論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題, 上個月我工人走左,仲有一年多合約才到期, 之前冇留意佢份保險, 一直以為只可以請新工人轉名份保險, 冇得退, 因為我們不請工人了, 所以冇特別去問, 昨天才知道, 如果份保險未進入第二年, 而又在這一年未CLAIM 過錢的, 就可以退回部分保費, 我真係蠢左了, 工人走左成個月我才得閑去問保險公司, 真係超蠢呀.

希望大家都留意下, 有這些問題快些解決, 別令自己損失,益左保險公司,唉.......

子爵府

回覆 Carmensyl 的帖子

but mine cannot refund. Can only transfer to next

珍珠宮

回覆:Carmensyl 的帖子

我份藍十字好似可退7成

大宅

回覆:合約未完工人走左,原來保險費可以退回.

Thx for sharing

大宅

本來我也可以REFUND 的, 可惜我太遲搞, 所以冇得CLAIM,唉, 見財化水呀.

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 PonyMom 的帖子

請問边間公司可 transfer?? 因我工人在跳草裙舞 一路都講唔到做半年, 1 OR 2年..... 唔想浪費左張單 謝謝~~

PonyMom  Hong Leong Insure  發表於 14-10-7 11:16

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 PonyMom 的帖子

Got it, many thx for your help ^_^

複式洋房

回覆 Carmensyl 的帖子

tks for yr sharing

大宅

應該大部分保險公司都可以退回, 只要不進入第二年, 同埋這一年冇CLAIM 過錢, 至於退回幾多, 每間公司都不同, 打去問下.

複式洋房

回覆:合約未完工人走左,原來保險費可以退回.

Very useful info! Thx ur sharing

大宅

引用:如題,+上個月我工人走左,仲有一年多合約才

原帖由 Carmensyl 於 14-09-16 發表
如題, 上個月我工人走左,仲有一年多合約才到期, 之前冇留意佢份保險, 一直以為只可以請新工人轉名份保險, ...
是可以退及唔退換下一個人名,買保險時個個都會講的。

首頁

尾頁

跳至