2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔814就兩歲,但仍然大部份時間講太空話,只是識講幾個叠字,爸爸,媽媽,哥哥,姐姐,bye bye,其餘都未識,下個月要返健康院睇語言,好擔心唔pass

大宅

回覆 小manman 的帖子

吓!我諗我仔都係

大宅

我已經成日同佢講嘢,每樣嘢都要佢講咗先俾,但係佢求其發一個音,就當講咗,叫佢講多聲,就發脾四

大宅

回覆 darichie 的帖子

都唔算多,通常都係跟我地睇吓新聞,記錄片,每晚睇一套劇集,其餘時間就同佢玩,睇吓圖書,但只有我講,佢唔采我

大宅

回覆 Joball 的帖子

星期六返健康院做發展監察,睇吓點講先

大宅

回覆 fm3272009 的帖子

我仔同人係有眼神接觸,有同人講嘢(但係大多外星話,聽唔明),有同人玩,不過多數佢鍾意做先做,要做主動,如果唔係,佢就唔理我,太自我喇!

大宅

知道,我會盡量同佢講嘢時,用面對面的高度,等佢多望住我,等佢同我多啲眼神接觸,等佢知道我係同佢溝通緊,上星期六返咗健康院見護士,護士完全無問我仔問題,無睇佢反應,淨係問我喺屋企的情況,問完就叫我約期再見醫生,我覺得好奇怪,點解唔同我仔即場做初步測試,求其問我幾個問題,講吓屋企情況就算,咁使乜帶埋個仔去呢?見完護士點解又唔即時見埋醫生,要我分兩次做,真係有啲嬲嬲地

大宅

因為我都唔知我仔有無問題,所以咪諗住叫健康院跟,等佢地幫我睇,始終佢地係專業啲,如果醫生話無問題我就放心

大宅

明白,謝謝你

大宅

回覆 rabbit2010 的帖子

我都想快啲check 好,安心啲,有問題可及早發現跟進,無問題就唔使成日擔心

大宅

回覆 sindyeung 的帖子

如果你覺得你小朋友各方面的發展上有任何問題,都可以隨時打電話返健康院預約見護士

首頁

尾頁

跳至