網購天地

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:順豐國際轉運的新公告

伯爵府

回覆:cat姐 的帖子

我都接受到首重&續重各加一蚊,因為而家得返順風正常收發

男爵府

我想問,如果用順豐係咪寄到去集運,叫佢用順豐落咁呀,因為我剛淘左野,貨去緊集運??唔該

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

引用:我想問,如果用順豐係咪寄到去集運,叫佢用

原帖由 fion216107 於 14-10-12 發表
我想問,如果用順豐係咪寄到去集運,叫佢用順豐落咁呀,因為我剛淘左野,貨去緊集運??唔該

...
你用 ge 方法係私人集運轉用 SF 寄香港,你可以咁做,但價錢會貴 d,幾多錢要問返集運。

侯爵府

吓!仲剛剛集運中添!

男爵府

回覆:zater 的帖子

即係其實我想用順豐的話,就唔應該叫賣家寄去我平時用既集運?咁應該寄去邊先用到順豐落黎?唔該

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

引用:即係其實我想用順豐的話,就唔應該叫賣家寄

原帖由 fion216107 於 14-10-12 發表
即係其實我想用順豐的話,就唔應該叫賣家寄去我平時用既集運?咁應該寄去邊先用到順豐落黎?唔該

...
用國際轉運,首先要 set 好收貨地址為香港地址,住宅、公司,門市自取可直接填寫門市地址,電話必須填自己手提,因為貨到會 send 短訊通知,送貨的電話通知。

然後,照平常購物,結賬時會見到收貨地址下面有個小方格,tick 左之後會出現選擇轉運商畫面,送貨的選集運商,自取的 click 自提點選最近的門市,留意自提點有中通/ SF。

選擇好晒,就可以提交訂單,付款。

付款後,可以到已買寶貝,實付款下面有個綠色集運訂單,click 入去,會見到轉運畫面:集運商、深圳倉收貨地址、訂單資料。賣家發貨,集運簽收都有系統通知。當深圳倉簽收,就會磅重,入庫,轉運畫面會見到紅色入庫字,click 入去會見到重量。

要集運包裹全部入庫之後,可以click 合併要集 ge 貨,會轉到另一畫面付款,之後,等出庫,收件

fion216107  thx  發表於 14-10-12 14:42

大宅

引用:Quote:原帖由 fion216107 於 14-10-12 發表

原帖由 zater 於 14-10-12 發表
用國際轉運,首先要 set 好收貨地址為香港地址,住宅、公司,門市自取可直接填寫門市地址,電話必須填自己 ...

男爵府

回覆:zater 的帖子

我想問多一問,咁順豐係計重量定計件數,因為聽人講過係每單計又有,每件計又有

珍珠宮

fion216107 發表於 14-10-12 21:32
我想問多一問,咁順豐係計重量定計件數,因為聽人講過係每單計又有,每件計又有

...

包裹重量限制:合併後包裹重量需小於30KG;香港顺丰店自提包裹重量需小於20KG。

包裹尺寸限制:合併後包裹尺寸單邊長度不可超過150cm;長、寬、高三邊合計不可超過300cm;香港顺丰店自提包裹尺寸单个包裹的单边长度不能超过70CM,长++高不能超过142CM(不规则形状按最长长度计算)

用户在合并转运订单时,淘宝一次最多只能合并20个订单。

fion216107  thx  發表於 14-10-12 21:45

男爵府

加價

男爵府

Noire 發表於 14-10-12 21:49
加價
其實其他國際轉運商也一起加了價

大宅

頂~剛剛學識用國際轉運就加我價。。。。

伯爵府

回覆 klauyeung 的帖子

但而家直接用佢會平過其他公司發順豐

男爵府

樂癲肥熊餅 發表於 14-10-12 23:55
回覆 klauyeung 的帖子

但而家直接用佢會平過其他公司發順豐
是的,而且不計體積重

首頁

尾頁

跳至