1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

阿女歲半多,但係除左飲奶積極,粥粉麵飯食一旦吐一旦,一日早晚兩餐奶 , 其餘都五多食野,好驚五夠營養啊,點算啊,極度偏食,有沒bb系甘啊,有沒媽咪幫幫手,好煩惱

男爵府

回覆:joicelie_e 的帖子

我個仔都係咁!一歲先開始肯食少少粥粉麵飯。又鍾意食濃味野,好煩呀!而家瘦到無人有喇,去健康院實俾人捉去見營養師

子爵府

有冇試過麵包? 好多bb都鍾意食的,甜甜地又可以搣來食。餸菜/水果食唔食?

子爵府

BB防敏心得分享勳章

回覆:阿女歲半幾,極度偏食,求打救!!!

試下唔同菜色啦,或者整得得意d吸引bb

侯爵府

2024勳章

試下果蓉先喇... 開左個胃口先慢慢加粥

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 笑得好勳章

平時冇零食, 叫肚餓先俾佢食, 會唔會好d呀

水晶宮

試下整啲得意嘅造型去吸引小朋友~~
平時佢肯唔肯飲湯啊??

子爵府

有冇試過餓佢耐啲,我仔而家都係咁架,唔太肚餓都唔係幾肯食嘢,而家下午唔俾嘢食佢,由佢到晚上可以食到一碗飯

珍珠宮

我細仔16個月,除咗人奶其他咩都吾食(有時一啖兩啖)
但佢中意飲湯,我每日都比湯佢飲(2碗分2餐飲)

複式洋房

我囡也是,近排仲要開始食了小小就掛住玩食物,唔肯再食!玩到四圍係!

子爵府

試下少食多餐,或者煲D湯水佢飲下補充D營養~~

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

煲D瘦肉湯,可以補充營養,又唔肥利,容易喂。

大宅

我囡又係18m...又係唔食嘢,只係飲奶,放咩入口都會唔食落肚,見到碗粥馬上喊,走!我都想知有咩辦法可以食多d嘢。

別墅

我囡19個月,早晚兩餐奶,其餘都係固體,佢而家食野都好飄忽,有時可以食哂兩碗飯仔,有時一碗都食唔哂,粉同麵包就好鐘意食! 我唔會強迫佢,問佢仲要唔要,佢識答你要定唔要,佢食到幾多就幾多!

大宅

畀面勳章

包D餃子雲吞,煎D蛋角,將佢唔食果D包入去朗下

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得佢系咪仲未適應到食固體吖

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

BB餅OR面包佢食嗎? 如果佢唔抗拒固體, 好大原因係佢唔鍾意你煮的東西. 又或者起初唔接受有 "渣"的東西.

我家姐個BB起初唔食固體, 是因為D粥沒有隔渣. 佢有日黎我屋企玩, 我整左D無渣粥俾佢, 拿拿聲就食哂.

男爵府

會唔會食滯左? 比下開奶茶佢飲,
我地間中都要比我姨甥飲下, 我地多數比衍生開奶茶, 飲完果日, 勁開胃.

大宅

引用:阿女歲半多,但係除左飲奶積極,粥粉麵飯食

原帖由 joicelie_e 於 14-05-05 發表

阿女歲半多,但係除左飲奶積極,粥粉麵飯食一旦吐一旦,一 ...
第一, 將晚上餐奶轉下午茶, 減少一半份量等佢晚餐餓d.

第二, 晚餐後不用有什麼補俾佢食, 試行3~4日

菜式方面, 玩厭食時我會將菜,肉,瓜,魚切到好碎, 加隻蛋煎蛋餅,香口嘢佢又like. 佢肯食的話下次再加字母粉一齊煎, 同佢講乖先有得食。

有時我會煮意粉+2粒芝士, 或者西蘭花三文魚撈芝士, 烏冬撈芝士都得, 咸咸地小朋友好like.

工人就會煮煎薯餅, 又係加晒菜蓉肉碎等, 又得

首頁

尾頁

跳至