論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

同Bun Bun 攪續約

QUOTE:
原文章由 reginewong 於 07-10-18 14:34 發表
Dear Mrs Rose,
請問我個工人08年2月完約(第一個約),請問駛唔駛咁早同佢攪續約?如果唔經Agent,自己同佢續約會唔會好複雜?請指示如何攪續約,謝謝。

唔駛咁早同佢攪續約,但而家要問定佢續唔續約。Bun Bun就可以唔經Agent,因bun bun一定識做renew。印印就比較複雜最好搵Agent攪。

Bun Bun話佢唔議攪續約,請問我幾時要去入境處攞乜嘢文件?自己同Bun Bun 要拎乜嘢文件?邊啲錢係我或Bun Bun 俾?請詳列。謝謝!

民房

幫賓賓攪續約

Dear MrsRose,

1. 是否先去菲律賓領事館,除了新舊合約,甚麼不用帶?

ID407 Contract:

2. This contract is made between______and _______on _____________合約上的第一段要寫的日期是否去菲律賓領事館那日才填上,即申請日期?

3. 2(B) The Helper shall be employed by the Employer as a domestic helper for a period of two years commencing on ___________ 如果我個賓賓6/2/08約滿,是否填7/2/08?which is the date following the expiry of DH Contract No._______for employment with the same employer.

4. in the presence of ____________
(Name of Witness)
請問此欄見證人可否是親人?如兄弟姊妹?

請盡量解答,謝謝

民房

幫賓賓攪續約

1. 是否先去菲律賓領事館,除了新舊合約,甚麼不用帶?

ID407 Contract:

2. This contract is made between______and _______on _____________
合約上的第一段要寫的日期是否去菲律賓領事館那日才填上,即申請日期?

3. 2(B) The Helper shall be employed by the Employer as a domestic helper for a period of two years commencing on ___________
如果我個賓賓6/2/08約滿,是否填7/2/08which is the date following the expiry of DH Contract No._______for employment with the same employer.

4. in the presence of ____________
(Name of Witness)
請問此欄見證人可否是親人?如兄弟姊妹?
請盡量解答,謝謝

民房

工人完約放年假問題

工人做滿2年已續約,並已返菲律賓放年假(Annual Leave),由
16/3/2008出發,26/3/2008返香港。請問:

年假是由16/3/2008至26/3/2008共11日?16/3/2008和
23/3/2008計唔計在內?因平日星期一至六是工作日,星期日是休息日。如果唔計,即只放了9日年假?如果剩返未放的假是否可補錢?合法嗎?請覆。謝謝!

民房

工人完約放年假問題

原文章由 mrsrose 於 08-3-27 23:49 發表

請用以下計算方法:

清付人工計到16/3。
新人工起計日26/3。
大假補錢14日。

對不起,我唔係好明?可能我講唔請楚,我工人的第二個新約已由8/2/2008生效。你的意思好似是今個不用付$3480全部人工?其實,我想問年假入面是否不包括星期日(即休息日),未放的假補錢是否合法?政府有無話唔可以用錢代假?

首頁

尾頁

跳至