自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

想去孤兒院做長期或短期義工,在網上找過,但很多都是叫人去雲南或做無國界義工, 但我唔可以離開香港, 所以請問大家有無介紹呢?

最好是小型的孤兒院,因為我覺得大型的(如保良局)等已經有好多人捐錢比佢地,但小型的就資金應該少D?!
thanks, 唔該晒!
成長的代價,就是家人一個一個地離我而去嗎? 長大,正是越來越多的痛苦與孤寂. 他們的離開叫我心痛... 我永遠記得,他們給我的就是一生中最好的東西。

禁止訪問

別墅

回覆 #1 很想當媽媽 的文章

我都有興趣呀, 我都搵過, 亦暫時想在香港做義工, 唔知有冇人知可以喺邊度搵呢?

大宅

香港人都唔願生, 而且經濟唔差, 唔係有好多孤兒. 不過有愛心既家庭可申請做寄養家庭, 把小孩接回家暫時照顧. 不過好似要求都好嚴格.

洋房

你哋去mother choice(母親的抉擇)個道問下,因為佢都有院舍系take care D baby ga,但個地點好似系系中環半山個邊,個D baby就系一D未婚媽媽生左出baby黎後,決定吾要,就由mother choice負責照顧佢哋 D baby,直至到D baby有人領養為止,:-P 好開心見到樓主你地甘有心為小朋友做義工.

男爵府

都可以問下保良局,因為保良局雖然有人捐款,但係職員唔會分到好多時間抱下bb/小朋友和同佢地玩,好多bb/小朋友係好渴望有人抱下佢地,同佢地玩下,我有個舊舊同事就係係保良局做義工,放假會去保良局幫手抱下小朋友。

大宅

我之前都有post過想做孤兒院義工,但又唔知有咩途經

伯爵府

有無d義工係可以帶埋小朋友一齊去,等佢地可以同d孤兒玩下咁?

男爵府

孤兒院義工我去年都做過少少資料,大部份機構都要經團體去申請和批准,比做老人院的義工多很多手續。

洋房

不如你哋參加個個麥嘢婦女團體舉辨既麥自在人生計劃,入面有個課程系專門for想做義工gei人修讀,讀好短時間,重有cert ga~讀完就知边度有門路去做義工同幫人ga la~~

別墅

我啱啱上咗保良局個網睇, 只得機構既義工團體:-|

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

:mrgreen:

呢度有>>> http://www.motherschoice.com/pages/index.asp?pg=ways_help_volunteer

別墅

回覆 #12 FA8866 的文章

等我睇吓先 :loveliness:
thx!!

大宅

回覆 #9 小清 的文章

我曾在Mother choice 那裡做過義工, 如果要join 打電話比佢地, 跟住會安排個orientation 比你地聽, 之後, 就可mark 時間去照顧d小朋友, 我10年前去,唔知情形有無變.

複式洋房

我曾在保良局助養小孩, 每年HK$1,200.-,
我一有空便會帶埋我兒子去探望那小孩,同佢玩,
這樣算是義工嗎?
助養了他一段時間後,大家都建立了感情,
不過,最後他調了院舍,我才停止助養.

現在久不久都會掛住佢,看看他的照片,
所以我打算再助養孩子,
我想多些人關心他們,讓他們感到愛.
其實他們真的很想有人鍚他們的,

而另一方面令我兒子知道自己是多幸福,
及希望兒子他日亦繼續幫助別人.

還有,我可帶2個外人去探望那小孩的.

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 ha8mo 於 07-12-5 22:48 發表
唔好怪我搞串
我覺得純粹孤兒既義工會好吸引人去做
因為會覺得小朋友好可愛,好好玩

如果係照顧D老傷病弱殘既
你地又會有心去做嗎?

我想做架,不過要就我D時間,地點,所以都係得個'想'字

複式洋房

我曾在老人中心/老人日間護理中心做義工,
同佢地攪活動,攪興趣班,例如:整月餅,整燈籠,美勞班....
我亦會同佢地傾偈,佢地講好多以前的事我聽,
有時佢地重複又重複地講,
但我並不介意,因為我想自己將來老了仲囉唆!
仲有,我都有帶阿仔一齊參與的!

我亦曾當受虐家庭的義工,幫手帶活動,例如:參觀,燒烤,
我記得燒烤那日我不停地幫他們叉雞亦,
自己就冇點食野,仲有d肚餓,但見到佢地開心,我仲開心!

我亦亦曾在弱能學校當義工,
一齊攪活動,去旅行,去參觀,仲有去宿營tim!
初時都有d抗拒,但相處了一段時間後,
我覺得他們很可愛,我仲主動拖住他們的手一齊玩,
而家想起都很開心!

其實,我覺得只要你願意當義工,無論對象是誰都不重要,
最重要的是那份~~~心意!
助人為快樂之本嘛!

大宅

其實, 做什麼類型都好啦, 起碼都做過, 幫到咪可以, 因為始終都有付出, 咁當然做義工都要睇機緣, 例如時間及地點的配合. 人對事物有厭惡之分, 是人之常情, 總有點心意便可以了.

大宅

原文章由 很想當媽媽 於 07-12-5 17:23 發表
想去孤兒院做長期或短期義工,在網上找過,但很多都是叫人去雲南或做無國界義工, 但我唔可以離開香港, 所以請問大家有無介紹呢?

最好是小型的孤兒院,因為我覺得大型的(如保良局)等已經有好多人捐錢比佢地,但小型的就 ...

http://www.rmh.org.hk/ 
http://www.skhsch.org.hk/
寛恕別人等同善待自己~
憎恨別人等同虐待自己~

首頁

尾頁

跳至