烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

現身處台灣,書局有75折,啲台灣出嘅cook book變得比香港平好多。

我想問有邊本書大家都推介我買呢?

不論菜式,唔該晒!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

monsterparentss 發表於 14-7-15 08:53
現身處台灣,書局有75折,啲台灣出嘅cook book變得比香港平好多。

我想問有邊本書大家都推介我買呢?
以下作者都買得過:

蔡季芳老師的3杯麵粉72變(強力推介),糕與粿(如喜歡台灣的糕點),阿芳的私房菜,阿芳的拿手好菜

阿基師的阿基師偷呻步(唔貴可以考慮)有好幾本架,阿基師、詹姆士:型男大主廚

孟老師的100道麵包,孟老師的100道蛋糕,孟老師的中式麵食

如果你搵到的話,老一輩嘅傅培梅同李梅仙老師嘅食譜書都係寶,不過以前唔會有好多彩色相片同清楚步驟,但兩位老師都不藏私,好多貼士,只是而家佢地嘅書已經好難搵。

ceci_tse    發表於 14-7-17 15:53
casscassy  勁  發表於 14-7-16 03:39
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

引用:Quote:monsterparentss+發表於+14-7-15+08:

原帖由 rose-mag 於 14-07-16 發表
以下作者都買得過:

蔡季芳老師的3杯麵粉72變(強力推介),糕與粿(如喜歡台灣的糕點),阿芳的私房菜, ...
多謝介紹我記低先!遲啲去台灣我一定要去尋寶

男爵府

回覆 rose-mag 的帖子

嘩!真係好多謝你呀!

等我出返市區再慢慢尋寶先!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

monsterparentss 發表於 14-7-16 04:08
回覆 rose-mag 的帖子

嘩!真係好多謝你呀!

唔駛客氣,漏咗兩個好嘅老師唔記得介紹,一個係Carol老師胡涓涓,
烘焙新手必備的第一本書,烘焙新手必備的第二本書,
自在生活:涓涓的101道家傳好味,Carol不藏私料理廚房,
麵點新手必備的第一本書,烘焙新手變達人的第一本書,
全部都好值得買。

另外如你鍾意整日本菜可以搵下MASA老師嘅書,佢係日本人住台灣,
出過幾本書,近排又有新書出,在廚房遇見MASA,到MASA家學幸福料理,
在廚房玩:MASA之幸福點心時間,我都睇過覺得好好,詳細又有小貼士,
MASA老師好生鬼,仲會畫埋公仔。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珊瑚宮

回覆:台灣cook book

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

引用:Quote:monsterparentss 發表於 14-7-15 08:

原帖由 rose-mag 於 14-07-16 發表
以下作者都買得過:

蔡季芳老師的3杯麵粉72變(強力推介),糕與粿(如喜歡台灣的糕點),阿芳的私房菜, ...
你講呢幾個廚師,我都好中意,成日喺d台灣烹飪節目睇佢地煮餸,尤其是阿芳老師,佢教果d台灣地道小食,正

別墅

以上既書我全部有
另外推薦超厚既書
特別係法國藍帶既書同大師級書
不過呢D書要有基礎…無咩圖
整果醬可考慮買
果醬女王Christian Ferber
日本主廚可考慮買
小山進
我家收藏過百本食譜以上
次次去都係寄船一個月到

下次去可上博客來訂,係7-11拎