烹飪搵食

跳至

首頁
34567...57

尾頁

大宅

熱血勳章

好毒... 本來想下月去日本買.... 但牛實在太大.

男爵府

引用:Quote:原帖由+bullbull1+於+14-05-30+發表

原帖由 dlp38 於 14-06-01 發表
請問珍珠糖係邊度買?
我在cc叔婆的富澤買。

我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

男爵府

鯛魚燒食譜:
材料:
低筋粉色 100g
泡打粉3g
油 15g (花生油除外,要揀淡味)
雞蛋100g (約2隻Msize)
糖25g
鹽少許
牛奶 55ml
入爐朱古力粒25g

做法:

1. 先把蛋打拂好,加入糖、鹽、牛奶攪勻。

2. 加入把已過篩的低筋粉和泡打粉、油攪拌成麵糊。

3. 如圖中的杰度。

4. 最後加入爐朱古力粒。(鍾意可以自行再加)

5. 掃油後,熱機直至見到綠燈著了,可以倒入麵糊。
要倒至麵糊谷起(唔夠麵糊,焗起唔會肥嘟嘟㗎)

6. 焗4分鐘。(深色啲可以再加30秒)

7.起模後灘凍,放入密實盒儲存。

liuliu    發表於 14-6-3 08:40
小虎與點點    發表於 14-6-2 23:00
我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

大宅

畀面勳章 陪月勳章

引用:鯛魚燒食譜:材料:低筋粉色 100g泡打粉3g

原帖由 bullbull1 於 14-06-02 發表
鯛魚燒食譜:
材料:
低筋粉色 100g
好靚呀

男爵府

回覆:kitchu1986 的帖子

想問500牛夠用嗎?我家沒有p仔

男爵府

引用:想問500牛夠用嗎?我家沒有p仔 +

原帖由 littleyoyo 於 14-06-02 發表
想問500牛夠用嗎?我家沒有p仔
唔夠,買1500w好啲。

男爵府

回覆:bullbull1 的帖子

Thanks ,我已經找到代購買特別版(紅色的),期待中

bullbull1    發表於 14-6-3 10:55

子爵府

好媽媽勳章

回覆 bullbull1 的帖子

買牛要幾$架?安全?可影張相來看嗎。

男爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

where can I find the agent to buy in HK?

男爵府

pipip929 發表於 14-6-3 00:26

買牛要幾$架?安全?可影張相來看嗎。
隻牛size: 24x 12x19cm$550。
你問安全嘅意思係唔係指會唔會燒機?我用到而家都冇事喎。

大宅

好吸引呀....

伯爵府

bullbull 我都訂左機喇 希望月中有得玩 又可以跟你學野嚕

伯爵府

Mimmy 發表於 14-6-1 12:17
1500w牛,深度就好似個airfryer咁樣

男爵府

引用:回覆+bullbull1+的帖子bullbull+我都訂左機

原帖由 ARTOH 於 14-06-03 發表

bullbull 我都訂左機喇 希望月中有得玩 又可以跟你學野嚕
你都訂咗?係唔係又係因我中毒呀?好呀,大家齊齊玩啦!

伯爵府

bullbull1 發表於 14-6-3 21:50
你都訂咗?係唔係又係因我中毒呀?好呀,大家齊齊玩啦!
我訂在呀, 最快6月中到 。
我係在各大群組認識到新玩具 , V機近期大熱啊 

希望快快有得玩呀

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

樓主, 你果款已經"生產終了"
新款係VWH-110-W
http://www.vitantonio.jp/vwh110w
唔知有咩唔同?

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

樓主, 想問下其實有其他牌子都有WAFFLES機, 呢個牌子有咩特別之處?

大宅

畀面勳章 陪月勳章

回覆:日本Vitantonio鬆餅機做出黎嘅waffle真係超正(鯛魚燒食譜P.5)

有無jm用過甜甜圈板??我整親都失敗

bullbull1  我未整呀,幫唔到你呀~~  發表於 14-6-5 14:55

男爵府

廷廷媽 發表於 14-6-5 09:06
樓主, 你果款已經"生產終了"
新款係VWH-110-W
http://www.vitantonio.jp/vwh110w
係呀,我嗰款停產喇。不過而家喺amazon仲會見到貨尾賣,多數會包多一個模出售。(變相平啲)新款好似係個手柄位唔同,其他好似係差唔多。

男爵府

廷廷媽 發表於 14-6-5 09:09
樓主, 想問下其實有其他牌子都有WAFFLES機, 呢個牌子有咩特別之處?
哩款可以轉好多模,即一部機可以做到好多唔同款嘅食物。另外因為馬力大,所以焗起嘅成品用嘅時間相對少。我都有用過其他款waffle機,但有啲係唔夠馬力,焗成6分鐘都唔多熟,又或者焗出黎嘅成品唔夠脆。V仔焗出黎嘅waffles真係拍得住街食嘅水準。

首頁
34567...57

尾頁

跳至