自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問各位
嬰兒要前往內地的話,應該申請回港證嗎??
回鄉證要等申請咗特區護照後,才可申請??

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:請問各位嬰兒要前往內地的話,應該申請回港

原帖由 Daniel_Kit 於 14-09-16 發表
請問各位
先申請特區護照,到手再申請回鄉証

wcpcelia  x2  發表於 14-9-17 19:46

子爵府

引用:Quote:原帖由 Daniel_Kit 於 14-09-16 發表

原帖由 Nok_Nok 於 14-09-16 發表
先申請特區護照,到手再申請回鄉証
請問2歳半bb申請特區護照要帶D咩文件?thx

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Daniel_Kit 發表於 14-9-16 16:19
請問各位
嬰兒要前往內地,應該申請回港證特區護照(連無照片身分證),要有回港證特區護照(連無照片身分證),才可以申請回鄉證

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

有(申請左)特區護照,就唔使再申請回港證架啦

複式洋房

回覆:特區護照,回港證,回鄉證

Thank you
特區護照與回港證有什麼分別???

珍珠宮

引用:Thank you特區護照與回港證有什麼分別

原帖由 Daniel_Kit 於 14-09-16 發表
Thank you
特區護照與回港證有什麼分別???
回港証只可用黎去澳門和內地,特區護照就去邊度都得

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+Nok_Nok+於+14-09-16+發表先

原帖由 Icelee411 於 14-09-16 發表
http://m.www.gov.hk/tc/residents/immigration/traveldoc/hksarpassport/supportingdocuments.htm

伯爵府

引用:Quote:原帖由+Nok_Nok+於+14-09-16+發表先

原帖由 Icelee411 於 14-09-16 發表
小朋友出世紙正副本,父/母身分證原件。填表時要填一張副署人申請表(不能係父母),我當日同個fd一起去搞,然後大家交換簽副署人,副署人都要出示身分證。護照相兩張。

Ruph出世啦,2010

子爵府

引用:Quote:原帖由 Icelee411 於 14-09-16 發表

原帖由 may273815238 於 14-09-16 發表
小朋友出世紙正副本,父/母身分證原件。填表時要填一張副署人申請表(不能係父母),我當日同個fd一起去搞 ...
thx,副署人我叫99去,即係要叫99影定2張相?

男爵府

引用:Quote:原帖由 may273815238 於 14-09-16 發

原帖由 Icelee411 於 14-09-17 發表
護照相係申請人呀!(小朋友)!要白色底!

子爵府

引用:Quote:原帖由 Icelee411 於 14-09-17 發表t

原帖由 bb0930 於 14-09-17 發表
護照相係申請人呀!(小朋友)!要白色底!
thx明白

複式洋房

副署人是爺爺嫲嫲可以嗎??
還要帶備近照2張??

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Daniel_Kit 發表於 14-9-17 09:59
副署人是爺爺嫲嫲可以嗎??
還要帶備近照2張??
副署人可以是爺爺/嫲嫲,副署人祇需身分證副本及簽副署人證明,不需帶照片
唵嘛呢叭咪吽      

伯爵府

引用:Quote:原帖由+may273815238+於+14-09-16+發

原帖由 Icelee411 於 14-09-17 發表
係小朋友要護照相,其他唔使

Ruph出世啦,2010

子爵府

引用:Quote:原帖由 Icelee411 於 14-09-17 發表t

原帖由 may273815238 於 14-09-17 發表
係小朋友要護照相,其他唔使
明白thx

珍珠宮

咁帶bb過關,係米要排櫃位隊?

伯爵府

回覆:may273815238 的帖子

咩係副署人,我今年年頭幫阿女申請特區護照,唔駛副署人嫁喎

珍珠宮

好媽媽勳章 BK Milk勳章

過關係咪只帶回鄉卡就得?

唔好點評我,電話睇唔到點評

超級版主

swing1971 發表於 14-9-17 20:17
咩係副署人,我今年年頭幫阿女申請特區護照,唔駛副署人嫁喎
已上學,有學校手冊證明就唔駛副署人......若小朋友未上學,就要副署人證明佢ge身份
唵嘛呢叭咪吽      

首頁

尾頁

跳至