想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

?

大宅

回覆:心情好差, 第一次ivf放鮮胎失敗咗..放雪胎成功率會高d嗎

我都係放鮮胎失敗,同你一樣做晒可以做嘅野

大宅

mschanchan1105 發表於 14-10-16 11:44
我都係放鮮胎失敗,同你一樣做晒可以做嘅野

你仲有幾多個雪胎?打算幾時再放?

大宅

引用:Quote:mschanchan1105 發表於 14-10-16 11:

原帖由 siubobo0051 於 14-10-16 發表
你仲有幾多個雪胎?打算幾時再放?
我仲有9個雪胎,下個cycle會再放,你呢?

大宅

mschanchan1105 發表於 14-10-16 12:25
我仲有9個雪胎,下個cycle會再放,你呢?

大宅

引用:Quote:mschanchan1105 發表於 14-10-16 12:

我仲有4個, 都係下個cycle再放
你會自然週期放胎定用藥?

大宅

mschanchan1105 發表於 14-10-16 15:05
你會自然週期放胎定用藥?

?

男爵府

我好明白你感受,當初我第一次失敗同伙心情克全一樣,希望我0既經歷可幫你打下氣........加油

2009 ~
尾結婚

2010年 9 ~
test 晒排卵日咁試0左半年都唔成功

2011年1月 ~
搵家計會,發現我 fsh12好高 & 老公丁丁型態得 3%

2011年4月 ~
有轉介信比我去威記輔助生育科,但威院比個期係 2013年1月先聽第一次講座 (見到個期真係眼都突),於是分別打0左去仁安約期 & 瑪麗私家約期,最後仁安最快個期比0左我9/2011 , 而瑪麗就 6/2011

2011年6月 ~
最後揀0左瑪麗私家,因為出名 d & 可以平過仁安 (但我卻住粉嶺)

2011年9月 ~
正式開始第一次IVF 療程 ,最後有2A 2B (當時滿有信心,以為用IVF0既方法就可以解決0左我 & 老公問題一take 成功) ,點知…….中0左OHSS,無得放鮮胎,攪到 1/2012 先再放雪胎,唔成功……. 3/2012 再放埋其餘兩個雪胎又唔成功 ,當時我真係覺得好驚訝 & 諗唔通,連醫生都覺得驚訝點解會唔成功 (因為我都未係高 O,而且胎0既 grading 又好,應該成功機會好高),但都無辦法唯有接受…….. 失敗之後開始看中醫食中藥、食Q10、介口

2012年5月檢討

2012年 9月 ~
正式開始第二次 IVF 療程,今次心態已經無第一次抱咁大希望,都係平常心去面對,但點知今次結果仲衰過第一次結果,得 1A1B其餘 2 粒免強可做雪胎 (唉……已經佞晒中藥,做晒我可以做0既0野都係咁0既結果呀)。但今次有機會放鮮胎,11月廿幾號開估日唔中0黎M,當時自己都無抱有中0既希望,所以都唔係話好失望 ………. 點知 D M 0黎0左十幾日都唔停,一驗之下兩條線 ??? 其實當時都無開心感覺,因為心知不秒應該係有 D 古怪,點知係中左宮外孕囉 ……..唉 ! 做微創無0左一邊輸卵管 。

2013年1-2月
在香港失敗過 2次,已經再在香港做成功機會都唔高,而且唔想再拖一年先試得一次,於是我已經開始看 “台灣IVF 呢版” 計劃在 3 月放雪胎唔成功之後就過台灣做,快 & 平 !

2013年3月中
調理好身體諗住放埋果個個免強可以雪0既雪胎啦,點知當天在病房等緊放胎前,有醫生過0黎同我地講,兩個雪胎都解凍玻裂0左,無得放 …… 當時我老公聽到真係晴天霹靂,我就有 d 驚訝 & 失望,無諗自己可以行衰運行到咁囉 ! 都試0左2年半啦,使晒我地0既積蓄,總共放0左3次胎,2次唔成功,1次宮外孕仲無埋一條輸卵管,而家連最後兩個機會都唔比我地 ...??? 當時諗,上天係咪真係覺得我地唔適合有BB呢?唔想比我經歷&感受到懷孕0既感覺呢.....當時心情真係去到谷底 & 有D絕望!不過心抵裡面為0左安慰自己就唯有諗,咁0既 grading 雪胎就算放0左都應該唔成功呀啦 !

2013年4月頭
過台灣第一次見老劉,佢看我個case 唔太差,應該ok喎 (但我自己就已經無咩信心,因為已經失敗過 2 次)

2013年 4 月尾
第二之返去照卵,初時只得 3-4粒,當時好失望,因為以我2次IVF經驗最後都係得番1/3成到胚胎

2013年 5月頭
抽卵日抽到 7粒 (比我想像中好 D啦),過0左一日得知成胎結果,有 3 個 Grade A,真係好感恩,即是成胎 % 比香港高 & 靚,由叔去照卵到放胎過程總共用0左 8 日時間,比我預期中少

2013年 5 月中 (bingo)

siubobo0051  thanks for ur encouragement!!  發表於 14-10-16 15:50
@mymelody  Your story is encouraging!  發表於 14-10-16 15:41

大宅

LuckyBBB 發表於 14-10-16 15:28
我好明白你感受,當初我第一次失敗同伙心情克全一樣,希望我0既經歷可幫你打下氣........加油

你好叻!! 真心佩服你!! 做媽媽真係唔容易 (希望我都可以做到).... 最慘係無人可以傾訴, 朋友家人都唔知... 好彩仲有BK JM...

我都有諗過去台灣做ivf, 不過老公唔多同意....我想問要飛幾多次?stay幾多日? actually, 老劉即係邊間??

大宅

回覆 LuckyBBB 的帖子

係去到邊PART先知中OHSS?

男爵府

####0051 發表於 14-10-16 15:48
你好叻!! 真心佩服你!! 做媽媽真係唔容易 (希望我都可以做到).... 最慘係無人可以傾訴, 朋友家人都唔知... ...

其實我當時都唔到我咁諗,其實第一次 ivf 失敗真係好大打擊呀,因為以為用 ivf 呢個方法已經可以解決到我老公丁丁問題,而我對自己當時好有信心,但原來 2 次放咁好0既胎都係失敗0既 ! 再加上第二次 ivf 已經作好好準備,又看中醫又食 supplement 又戒口等.....做好多野配合都係徒勞無功的,而且仲比第一次嫗結果衰,果刻真係覺得已經絕望,無咩可再做到0既情況下,唯有豁左出去 "本 pair",咩都唔再攪、唔再特別食咩,唔做什麼準備下就過台灣一試,可能在(都已經無咩情況可以再壞) 呢種心情下,就成功了 !
所以我覺得心態、情緒都好大影響呀,當時我在台灣果時照食,唔理,照周圍玩,無咩特別避忌....... 心情輕鬆對著床好有幫助,回想起之前兩次真係好緊張,下下就住又成日諗有咩反應....等 ! 當然個胎本身好唔好都係一個要素啦 !

其實我之前都有擔心過台灣技術 、衛生 & 萬一有咩外在外地點攪,後來看左 " 台灣 ivf" 個 post 令我信心大增,因為真係好多香港 jm 過去做,差不多日日 update 住療程 & 住宿....等等情況,有咩一問好快就有 jm 答你,由初頭一頭霧水去到充分掌握,就已經放底晒之前0既擔心喇,所以決定過去一試 !

至於老劉係邊間,我唔太記得全名喇,你可以在 "台灣 ivf" 個 post 第一頁就已經好清楚講晒如果去佢果邊做0既資料、療程安排、住宿、交通......等 ! 不過近排好多人講老劉係有技術,但就唔太關心 patient 0既心理素質囉,其實我都覺呀,佢係一個不喜歡人地問問題0既醫生,唔好多問〝只要信佢點做就得呀喇,否則佢表現不耐煩 或態度差 ! 因此而家有另一個 post 講 " 台灣愛群 " 翁醫生幾好,果邊0既資料我就不太清楚了,你可去看看 !

我果次預左 8 日過去照卵、抽卵、放胎,但最後 6 日就攪掂了 !
希望資料幫到你 ! 祝早孕 ..............

siubobo0051  多謝你!!我都要放鬆d!  發表於 14-10-16 17:08

男爵府

starlight123 發表於 14-10-16 16:05
回覆 LuckyBBB 的帖子

係去到邊PART先知中OHSS?

其實谷卵期間一直都有肚漲,我以為正常,到抽完卵仲漲,於是咪講比醫生聽囉,於是佢檢查完我個眶就話中左輕鬆 ohss 喇,所以無得放鮮卵 !

其實正常谷卵係唔會太漲的,最多谷到尾聲臨抽前幾日都只係似食飽左,有個小肚咁 ! 我果次中左 ohss 個肚成個波咁,好似好多氣 & 水在裡面咁 !

大宅

引用:Quote:mschanchan1105 發表於 14-10-16 15:

應該會自然週期, 醫生話成功率差唔多, 你呢?
我都係自然週期,依家等m come, day 12見醫生

別墅

引用:Quote:starlight123+發表於+14-10-16+16:05

原帖由 LuckyBBB 於 14-10-16 發表
其實谷卵期間一直都有肚漲,我以為正常,到抽完卵仲漲,於是咪講比醫生聽囉,於是佢檢查完我個眶就話中左 ...
見到你個post 好感動,真係好佩服你

男爵府

boboaa2012 發表於 14-10-16 19:38
見到你個post 好感動,真係好佩服你
其實我BINGO 完之後都一波三折呀 (當初中孖,但六個月時無左一個),只不過無寫出黎,我覺得我0既經真係可以出書 ! 唉........

別墅

引用:Quote:boboaa2012+發表於+14-10-16+19:38+

其實我BINGO 完之後都一波三折呀 (當初中孖,但六個月時無左一個),只不過無寫出黎,我覺得我0既經真係可以 ...
唉,不過好彩依家個都健健康康!

LuckyBBB  都可以啦...........  發表於 14-10-16 21:31

大宅

引用:我好明白你感受,當初我第一次失敗同伙心情

我都係FSH,Day2照得2,3個卵泡,打算lVF,因香港貴,一諗就諗去台灣,都係考慮老劉,想問下你去老劉嗰次8日係Day幾返台?抽卵連放鮮胎嗎?

男爵府

引用:Quote:原帖由 LuckyBBB 於 14-10-16 發表我

原帖由 cpke 於 14-10-19 發表
我都係FSH,Day2照得2,3個卵泡,打算lVF,因香港貴,一諗就諗去台灣,都係考慮老劉,想問下你去老劉嗰次8 ...
通常day 10 返台照卵,但果次我day 11先返,因day 10 係星期日
係呀,8 日內做晒所有療程

大宅

引用:Quote:原帖由+cpke+於+14-10-19+發表我都係

原帖由 LuckyBBB 於 14-10-19 發表
通常day 10 返台照卵,但果次我day 11先返,因day 10 係星期日
係呀,8 日內做晒所有療程
但我見你有講過話中左輕微Ohss冇得放鮮胎嘅?!你FSH高谷到幾多卵呀?

男爵府

引用:Quote:原帖由 LuckyBBB 於 14-10-19 發表通

原帖由 cpke 於 14-10-19 發表
但我見你有講過話中左輕微Ohss冇得放鮮胎嘅?!你FSH高谷到幾多卵呀?
中ohss 果次在第一次ivf 在香港做的,台灣果次係第三次ivf 無中 ohss !

FSH 11.6 每次ivf 谷卵數目都唔差的,只係質素麻麻

第一次19
第二次12
第三次 8 第一胎(台灣)
第四次16 第二胎

首頁

尾頁

跳至