婆媳關係

跳至

首頁
23456...16

尾頁

大宅

熱血勳章 畀面勳章

引用:Quote:iamcaca2 發表於 14-6-17 11:33 係囉

原帖由 elaine_20hk 於 14-06-17 發表
樓主,你自己看開D,或者以後少見佢地,盡量唔好記住啦,費事有條刺成日吉住自己心口啦,你99永遠都唔會明白你心 ...
每個人都有宗教自由,邊有得迫㗎?
咁做好變態…

rolex_b  要我死咗之後仲對住佢, 我寧願落地獄  發表於 14-6-25 11:50
曼谷奶茶    發表於 14-6-17 20:36
elaine_20hk  佢地既宗旨係話全家族都信,死後天堂團聚  發表於 14-6-17 13:14

大宅

回覆 momama 的帖子

男爵府

回覆 iamcaca2 的帖子

好怕人成日叫人返教會, 好難頂, 雖然明白佢覺得佢嘅信仰係最好, 但係每人想法唔同, 我會答佢幾時返教會, 主自有安排, 未係時候就未係時候

dream100  我有個虔誠既舊同學同佢信佛亞媽講:將來你必落地獄  發表於 14-6-18 10:43
dream100  好多基督徒認為除左基督教, 其他都是異端.  發表於 14-6-18 10:40

水晶宮

畀面勳章

回覆:基督徒99...話我未婚有左BB令佢全家都好傷心!話係不幸

我已經盡量唔俾我女跟99返教會!

大宅

回覆:ZetaGundam 的帖子

意外點知je

別墅

我覺得, 你奶奶咁講又無錯, 因為佢真係一個好神心0既教徒, 仲要係一個傳道人.
佢咁講都只不過係從佢0既信仰層面上出發.

當然, 在你聽落, 你一定好難受, 因為你會覺得家陣我有左你地家0既骨肉, 點解你竟然咁對我? 你會咁諗, 係因為你唔明白一個教徒對自己教0既教義, 信仰係可以好神心, 難怪當時毛澤東好反對平民百姓有信仰.

最重要係睇你男人佢點處理.

rolex_b  agree with prince0214   發表於 14-6-25 11:52
prince0214  如果佢有個女發生咁嘅事,佢會以呢個態度逼自己個親生女咩?一定唔會囉~~~所以呢啲用自己把尺去度人嘅小人,早啲返去基督嘅懷抱啦!世人唔需要佢!   發表於 14-6-17 12:57
chababycha  "佢咁講都只不過係從佢0既信仰層面上出發"咁咪即係自私+唔理人感受囉,點解一黎就從佢0既信仰層面上出發,而唔企喺樓主感受上出發?講說話唔識圓滑啲?講到佢自己信教就一定岩晒   發表於 14-6-17 12:28

公爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

加油

禁止訪問

引用:我明白你有左bb係好擔心,但你亦都要明白未

別墅

回覆 壬子女 的帖子

其實樓主同佢奶奶根本係觀點與角度問題. 如果正常一個家庭, 無宗教信仰, 個奶奶知道未來新抱未婚先懷孕, 基本上佢都唔會有咩太大反應. 但係依家樓主唔係. 唔好再去批評邊個0岩定錯, 自私定唔自私呢個問題, 因為永遠都唔會有答案. 樓主個奶奶係一個傳道人, 呢個係事實, 不如睇下佢地點樣去解構呢段關係仲好.

elaine_20hk  樓主解決左好耐,依家只係講番當年既不快感受咋  發表於 14-6-17 13:16

大宅

引用:放鬆心情有bb唔可以太激動,你地有感情基礎

原帖由 penpenvivi 於 14-06-17 發表
放鬆心情有bb唔可以太激動,你地有感情基礎,經濟基礎,2個有信心維繫一個家就可以,之後嘅問題等你老公面 ...
全對,男人做得出,就要承擔得起,係佢企出嚟維護你嘅時候!!
即使將來唔認你地,都無所謂,邊有人宜家咁守舊,宜家連同性戀都合法結婚嘅年代,一齊7年有感情基礎有咗又有幾奇?有病!
你問佢係咪想你落仔?如果係咁,咁佢地間接殺死一條生命,佢地係基督面前有無罪?內唔內疚?

大宅

拍左拖7年幾有性行為好正常,冇反而覺得奇怪

侯爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

想知後續~

大宅

引用:Quote:msbear+發表於+14-6-17+11:43+回覆+i

原帖由 iamcaca2 於 14-06-17 發表
哈哈,多謝你所以我成日同自己講:
你有你既信仰,我有我既生活
你話我地信瞓教!再嘈,轉登去拜神裝香俾佢睇!激死佢

複式洋房

好!繼續講故事…

上次講到99知道我懷孕後第一次見面既情況
佢要我地圍圈圈,用信仰角度討論件事足足一個鐘!
(我一直望住個鐘)mg:" />mg:" />
仲叫我同c6搵日同佢一齊誠心去上帝纖悔...
一個鐘後,先用二句關心下我做左產檢未?我爸媽知道未?
佢面色一直都係好沉重,無笑容
佢比我既感覺係全程都focus 係信仰2個字
完全忽略左重點係about bb既野,我身體點呀,叫我介口呀…等等
好在果晚唔洗同佢一齊食晚飯,咪真係咩都食唔落

過左2個星期後…
我以為99會開始接受同消化我未婚懷孕呢件事
心情應該會好dddddddd掛,會有番dddddd抱孫既喜悅
但原來係我諗多左…

- - - - - - - - - -

(about 結婚擺酒安排)

99自己打電話比我:
一開口就話,佢地唔想大搞,都無諗住要擺酒,所以男家只需要一圍
佢同佢個仔都唔會請佢既朋友黎
仲話如果要擺多一圍的話,佢會拉埋62同男家一個都唔會出席
隨便我女家鐘意點搞就點搞,擺幾多圍都得喎

我一聽到佢話男家只擺一圍,更加可以全部男家唔黎飲…
我果時係電話入面即刻喊左出黎!(第一次比99整喊...)

我心諗:下…男家總共一圍?我明白佢既宗教立場唔想請佢d同事朋友黎,
無所謂既!但佢完全無諗過佢個仔,連佢個仔想請下d朋友同同事都唔得!
我忽然覺得99其實都幾固執同自私,要人地跟住佢果一套行…
雖然我肚入面有BB,但唔可以比我c6同佢d fd分享下佢結婚既喜悅咩,
連我c6想請佢既朋友去飲都唔得,會唔會太過控制慾?
點解開開心心擺酒…要搞到男女家分裂咁?

btw 99聽到我喊都無咩反應…唔擔心我會動胎氣喎
我仲以為佢聽到我喊會唔講住,比我冷靜一下
但99繼續講佢只擺一圍既原因 (無理到我既喊聲)
原因…大家都估到啦!就係佢既信仰唔想比人知佢個仔未婚有左bb
但其實唔講都無人知,可以結左婚先左同其他人講有左BB

收左線後,我係自己房爆喊...
我媽聽到我喊,問我做咩事
我同佢講哂全部,佢一直都知我99係基督徒,但都無諗過99咁偏激
我媽抱住我同講:
...傻女!雖然你未結婚有左bb,但無論點都好…
結婚同有左bb都係一件值得開心既事
你依家唔可以喊架啦,咪對身體唔好…
媽媽唔想你嫁得咁委屈,結婚係要開開心心嘛
如果佢地男家一個都唔黎的話,無所謂架!!
我地唔會介意,我地女家咁多親友,只係女家擺酒完全無問題架
唔好再喊啦

果時聽完媽媽講,個心定左D,但比媽媽既說話感動左
反然喊得仲勁…哈哈

(諗番起我媽呢番說話…我又喊多一次了
紙巾呀…唔該都係媽媽最好)

事後,我都有同我c6講佢媽只想擺一圍
佢知道我好擔心擺酒既事
因為時間好緊逼!因果時3個月後就要結婚同擺酒,怕就見肚
我地只係得2個月多dd既時間去籌備我地既婚禮
我c6最後同佢媽講左好耐好耐...
最後先比我c6請2圍朋友,姐係男家總共3圍
99仍然1個同事1個朋友都唔請
相反我媽只係同事都請左2圍……
佢地2個對我地結婚既喜悅感差好多呢

(繼續…待續) 多謝收看 :D

地震寶寶  都係媽媽好  發表於 14-7-10 04:24
rolex_b  始終都係自己媽媽好  發表於 14-6-25 11:57
彭三順  我會覺得99佢愛面子多於愛孩子囉 x2  發表於 14-6-24 16:53
pigdull_kwok  我會覺得99佢愛面子多於愛孩子囉  發表於 14-6-21 03:04
theclacheng  我會覺得99你要脅我呀!我無所謂,唔黎咪唔黎囉!我個世界唔會因為你而停低  發表於 14-6-18 12:23
feifei_baby  99一定要關心新抱同個孫?有咗大哂全世界都要就哂你?你仲好細個嗎?  發表於 14-6-18 09:17
SantoriniBB  其實時間好緊迫,為左你身體著想,係咪一定要擺酒吖?好辛苦架喎。
要好好保重  發表於 14-6-18 08:39
lemonon  無錯,  就算係教徒朋友都唔覺個個都咁偏激.  發表於 14-6-17 20:15

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

prince0214 講真,呢個問題男女都有責任,
到左呢個地步,兩個都訓示有乜問題呢?

佢係傳導人,就係會遇到一D人會好似你咁話
「你自己都教唔好個仔,有乜資格話我!」,
佢都好難做。
如果你問我,我覺得男女都兒戲左,
我本身都好唔鐘意基督教,
但老實講呢件事,世伯伯母係唔係基督教都一樣會嬲

warm_warm  Agree!!!!!  發表於 14-6-17 22:34

男爵府

回覆:基督徒99...話我未婚有左BB令佢全家都好傷心!話係不幸

我諗咁啦,你99返左三十幾年教會,佢既婚姻,事業都建基於宗教上,所以係好難接受阿仔未婚搞大人個肚!

你唔駛喊既,有自己媽媽錫咪得囉。最緊要係你c6擋住99,99唔請朋友同事係佢既事,你c6想請咪請囉!

利申:我係基督徒,但唔係由細到大信,會尊重人唔批評人地睇生肖,唔會迫人信果隻。

我有個親戚(都算幾親)都係咁,佢係好唔尊重人既基督徒。例如幾年前有個長輩過身,佢會帶埋佢班教友踢館(殯儀館)果隻!封棺人地叫佢拎埋面佢又要望實咁!咁佢個仔未婚搞大人個肚(仲要廿歲未夠)
佢都無通知親戚觀禮(無擺酒)。而我上年結婚請佢(係幾親既親戚),佢都一家唔到潛水唔想見人!

不過呢,個孫出左世就溶化左,依家都好開心咁。

樓主唔駛太擔心,你99唔係壞人,只係個人rigid啲,無咩彈性咁囉。

男爵府

同埋樓主你要明白一件事:把口生響人地度你管唔到;如果一啲違反左規矩既野(例如多數人係結左婚先有BB),你要接受被長輩批評下,即使佢地唔係有宗教都會有人指指點點。你唔想聽佢地都會照講。

至於點樣令呢啲說話對你傷害減到最低,就要靠你智慧同埋胸襟了。

公爵府

畀面勳章

你99覺得無面,擺個神上台,實際係返教會俾人講閒話,做唔到榜樣去傳道。。。如果係咁緊張,你地拍拖7年,早就同個仔洗腦洗得乾乾淨淨啦!

大宅

回覆 JFL 的帖子

同意呢位sis的睇法,你99作爲傳道人,系佢立場當然唔希望會系咁様,佢不停向别人宣揚教義,但偏偏自己不能以身作則,呢點的確可以明白你99點解覺得不開心的,但佢話雖如此,又冇逼你做什麽唔好的事,大家多體諒些啦,你希望佢體諒你懐孕的辛苦,你都要體諒翻佢作爲一個傳道人的難處。自己阿媽當然最好啦,這個不能比較了,你99何嘗不是一様愛錫你C6呢,呢件事你C6一定最大責任,佢要企住來保護你,既然C6都企你果邊的,你就不要唸咁多了,講真你99的說話真心不算難聼,慢慢淡忘吧。
到孫仔出世,你99開心都來唔切了。
擺酒的事,其實你C6要做好多功夫,不應將責任推比你的,最好99同C6商量,再轉逹比你聼,避免你同99之間的誤會越來越深,佢作爲男人就必需承担架啦。
祝你們幸福!

Mrs.KarenTse  Agree  發表於 14-6-18 02:41

大宅

0o千雪o0 發表於 14-6-17 08:43
其實我又唔理解
一方便又未想結婚 , 一方便又想生仔 。
搞錯啦,樓主話本身plan5年後先結婚,但係點知有左bb要提早結

首頁
23456...16

尾頁

跳至