自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

007~sa 發表於 14-8-4 21:31
其實我覺得家長唔應該用生左小朋友大個好應該比家用補償我心態
其實可以係另一方面睇, 父母已經供書教學, 如果仔女大左而仲係同父母一起住, 我覺得比家用一定要. 講真仔女已經成人, 父母已經老啦, 無理由仲要年老既父母繼續供養仔女啊? 比家用一來可以睇到仔女識唔識感恩, 二來都係培養仔女既責任心. 當然如果唔係同父母一起住, 生活又唔係咁好, 相信真心痛錫仔女既父母都唔會強逼, 最緊要獨立左.

公爵府

引用:Quote:原帖由+crt1234+於+14-08-04+發表之

原帖由 bk2013 於 14-08-04 發表
唔癲逼到癲
Agree

子爵府

ava_va 發表於 14-8-5 19:52
我唔信有門路走水貨,但冇方法搵到份正常d既工law,粗粗地做住waiter或sales都冇人請?

...
因為藥物副作用, 個腦變得遲鈍, 加上每個月都要覆診, 無公司肯請
佢係經佢細佬介紹先從事走水貨, 每日百幾二百度

男爵府

回覆:會否要求子女响失業期間交家用

咩屋企人來架,佢有病都唔想架,點解仲要佢比家用既

侯爵府

家家有本難唸的經

禁止訪問

侯爵府

引用:之前遇到一個精神病康復者本身智力正常, 但

原帖由 crt1234 於 14-08-04 發表
之前遇到一個精神病康復者
本身智力正常, 但以前因為某種原因而搞到精神出問題, 入左精神病院幾個月
出番來 ...
有d俾父母養到大食懶,又怪慈母多敗兒。
要佢俾3千都唔系好多者,算系俾佢適當既壓力啊

珍珠宮

大宅

而家d人邊有得迫架,唔拎番轉頭已經偷笑。

侯爵府

回覆:會否要求子女响失業期間交家用?

如果有錢去旅行但唔比家用?你地點睇呢種人?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我轉工期間試過無做野1-2個月, 我媽都無收家用.
當時的男朋友仲比D錢我駛.

如樓主的CASE, 家人明知佢的問題搵唔到工, 仲迫佢比家用,
最終只會迫佢上絕路. 而家走水貨, 遲D唔知.
不要從別人的嘴裡去認識我

首頁

尾頁

跳至