驚...點解我會用呢種方法哩...

之後我就冇打過。佢扭計時我都先深呼吸冷靜,再慢慢同佢溝通。依家佢真係好少對我扭計(因為唔work),希望係我策略既果效啦。
laughin' to keep from cryin'

洋房

我一定唔會打臉,只會打手同腳,其實佢係咪攰得滯呀,下次你起身時就叫定佢起身,等佢係床到典下先咁可能會好d。 可能你因為就遲到先咁緊張啫,relax...

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

我自己睇法係,打是一定的,重要重重手打,可能你們會感到奇怪...

打一定要在犯下嚴重錯誤才做,所以只係打過2~3次,要佢記得做了事打是有幾痛....但唔讚成小小事都打,這樣真係會有反效果的。

父母應多在小朋友角度看事情,多體諒,問題就會減少...

見很多家長都是因為自己遲起身,所以要催促小朋友,但問題唔係小朋友的錯,錯是家長自己遲起身而引發問題,為何要倒過來罵小朋友,小朋友對時間觀念比較弱,平時起身都夠時間,為何今天要這樣?請多在小朋友角度想想吧。

大宅

小朋友做錯了,你地用 "打" 黎話比佢知,佢錯左,應受罰。
做父母既都會有出錯既時候,你地有無唸過,如果你地做左一d事,小朋友覺得你係錯既,佢會有樣學樣,打返你轉頭。你地又點睇呢 ?

點解有問題時,唔先了解下點解會咁,打... 解決到問題嗎?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實大家有冇諗過, 你打佢, 係因為(1)你想教好佢, (2)定係只係想自己發洩?

如係(1), 我可以講係唔work, 只會越打越唔聽你話, 所以係無用….如果係(2), 咁你就要檢討啦, 呢個係關乎身教既問題, 教唔聽只餘仲學埋你, 你話幾弊….

所以總括黎講, 打係解決唔到問題, 只會令情況更壞, 對付小朋友, 只可以威脅同利誘, 只有咁先會收效, 我都係用呢個方法教仔, so far我覺得佢算聽話呀

首頁

尾頁

跳至