少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

明天阿仔將完成3天的學校畢業營回家,快12歲的他, 跟非學校的制服團隊去過4次宿營。第一次有打電話回家(好夜), 第二次玩到唔記得阿媽,冇打,我好唔高興,第三, 四次都係完左camp因為約左公司樓下等先打俾我。佢昨天入camp,第一次玩三日兩夜, 學校通告話有時間安排學生打電話回家報平安, 我等左成晚都冇電話。阿仔同學用whatsapp 同佢媽咪報左平安, 我仔的非smartphone. 我請果個家長(都相熟)whatsapp佢仔叫阿仔打返來, 否則會生氣~ 都冇影~

始終小朋友, 佢仔有冇講我都唔知。出發前一晚和當天出門口我己叮囑阿仔給我電話, 他都說好的。又係口爽爽(似足佢老豆, 所以我先煩) 如果今晚佢唔打回來. 明天返回學校解散,大有可能若無其事就咁返屋企(他一向自己搭巴士放學),我係為此好唔like, 嘮叨或罵他好似無咩用(之前試過), ignore 佢好嗎? 好唔好同佢講佢違背承諾罸佢? 罸咩? 點先令佢以後記住~

不想搞到關係太差, 怕佢反叛, 又想佢學下有同理心, 想下做阿媽的擔心, 有經驗的媽咪, 唔該教下我啦~

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

你唔可以打比佢?
會唔會個個同學都smartphone..你仔唔好意思拎普通電話出黎..所以唔打?

我仔上年小四升小五SUMMER去CAMP...佢有打比我...小五跟學校去CAMP都有...但係好快收線..佢唔係老師比打電話的..佢話老師冇比時間佢地打電話...只係佢記得我叫佢打..我好WORRY..所以佢偷雞打比我...

之後有次佢去同學仔屋企玩..其實我都送到佢去同學屋企樓下...叫佢入到屋打比我冇左回事...我打比佢...佢話同同學傾計中...唔記得......咁我同佢講好左幾點要走...太婆係MTR接佢...夠鐘又唔打比我..我打比佢..佢先話準備緊行去MTR...同太婆會合左又唔打比我..又係我打比佢...去到太婆家又唔打...
每次我打完比佢...提佢幾時要再打比我都冇左回事...
果晚我就剷到佢上天...比左咁多次機會佢..提埋佢要幾時再打電話比我都冇左回事....所以果次之後佢提過無數次去同學仔屋企玩我都SAY NO..原因係我唔放心,佢太冇交帶....

依家偶然佢去興趣班,我唔會送佢去..叫佢自己..到左打比我...我同佢講明係TEST黎...如果佢每次都記得打比我報平安...咁下次再有同學邀請...佢就可能有得去..

咁我仔知果次去同學屋企係佢自己衰左,我打左N次比佢提佢要再打比我佢都冇左回事...所以佢都冇反對我唔再比佢去同學屋企

Johnnylaisma    發表於 14-6-25 09:06
Johnnylaisma  佢一路冇開電話  發表於 14-6-25 08:48

禁止訪問

回覆:兒子又無交帶, 明天我該如何面口

大宅

阿仔琴晚打左電話俾我啦~ 佢話第一晚玩得好攰唔記得左。

佢平時好痴身, 行街都要繞實我, 可能男仔, 始終貪玩冇咁有心肝。
試過上堂時無端電話響(cold call)佢好怕老師罵, 所以佢要打俾我先開機, 一講完就收線, 佢話老師唔俾隨便用電話。

水晶宮

回覆:兒子又無交帶, 明天我該如何面口

我要求兒子在以下日常情形打電話比我:
1)每日下午放學在學校上校車前;
2)到目的地(eg, 興趣班、嫲嫲家),無論工人姐姐是否陪伴;
3)出發去另一目的地;

目的是訓練他有交帶。他有時亦会忘記,暫時都可接受。

我仔有時会參加同學聚會,由其他家長照顧佢,我也会叫我仔在特定時間打電話比我,eg 晚飯後,好讓我預時間去接佢。由於我講明若然我仔冇交带,我再不會給他參加類似聚會,所以我仔so far 都叫做ok交帶。

至於跟學校去camp, 老師已講明不准打電話返屋企,所以我地一班家長都抱有“no news is good news ” 的心態。

男爵府

回覆 Johnnylaisma 的帖子

呢位太太,我用男士角度講下,先講打電話返屋企報到呢種做法,我細個都好憎厭,果時覺得好醜,會比人話裙腳仔,唔想打,又或者我唔使打比阿媽覺得好威,男仔係會有呢種心態,好正常!
況且,去咗camp有阿sir miss睇住,有事一定會打比家長,個camp又有schedule嘅活動,冇活動時就梗係同同學玩呀,傾計呀,玩到夜一夜架啦,其實係冇乜時間打比阿媽,記得時都夜,費事打!陣間又鬧點解咁夜,咪嗦性唔打囉!又係好正常!呢D係佢自己開始考慮過各種因素而做嘅決定,唔係叫冇交帶。

實際D,你比佢去camp都係想佢獨立D同與人相處多D,下下搖控住冇意義,比佢全心全意參與重好,有D嘢你知道咗又如何,例如佢冇沖涼,你叫佢即刻沖,你估佢會咩!?呢個情況發生過係我細個,最近又發生過喺我個仔身上,老婆鬧佢,收咗線我都同老婆講返同一翻話。

幾日唓!有人睇住真係唔怕喎,用呢D時間同老公去玩下放鬆下,二人世界下,你個[大仔]都要你照顧下架!

birdbird  哈,上年11月我仔跟學校去露營,我真係預咗佢唔会沖涼,d衫褲整爛。其實個人安全回來就得.  發表於 14-6-25 13:37

首頁

尾頁

跳至