少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

請教下JM們會點樣幫小朋友刷牙,同埋點教D小朋友刷牙??
囝囝兩歲時成日睇住我地刷,跟住就買左隻牙刷俾佢學,點知試左幾日就當玩。

唯有幫佢刷啦~ 係廁所刷佢就掛住玩水,依家俾佢係床瞓住刷,但佢都幾抗拒,攪到要好似摔角咁夾住幫佢刷。

所以請JM們教下我點做好!!!

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

係咁架啦, 我兔B 細時都係咁,係返左幼園全日班先正正式式乖乖咁刷.

你可以叫佢跟住你點樣刷 (一齊刷) , 又或者一路刷, 一路唱歌仔 :

向上刷 向下刷
不可放任胡亂刷
應防牙縫藏邋遢
早晨臨訓應該刷

你又刷 我又刷
天天記住唔邋遢
保持排牙常健康
早晨臨訓都應刷

向上刷 向下刷
不可放任胡亂刷
應防牙縫藏邋遢
早晨臨訓應該刷

你又刷 我又刷
天天記住唔邋遢
保持排牙常健康
早晨臨訓都應刷

又或者:

大宅

回覆:hakmui 的帖子

响床瞓响度刷唔係咁好,點都儘量响廁所刷,要教佢漱口。其實呢段時間都係要幫佢補刷,就算佢好認真刷都唔會刷得干淨。

另外,要千方百計吸引佢刷牙,例如
—大人同佢一齊刷
—買新牙刷同佢一齊刷
—兩隻牙刷一齊刷,佢覺得好新鮮,又會肯刷
—買新牙膏,唔同味道
—我本身有蛀牙,所以我同佢講唔刷牙會變黑色,佢就肯刷
—話佢個口好臭,唔刷牙會生蟲、有烏蠅,佢好怕烏蠅,有時都會就範。

總之,用任何正面方法,堅持佢每晚都刷,佢就會成習慣,同埋知道無得唔刷,久而久之就會肯做。

大宅

就算响廁所玩水都要刷,好過唔刷

大宅

回覆 miffymiffy 的帖子

等我返去又試下唱俾佢聽先!! 我次次叫佢"E"都唔肯,又成日申條脷頂住。。。

大宅

bundorcas711 發表於 14-7-31 12:47
响床瞓响度刷唔係咁好,點都儘量响廁所刷,要教佢漱口。其實呢段時間都係要幫佢補刷,就算佢好認真刷都唔會 ...

但係佢未識"lur"水,成日飲d水喉水,所以依家都係用針筒吱d食水沖牙。都試過同佢係廁所一齊對住塊鏡刷,但係佢一味攞隻牙刷"了"d水玩,就算擺隻牙刷入口都係吸牙刷d水,再唔係就咬刷毛(之前個隻已經俾佢咬爛)。一幫佢刷佢就掙扎。。。

可能學你話齋,要等佢習慣左刷牙,情況會好d~

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

hakmui 發表於 14-7-31 12:59
但係佢未識"lur"水,成日飲d水喉水,所以依家都係用針筒吱d食水沖牙。都試過同佢係廁所一齊對住塊鏡刷, ...

我兔B 細時都有晒你朋友既情況,仲未識吐水, 我都係俾熟水佢漱口

而家都間中會塞隻手入漱杯度玩水, 不過次次被我話佢浪費食水. (早前學校有教), 有時我會打佢隻手仔(我話只準沖涼同游水先可以玩水). 間中又會咬實唔俾我刷

平時有無俾D 小吃 (餅仔, 芝士粒...) 佢食? 我小朋友唔肯刷時, 我話你唔肯刷, 下次無得食小吃, 食左就要刷乾淨, 唔係甩晒牙無得食

大宅

回覆:幫+教2.5歲小朋友刷牙

我仔22個月,好肯刷牙,可能自細睇我刷,貪得意

唔識lur水就用凍滾水,唔好用水喉水

伯爵府

youtube 有個PEPPER PIG 睇牙醫, MARK到個口好大
我仔之前唔LIKE 我幫佢刷, 成日都篤到佢想嘔, 我一提PEPPER PIG, 佢就識MARK到個口勁大, 就無咁唔舒服
我仔睇PEPPER PIG 時係三歲幾, 2.5歲唔知識睇未, 不妨試下

大宅

回覆 shpfamily 的帖子

我都有係YOUTUBE搵D刷牙卡通俾佢睇住刷,人地’E’佢又’E’,人地’呀’佢又’呀’,但一掂到支牙刷就唔得,又唔敢夾硬黎,怕D無情力整親佢。

大宅

vivianpan303 發表於 14-7-31 23:08
我仔22個月,好肯刷牙,可能自細睇我刷,貪得意

唔識lur水就用凍滾水,唔好用水喉水
佢自細都係鐘意睇我刷牙,但佢似乎鐘意睇我漱口多D。。。初初佢都有跟住我刷幾下,但最後變左淨係吸牙刷D水。。。

複式洋房

係law, 其實咁細個怕唔怕會飲左d水

水晶宮

玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:幫+教2.5歲小朋友刷牙

我仔歲幾已開始擦,水 要用室溫水(即煲過嘅水),太細可以唔用牙膏,而牙刷亦有分歲數。

叫佢企喺鏡前面比佢自己睇住妳幫佢擦,最好早晚擦一次,我仔而家5歲已經係自己擦牙,我會望吓擦得乾唔乾淨。

未開花 成長中 初二開花 4個花蕾

翡翠宮

我就唔會俾佢上床刷,始終做咩都有個樣,要正經

大宅

我個仔之前肯刷, 近排又突然唔肯刷... 好煩!!!

男爵府

引用:請教下JM們會點樣幫小朋友刷牙,同埋點教D

原帖由 hakmui 於 14-07-31 發表
請教下JM們會點樣幫小朋友刷牙,同埋點教D小朋友刷牙??
囝囝兩歲時成日睇住我地刷,跟住就買左隻牙刷俾佢學 ...
試下買支jack n jill牙膏同個膠牙刷!佢個膠牙刷個形雖然好怪,係俾大人幫小朋友刷,好軟唔怕刷得太大力會痛,同埋支牙膏又吞得又好味,等佢慢慢習慣刷牙!

我個仔之前要叫好多次先肯去刷牙,前2日買左支牙膏俾佢,而家一話刷牙就即刻沖入廁所

大宅

teruglay 發表於 14-8-6 00:48
試下買支jack n jill牙膏同個膠牙刷!佢個膠牙刷個形雖然好怪,係俾大人幫小朋友刷,好軟唔怕刷得太大力會 ...
我係一田見過有呢隻牙膏賣,您買左邊隻味? 我有時都懷疑佢係咪唔鍾意牙膏隻味

男爵府

hakmui 發表於 14-8-6 11:32
我係一田見過有呢隻牙膏賣,您買左邊隻味? 我有時都懷疑佢係咪唔鍾意牙膏隻味 ...
我買左士多啤梨同藍苺, 而家試左士多啤梨, 我個仔好鐘意

男爵府

我個兔b兩歲零開始自己想試刷牙,開頭好有熱誠,後尾就唔願刷。咁岩試過搭小巴見曱甴,就嚇佢唔刷牙蟲蟲會搭車嚟咬佢牙仔,係哂牙仔就無得食甜品蛋糕。佢為食,聽到無牙無得食,就即刻自己行入廁所刷牙。

子爵府

引用:係law, 其實咁細個怕唔怕會飲左d水

原帖由 papahong 於 14-08-01 發表
係law, 其實咁細個怕唔怕會飲左d水
我一直都是用煲過嘅水俾阿女刷牙時用,佢歲半開始,在廁所站在櫈上刷牙,自己刷完大人再補刷。我會陪佢一齊刷,佢刷我又刷。有段時間佢唔鍾意刷,就俾youtube的巧虎教刷牙佢睇,之後又肯刷。

首頁

尾頁

跳至